Berta Sándor

Twitter - botok osztják meg a hivatkozások 66 százalékát

A híroldalakkal és az eseményekkel kapcsolatos linkek megosztásában az emberek egyre inkább háttérbe szorulnak.

A Pew Research Center kutatóinak tanulmányából kiderült, hogy a Twitteren lévő botok osztják meg az elérhető hivatkozások 66 százalékát. A konzervatív célközönségnek szóló honlapok esetében ez az arány 41, míg a liberális személyeknek szólóknál 44 százalék. A tweetek 22 százaléka tartalmazott a népszerű hírportálokkal és az aktuális események oldalaival kapcsolatos linkeket, ezeket az 500 legaktívabb botfiók publikálta. Ezzel szemben az 500 legaktívabb emberi fiók csak a megosztott hivatkozások körülbelül 6 százalékáért volt felelős.

A Pew Research Center munkatársai összesen 1,2 millió üzenetet elemeztek ki, amelyeket 140 545 fiókból küldtek ki 2017. július 27. és szeptember 11. között. A tweetek 2315 népszerű oldal címeit tartalmazták. A szakemberek azt is megvizsgálták, hogy a gyanús botok a vizsgált időszakban milyen gyakran tweetelték a kifejezetten konzervatív vagy liberális célközönségű honlapok linkjeit. Nos, ismertté vált, hogy a programok inkább a vegyes célközönségű portálok hivatkozásait terjesztették, ez volt a jellemző az esetek 57-66 százalékában.

A kutatók a vizsgálatokhoz azt a botmérő rendszert használták, amelyet korábban az Indiana Egyetem és a Dél-Kalifornia Egyetem munkatársai fejlesztettek ki. A két intézmény szakemberei szerint 48 millió bot lehet a Twitteren, ez a havonta aktív 319 millió felhasználó 9-15 százalékát jelenti. A szakértők számos szempont (barátok száma, kiposztolt tartalmak, aktivitás ideje stb.) alapján vizsgálták meg a twitterezőket, hogy kiderítsék ki a valódi személy és melyikük lehet bot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!