Berta Sándor

Egyre népszerűbbek a térfigyelő kamerák élő adásai

Az egyik legnépszerűbb adás egy pekingi recepciósé, az attraktív kinézetű hölgy a kommentelők szerint rendszeresen túrja az orrát.

A jelenségről a The Wall Street Journal számolt be, hangsúlyozva, hogy a távol-keleti államban a térfigyelő kamerák élő stream-adásai már gyakorlatilag az úgynevezett reality-tévéműsorok új fajtájaként működnek. Az olyan oldalak, mint az insecam vagy az opentopia - az üzemeltetők tudtával vagy tudta nélkül - összegyűjtik a web- és a térfigyelő kamerák felvételeit, s azokat online elérhetővé teszik. A biztonsági készülékek lehetnek akár torna- és sportcsarnokokban, szupermarketekben és iskolákban, a lényeg, hogy minél változatosabb módon szolgálják ki a nézői igényeket. Más országokban is előfordul ilyen, de ennyire széleskörűen sehol, és egy nyugati országban többségüket villámgyorsan leszereltetnék, olyan mértékben és annyi adatvédelmi és személyiségi jogi törvényt sértenek.

Az egyik legátfogóbb szolgáltató a shuidi.huajiao.com, amelynél kategóriák alapján vannak elválasztva az egyes streamek és több száz biztonsági készülék adása követhető nyomon élőben. Ezeket a közvetítéseket van, hogy több mint 10 000 felhasználó nézi egyidőben, legyen az fehérneművásárlás vagy csak egy tánctanfolyam órája. A résztvevőket semmilyen tábla vagy felirat nem figyelmezteti a megfigyelésre, lletve sokan azt hiszik, azok képe csak a belső hálózaton látszik. A tulajdonosok sok esetben úgy vélik, hogy az online adás jó reklám üzletük számára, és nem érdeklik őket adatvédelmi szempontok, mivel véleményük szerint azok a vásárlókat sem érdeklik. A portált üzemeltető cég egyébként webkamerákat gyárt. 2016-ban 5,7 millió hálózati kamera kelt el az országban, ami gyors növekedést jelent az egy évvel korábbi 4 millióhoz képest.


Csak egy kattintás, és máris kukkolhatunk

Az emberek nem csupán nézik, hanem gyakran kommentálják is a felvételeket, amelyeken például étkező párok, diákok és sportolók láthatók. Egy rendező, Xu Bing egyenesen egy filmet állított össze valós felvételekből, a Dragonfly Eyes című műben egy tejgazdaságban dolgozó fiatal nő és egy technikus románcát dolgozza fel. Mindehhez munkatársaival 7000 órányi anyagot tekintett meg, az alkotást a héten mutatják majd be a locarnoi filmfesztiválon. (A szereplők utólagosan engedélyt adtak erre.) Reményei szerint nemsokára elkészítheti az első, teljes mértékben megifigyelőkamerákkal készült akciófilmet is. "Az egész világ egy gigantikus filmstúdióvá vált." - mondta.


A kameráknak hangja is van, kommentelni az adás mellett jobbra lehet

Így válik a megfigyelés végképp a mindennapok részévé és száz százalékig elfogadottá. Akit a polgártársai is megfigyelhetnek, annak már az sem fog feltűnni vagy problémát okozni, ha ugyanezt a kormány hivatalnokai teszik meg. Az egyik platform üzemeltetője szerint "egy nemes embernek semmit sem kell elrejtenie". Az érv ismerős lehet hiszen a megfigyelések mellett kardoskodó politikusok is gyakran hangoztatják. Csak joggal merül fel a kérdés, hogy ha vajon a döntéshozók személyes adatai kerülnének be rendszerbe és az ő tevékenységüket bemutató kamerák képét néznék több tízezren, akkor is ennyire bőszen érvelnének a biztonsági ellenőrzések mellett és támogatnák azokat, vagy hirtelen elítélnék a dolgot és a magánszféra védelmének élharcosaivá válnának?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #5
  A "Facebookozásnál" azért egy fokkal még az is jobb.
 • Cat #4
  Ó, itthon is vannak ilyen fanatikusok, pl. Időkép, csak ők az eget nézik, ahol aztán mégannyira nem történik semmi :D
 • MerlinW #3
  Sajnálom azt a sok szerencsétlen lifeless alakot, akik ezeket az adásokat nézik.
 • fonak #2
  Olyan is van ahol dugványoznak a webcamokon? Ja, azt feltalálták már, nem a kínaiak.
 • SySERR #1
  https://onlinestream.hu/
  Már neve is adja, hogy megvan a lehetőség ezen az oldalon, hogy legyenek online webkamerák is. Most egyelőre csak rádiók és TV-k vannak, de anno a streamstatos időkben volt kísérlet webkamerára, amikor pár hónapig az összes időképes kamera élő közvetítése megjelent.
  Utoljára szerkesztette: SySERR, 2017.08.16. 17:36:00