Berta Sándor

USA - további szigorítások a vízum kiadásakor

A korábbiak mellett további szigorításokat tervez a beutazásokkal kapcsolatban az Amerikai Egyesült Államok.

A The Wall Street Journal értesülései alapján Washington szigorított beutazási követelményeket támasztana a világ legtöbb országából érkező személyekkel szemben és mindenkinek már a vízumok kiadása előtt is a legmagasabb fokú biztonsági átvizsgáláson kellene átesnie. A változtatások érintenék az európai uniós tagállamok állampolgárait is.

A tervezett eljárás során rákérdeznének az adott személyek vallására, politikai meggyőződésére és a kormányhivatalnokok az amerikai nagykövetségeken az eddiginél sokkal intenzívebben vennék górcső alá az érintetteket. A vízum kiadása előtt mindenkitől elkérnék a közösségi média profilokkal kapcsolatos jelszavait. Emellett mindenkinek engedélyeznie kellene a mobiltelefonja átkutatását, s ki kellene adnia a jelszavait, a kapcsolati adatait és más információkat. A szabályok még azokra az államokra (például Nagy-Britannia, Japán vagy Ausztrália) is vonatkoznának, amelyek állampolgárainak eddig a Visa Waiver Program keretében nem kellett vízumot kérniük.

Az USA-ban tavaly december óta az utasoknak immár nem csupán a hivatalos okmányaikat kell átadniuk, hanem az összes online profiljuk (Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Github, Google+ stb.) adatait is. Majd ismertté vált, hogy az emberektől a közösségi profiljaik adatai mellett elkérnék a mobiltelefonjaikon tárolt telefonszámokat és az internetes böngészési előzményeiket. Attól, aki nem adja meg az adatokat, megtagadhatják a beutazást. John Kelly belbiztonsági miniszter kongresszusi bizottsági meghallgatásán közölte, hogy azon gondolkodnak, hogy a beutazóktól elkérnék a közösségi hálózatokhoz tartozó profiljaik jelszavait is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Whysper #11
    Persze,hogy nem! Csináltam is egy képet amikro írtam egy indán fejet copyztam a úraság fejére ,de má rnem volt kedvem feltölteni 8)
  • morguldae #10
    Szánalmas! Ezek szerint nem utazunk az USA-ba hú de sajnáljuk...pfff... Majd megyünk máshova.... Az is hülye, aki oda megy!
  • gforce9 #9
    Nem nagyon akarok okoskodni, de itt nálunk Európában hetente történik merénylet lényegében. Ott meg nem, legalábbis sokkal kevesebb. Ezeket a merényleteket sok esetben EU-s állampolgárok követik el. Biztos, hogy akkora hülyeség ez a szigorítás? Itt nálunk sokszáz halottja van már ennek a mókának. Másrészt az USA pontosan tudja, hogy a merénylők főként őt utálják, mint NATO főszereplő és fő demokráciaimportőr.

    #7 "külföldi turista forgalom rovására menne. Nekem volt szándékomba oda menni, de egyre inkább már nincs"
    Amennyire tudom, pont az EU országok turistaforgalma esik visszafelé és nem az USA-é.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2017.04.11. 16:21:14
  • Fionn #8
    Szerintem ez nagyon vicces ügyes áprilisi tréfa volt bár elkésett pár napot.

    Soha nem volt kétségem afelől hogy azon a kontinensen szinte csak retardáltak élnek. Ugyanakkor abban is biztos vagyok hogy ők tudják ezeket a jelszavakat már.
  • Macropus Rufus #7
    "Give me your tired, your poor, your huddled masses yearning to breathe free, the wretched refuse of your teeming shore. Send these, the homeless, tempest-tossed to me, I lift my lamp beside the golden door!"

    na ezt kellene leflexelni a szobor aljáról. Már nem aktuális.

    Egyéb iránt meg nem lennék meglepdőve, ha a jenkik eljutnának oda a szigorításokba, hogy igazából az már a külföldi turista forgalom rovására menne. Nekem volt szándékomba oda menni, de egyre inkább már nincs. A fene fogja a teljes magánéletét kiszolgáltatni nekik. Lent már írták: 1xübb lenne ha 3-4 tiszt az elhárítástól 2 hétre beköltözne az utazni vágyók lakásába és figyelné őket. Komolyan azért ennyire marhák még itt a keleti blokkban sem voltak 89 előtt a vezetőink. Max. a látogató kapott egy kísérőt az állambiztonságtól, akikről amúgy a vendég nem is tudott. Nem elegánsabb, mint nyíltan könyékig turkálni valakinek a magánéletébe?
  • caprine #6
    A szabadság őshazája:) Vagy 3 éve volt amikor törvényt hoztak arra, hogy tilos a iraki katonai akciók ellene tüntetni mert börtönbüntetés jár érte? Nem hogy élni nem élnék ott de még turistaként se mennék oda.
  • Tetsuo #5
    Na nem, mintha a fehér ember tősgyökeresnek számítana arrafelé... ;)
  • Whysper #4
    Pont jó az a kép! tősgyökeres amerikai határellenzözési hatósági személyt láthatunk aki éppen elutasít egy bevándorlót!!!! ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;)

    Caius Iulius Caesar-nak csak igaza lesz. Cirkusz meg kenyér kell és minden jólvan!!
  • repvez #3
    Ezt azért kicsit durvának érzem, hogy az ilyen ennyire személyes jellegű jelszavaimhoz is hozzá akarnak jutni, jó hogy nem a pénz számla pinkodom is kell nekik.Mindenhol azt hallani, hogy ilyen adatokat sehol ne adjunk meg., most honnan tudjam, hogy a reptéren aki kéri ezeket az adatokat az tényleg jogosult e arra , hogy elkérje vagy, hogy tényleg nem használja fel máshol.
    Ilyenkor hol vannak az emberjogi meg személyiség jogi felháborodások?
  • arita #2
    Rendkívül érdekes a dolog! A beutazók (vízum kezeltek) esetében ez a dolog már paranoia! Miközben az államok közötti forgalomban ezt a kiszúrást márt képtelenek leadminisztrálni!
    Egyáltalán amerikaiasan gyerekes dolog az, hogy olyan (lüke vagyok mint ők) és nem egy letisztított eszközt viszek vámkezelni?! Majd a hosszadalmas procedúrán átjutva helyre állítom az adatbázisaimat.
    Azt hangoztatják, hogy a szabadság hazája stb. Viszont a magánéletükbe több tucat kormányzati hivatal turkálhat. Ezt most kiterjesztik azokra is akiknek hozzájuk kell utazniuk! Mert magamtól ilyen ostobaságot nem tennék soha...