Berta Sándor

Elfogadták a HDMI 2.1 specifikációját

További távlatokat nyithat az új szabvány, a kompatibilis termékekre viszont még várni kell.

A HDMI Forum nyilvánosságra hozta az új HDMI 2.1-es szabvány specifikációját, amely a 2.0-s változaténál sokkal nagyobb átviteli sávszélességet biztosít. Ez utóbbi akár 48 Gbps is lehet. E sávszélesség kihasználásához ugyanakkor különleges "Ultra High Speed HDMI" kábelre lesz szükség. Az új kábeleket az eddigi eszközökkel is használni lehet.

A HDMI 2.1 támogatja a 4K120 Hz (3840 x 2160 képpont) és a 8K60 Hz (7680 x 4320 képpont) közvetítéseket, illetve felvételeket. Sőt, a szabvány még akár a 10K (10 328 x 7760 pixel) közvetítésekkel is kompatibilis, de az utóbbi esetben a videoadatokat DSC-1.2 tömörítéssel továbbítják. A HDMI 2.1 lefelé kompatibilis a többi HDMI-verzióval.

Az új szabvány támogatja a dinamikus képismétlési frekvenciát (VRR) és lehetővé teszi az adaptív szinkronizálást, amelynek köszönhetően a játékok az alacsonyabb képráta mellett is zökkenőmentesen jelennek meg és gyorsabb mozgások esetén is éles marad a kép. A specifikáció része a Dinamikus HDR is, a HDR-adatok (kontraszt, fényerő, gamma) akár jelenetről jelenetre vagy az egyes képkockákra is átvihetők. A HDMI 2.1 továbbá kompatibilis az olyan korszerű HDR-formátumokkal, mint a Dolby Vision, a HDR-10 és a Samsung Tone Mastering System. Az úgynevezett Audio Return Channel pedig lehetővé teszi a televízió számára, hogy a 3D audioformátumokat, például a Dolby Atmost, a kompatibilis audiokészülékekre továbbítsa.

A HDMI Licensing szóvivője megerősítette, hogy az új szabvánnyal kompatibilis első készülék az Xbox One X lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #3
    hát a vitát provokáló már megjött, amint látom :p
  • ZenMillitia #2
    na, mindjart jon a sok karogo, aki megmagyarazza, miert folosleges ez a cucc is, csakmert nem engedhetik meg maguknak
  • muerte2 #1
    VRR update jöhetne a mai TV-kre...