Gyurkity Péter

Hosszabbra nyúlik a Dawn küldetése

A NASA pedig eközben az SLS hajtóművét is sikeresen kipróbálta.

A Dawn űrszonda 2015 márciusa óta kering a Ceres törpebolygó körül, miután a Vesta aszteroidát 2011 és 2012 között tanulmányozta. Az amerikai űrügynökség illetékesei most a második hosszabbításra is rábólintottak, itt ugyanis további, még részletesebb eredményeket várnak.

A szondát egy új elliptikus pályára igyekeznek állítani, amelynek eredményeként ez akár 200 kilométerre is megközelítheti a Ceres felszínét – korábban a rekord 385 kilométer volt. Ennek során a gammasugarak és neutronok számát és energiáját is igyekeznek majd megfigyelni, miközben a felszínről a látható tartományban készülnek majd újabb fotók, valamint a kőzeteket is megvizsgálnák, szintén a látható, valamint az infravörös tartományban dolgozó spektrométer segítségével. A Dawn a hosszabítás révén a Naphoz legközelebbi szakaszon is elkíséri majd a törpebolygót, aminek eredményeként jó eséllyel a jég elpárolgását, valamint az így képződő gyenge légkört is megfigyelheti majd, valamikor jövő áprilisban.

A NASA eközben az SLS hajtóművét is újból kipróbálta, legalábbis ennek egyik példányát – a rakétát majd 4 ilyen egység hajtja meg. Maga a teszt a fellövés során várható körülmények és időtartam szerint zajlott le, itt a szakembereket egy bizonyos komponens szereplése érdekelte leginkább. Az 500 másodpercen keresztül tartó égetést a meghívott vendégek is viszonylag közelről figyelhették, az illetékesek számára pedig a következő lépés a repülési engedélyek megszerzése, amihez nyilván további tesztek lesznek szükségesek. A most kipróbált hajtómű egyébként a második küldetésen szerepelne, az EM-2 révén akkor majd embereket is az űrbe juttatnának.

Az űrügynökség az évtized végére, valamint 2020 után állna igazán készen az új rendszer bevetésére, addigra azonban a magáncégek már komoly kihívóként jelenhetnek itt meg, legalábbis amennyiben a SpaceX, a Blue Origin, illetve az ULA következő generációs megoldásai szintén beválnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!