Berta Sándor

Simlisek lehetnek az ár-összehasonlító oldalak

A német versenyhivatal kétségbe vonta, hogy az ár-összehasonlító platformok korrekt ajánlásokat adnak.

Mindegy, hogy számítástechnikai alkatrészekről, repülőjegyekről, televíziókról vagy más termékekről van szó, az ár-összehasonlító portálok hatékony segítséget jelentenek. Ugyanakkor Németországban azt kezdték vizsgálni, hogy vajon megbízhatnak-e a felhasználók a kapott információkban vagy sem. A Szövetségi Versenyhivatal pontosan tudni akarja, hogy mennyire objektívek és felhasználóbarátok az ár-összehasonlító honlapok. A bonni hivatal kérdőívet küldött ki az összes platform üzemeltetőinek és a kérdésekre adott válaszokat később kiértékelik.

Andreas Mundt, a hivatal elnöke leszögezte, hogy nem egy bizonyos cég ellen vizsgálódnak, hanem a teljes piacot tanulmányozzák. A különböző szövetségektől és a felhasználói oldalról is érkeztek olyan jelzések, amelyek arra utaltak, hogy a témával foglalkozni kell. Nagyon is fontos, hogy egy termékre rákeresve melyik eladó kerül felülre, melyik milyen kiemelést, eltérő színezést kap, az ilyen reklámozást a vásárló tudomására hozzák-e, és ezért a bolt mennyit fizet, illetve ilyen lehetőség a piac bármely szereplője számára elérhető-e.

Az ár-összehasonlító oldalak Németországban is nagyon népszerűek, felmérések alapján a németek 70 százaléka megbízik ezekben a portálokban. A fogyasztóvédők, például a Német Fogyasztóvédelmi Központok Szövetsége (VZBV) ugyanakkor azt kritizálták, hogy nem mindig átlátható, hogy az ár-összehasonlító honlapok eredményei milyen kritériumok alapján születnek meg. A VZBV azt követelte, hogy mindegyik érintett piaci szereplő hozza nyilvánosságra az őt érintő vagy az általa végrehajtott témába vágó pénzügyi tranzakciókat és hogy milyen jutalékokat fizet ki.

A Szövetségi Versenyhivatal elsősorban az utazási, a biztosítási, a pénzügyi szolgáltatási, a távközlési és az energiaügyi ár-összehasonlító platformokat vizsgálná meg, s ennek során azonosítaná az esetleges tiltott magatartásokat. Az intézmény először él ezzel a lehetőséggel, amelyet a törvényhozók biztosítottak a számára. A vizsgálatokhoz szükséges új részleget a nyáron hozták létre.

Az Európai Bizottság június végén döntött úgy, hogy 2,42 milliárd eurós bírsággal sújtja a Google-t, mert álláspontja alapján az amerikai társaság jogsértő módon előnyt biztosított saját ár-összehasonlító szolgáltatásának és visszaélt keresője erőfölényével. A Google 2004-ben lépett be az ár-összehasonlító szolgáltatások európai piacára. A 2013 óta Google Shopping”-nak nevezett platform segítségével a fogyasztók összehasonlíthatják az interneten kínált termékeket és azok árait, hogy kiválasszák a legkedvezőbb árat kínáló online kiskereskedőket, ideértve a gyártók online áruházait, az online piactereket (Amazon, eBay stb.) és más viszonteladókat. A társaság szeptemberben azzal a javaslattal állt elő, hogy kiszervezné és a jövőben önálló egységként működtetné az érintett részlegét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ugh #5
    Szerintem nem feltetlen boltal van a "bolt". Hanem nagy gyartok veszik meg oket kilora.
  • HuMarci #4
    Khm, árukereső van hogy rossz árat mutat.
  • gforce9 #3
    Pont azzal reklámozza magát jelenleg az árukereső youtube-on, hogy őszinte véleményeket jelenít meg a vásárlóktól :) Aha persze. :) KIvéve, ha a reklámozott bolttal van egy jó zsíros megállapodás.
  • Omega #2
    Az árukeresőn nem is írhat mindenki értékelést. Ha panasz lenne a kereskedőre, egész egyszerűen nem küldenek meghívót az értékelő felületéhez. Afelől sincs kétségem, hogy szerkesztgetik a véleményeket.
  • ugh #1
    simlisek lehetnek?
    Azok baszki.
    Megvett fospisztoly a legismertebb.
    xy cucc mar ennyitol aztan beleklikkelsz es a legalacsonyabb ar is 5-20 ruppoval is magasabb lehet.
    Az áru....ő nevu oldal masfel ket honapig nem rakta ki egy tv-rol irt negativ ertekelesem amit november vegen irtam.
    Valamikor januar vegen, februar elejen kerult ki.
    Gondolom veletlen ...