Berta Sándor

Intelligens térfigyelő rendszert tesztelnek Berlinben

A német főváros egyik pályaudvarán a legkorszerűbb megoldást próbálják ki.

A Südkreuz pályaudvaron egy új teljesen új kameratechnikát tesztelnek majd, amely felismeri az arcokat és regisztrálja a lerakott tárgyakat. A Német Vasút (DB) jelenleg a szövetségi belügyminisztériummal egyeztet a részletekkel kapcsolatban.

A rendszer az integrált arcfelismerési funkciónak köszönhetően képes kiszűrni azokat az embereket, akik a gyanús személyek listáján szerepelnek. Szintén kiszűrhetők azok a tárgyak, elsősorban poggyászok vagy csomagok, amelyek hosszabb ideje vannak egy adott helyen. Ezeket az objektumot külön regisztrálja az új kameratechnika, amely a zsebtolvajok tipikus magatartását is felismeri. Ezen esetek mindegyikében riasztást ad ki, így mind a pályaudvari, mind a szövetségi rendőrség azonnal beavatkozhat. Miután a felismerések valós időben történnek, így nem kell sok ideig eltárolni a felvételeket. Ez adatvédelmi és műszaki szempontból egyaránt jó.

Viszont az adatvédelmi szakemberek az arcfelismerési funkciót bírálták, mert annak során személyes adatokat is tárol a rendszer, ráadásul így bármely személynek elkészíthető a mozgási profilja is. Stefan Brink, Baden-Württemberg adatvédelmi biztosa ugyanakkor rámutatott, hogy az mindenképpen pozitívum, hogy az új szoftverrel nem kell folyamatosan felvételeket készíteni, a digitális képek 95-99 százalékát azonnal törlik is, ha nem riaszt a rendszer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Jeffjohnson #10
  Rossz dolog lehet mindig félni valamitől.
 • Tetsuo #9
  Vagy mint az 1984-ben a kamerák, meg az újbeszél nyelv; ha nincs véleményeltérésed, semmi gond.
 • Jeffjohnson #8
  Akinek nincs félnivalója azt annyira nem zavarja. Olyan ez mint a szurkolói kártya és a térkamera a focimeccseken, ha nem akarsz rosszat csinálni, akkor miért ellenkezel?
 • morguldae #7
  Tisztára mint a börtönben! Lassan totálisan börtönbolygó lesz már a föld. A mobiltelefonnal mindenki megkapta a nyomkövetőjét, lehallgatóját. Kell még mindenhová a kamera, hogy jól meg is lehessen figyelni meg könnyen be lehessen azonosítani... Nehogy valaki lázadozni merjen....

  "Örökké börtön.
  Alvadt vér és krétacsík a földön.
  Örök börtön.
  Száműztek, a büntetésemet töltöm
  Ezen a Földön, ezen a Földön."
 • kvp #6
  Az ilyen intelligens rendszerek tobbfajta funkcioval rendelkeznek es az intelligens reszek mindig csak egy kizarolag mozgasi mintakat figyelnek.

  Elhagyott csomag azonositasa: Egy targy nem mozdul es elment mellole az az ember aki lerakta.

  Zsebtolvajok es bandazo fiatalok: Az ember mozgasi mintaja alapjan, celtalannak tunno, de jol azonosithato mozgasi mintat mutato szemely.

  Rongalas: Falfestesre, tag-elesre vagy egyeb rongalasra utalo mozdulatsorok.

  Ezeknel nem azonositjak a szemely, csak azt, hogy humanoid testforma es mit csinal eppen. Az arcfelsimero viszont egy konkret korozesi adatbazisbol dolgozik, tehat ott van mar foto es az abbol keszult illesztesi minta.

  Tarolni annyit tarolnak, amennyi az adott szegmentalt felsimeresi minta kezdetetol (az adott szemely felbukkanasa) a riasztasig eltelik vagy egy ennel rovidebb tarhely limitalt intervallumot. Egyszerubb rendszereknel az utolso N masodpercet egy round robin buffer-be, amit riasztas eseten lementenek es onnan mar egyenesen tarhelyre megy a kep a riasztas kikapcsolasaig.

  A fenti megoldas bovitheto azzal, hogy az embereket kepes a rendszer tobb kapamerakepen is kovetni, tehat a vedett teruletre torteno belepestol annak elhagyasaig ossze tudja allitani a teljes kamerakepes felvetel sort, automatikusan valtva a kamerak kozott. Ezt jellemzoen a magas tarhelyigeny miatt nem hasznaljak, csak ha a rendszer manualisan vagy automatikusan gyanuskent jelol meg valakit.

  ps: A fenti megoldasok a legtobb valodi terroristat nem itelnek gyanusnak, mert tenyleg nem viselkednek gyanusan. Akik meg igen, azok nagyon benak es jellemzoen nem jelentenek jelentos veszelyt. Sima bunozok (zsebtolvajok, firkalo fiatalok) ellen viszont hatasos tud lenni.
 • fonak #5
  Az agyadat is besugározzák, viselj alufólia sapkát. :)
  Komolyra fordítva a szót, szerintem ez túlzás, azért vannak a mindenféle vásárlói hűségprogramok stb. hogy azonosítsanak.
 • tisztaszo #4
  Ez mar jo ideje letezik. Foleg a bevasarlo kozpontokban. Jobban ismernek mind sajat magadat. Egesszeg, kedvenc etelek, gazdasagi vagy osztaly szinvonal, stb, es a tobbi.
 • Tetsuo #3
  A prejudikációhoz kell az intelligencia. ;)
 • gforce9 #2
  Ahhoz nem intelligencia kell, hanem színes kamera. Ezt mindenki tudja! :)
 • Tetsuo #1
  Az intelligens mit jelent? Hogy a színesbőrűeket előbbre veszi a keresésben?