Berta Sándor

Saját sorozatokat és filmeket kínálna az Apple

A kaliforniai konszern meghatározó szerepre törne a streaming-piacon is.

Az Apple úgy kompenzálná a csökkenő iPhone- és iPad-eladások miatt kieső bevételeit, hogy jobban nyitna a streaming-piac felé, s a jövőben saját televíziós sorozatokat és filmeket is kínálna a felhasználók számára. A lépéstől a társaság azt reméli, hogy még nagyobb befolyásra tehet szert Hollywoodban és ez a következő években folyamatosan tovább növekedhet - minderről a The Wall Street Journal számolt be közelebbről meg nem nevezett bennfentesekre hivatkozva.

A streaming-ajánlatot az Apple Music szolgáltatás előfizetői érhetnék el. Vagyis azt nem tervezi a vállalat, hogy belátható időn belül a Netflix közvetlen konkurensévé válik, inkább az Apple Music meglévő kínálatát bővítené ki és tenné versenyképesebbé az olyan vetélytársakkal szemben, mint például a Spotify. Ugyan az Apple Music kínálatában már most is van néhány videó, de ezek alapvetően a zenészekről szóló felvételek, amelyek kiegészítik a meglévő zenei albumokat és zeneszámokat.

A vállalat már tárgyalásokat folytatott egyes sorozatok producereivel, hogy biztosítsa magának e műsorok jogait. Filmstúdiók és televízióadók tapasztalt marketinges szakembereivel is felvette a kapcsolatot, hogy a segítségükkel a jövőben az új tartalmakat profi módon értékesíteni tudja. Az Apple olyan tartalmakban gondolkodik, mint a HBO Westworld sorozata vagy a Netflixen látható Stranger Things. Fontos ugyanakkor, hogy az alkotások csupán néhány kiválasztott formátumban lesznek elérhetők. Saját filmek készítése is felmerült, de az ezekkel kapcsolatos elképzelések még nem kiforrottak.

Az Apple korábban hollywoodi filmstúdiókkal tárgyalt arról, hogy - exkluzív módon - már a mozis terjesztés után két héttel ott legyenek a boltjában is a filmek. Jelenleg az a szabály, hogy a mozik általában 90 napos exkluzív terjesztési joggal rendelkeznek az új filmek bemutatásakor, a művek csak ezután jelenhetnek meg DVD-n vagy Blu-ray lemezen. De miután a mozijegy-eladások stagnálnak és a DVD-, illetve a Blu-ray eladások is csökkennek, a vállalatok új terjesztési módszereket keresnek. Az egyik alternatíva pedig a streaming lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!