Berta Sándor

Windows XP fut brit atom-tenger­alattjárókon

Az elavult operációs rendszer használata már egy átlagfelhasználó számítógépén is kockázatos lehet. De ezen is túltesz a brit haditengerészet gyakorlata.

Lord Des Browne, aki 2006 és 2008 között volt brit védelmi miniszter, nem mindennapi információkat osztott meg a közvéleménnyel. A politikus kijelentette, hogy a HMS Vengeance nevű, Vanguard-osztályú interkontinentális rakétákat hordozó atom-tengeralattjáró operációs rendszere még mindig a Windows XP.

Browne elmondta, hogy komoly aggodalmak merülhetnek fel a brit nukleáris fegyverek biztonságával kapcsolatban. Az egész probléma arra vezethető vissza, hogy a brit fegyveres erők 2008-ban nem saját szoftvert fejlesztettek ki, hanem úgy döntöttek, hogy a Vanguard-osztályba tartozó négy atom-tengeralattjárót a Microsoft elavult operációs rendszerével szerelik fel. A döntésnek kizárólag költségek miatti okai voltak. A korábbi védelmi miniszter hozzátette, hogy sokkoló, hogy az ő otthoni számítógépén újabb Windows-verzió fut, mint a brit katonai tengeralattjárókon.


Az egykori politikus jelenleg a Nuclear Threat Initiative (NTI) nevű szervezet vezetőhelyettese. Az NTI csökkenteni szeretné a nukleáris fegyverek jelentette globális veszélyt. Browne vezeti azt a munkacsoportot, amely a nukleáris rendszerek elleni kibertámadások kockázatával foglalkozik. Ez egy olyan fenyegetés, amely véleménye alapján sok döntési pozícióban lévő személy alábecsül. Szintén komoly kockázata lehet egy brit atom-tengeralattjáró kártevővel való megfertőzésének is.

Önmagában az semmilyen védelmet nem jelent, hogy az atom-tengeralattjárók számítógépei nem csatlakoznak az internethez, hiszen a rendszerek akár egy USB-kulcs segítségével is megfertőzhetők. Az elavult megoldások alkalmazása egyébként koránt sem egyedi eset, a Minuteman III interkontinentális rakétákhoz például még mindig 8 hüvelykes floppylemezeket használnak. Miután a lemezek maximális élettartama 10-30 év, ezért továbbra is folyamatosan gyártani kell azokat az amerikai nukleáris rakétaprogram számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #23
    Teljesen felesleges általános felhasználásnál jelentkező biztonsági rések statisztikáinak bemutatása. Ezeknek lényegében mindegyike oylan szoftveres komponensre épül, amely nincs is használva egy tengeralattjárón. Se böngésző, se adminjog, de gyanítom a futó szoftver is úgy van megírva, hogy magához az oprendszerhez hozzá sem fér a személyzet, mint ahogy minden olyan gépen így van, amely kényes a szoftveres integritásra, még egy koszos ipari fotónyomtatónál is. Win fut rajta de azon meg egy szoftver és az oprendszerhez csak külön kulccsal lehet hozzáférni vagy úgy, ha az ember megbontja a gépet. Ezzel lényegében nullára van redukálva a biztonsági résekből fakadó támadási lehetőségek száma. Célzottan persze lehet támadni ilyen rendszert, ha netre van kötve direktben, de azt meg nem illik. A frissítéseket (térkép, navigáció stb) pedig olcsón megoldható, hogy ellenőrzött, biztonságos módon történhessen.
  • Macropus Rufus #22
    @Ender:

    http://www.techtalk.gfi.com/wp-content/uploads/2016/04/no-of-vulnerabilities.png

    Az első az Apple. Aztán a következő az MS Win server 2002. Aztán egy Ubuntu majd 5 Win verzió egymás után majd 3 linux ismét és lám ott a Win10 is a 12. helyen. Igaz nem a top10-ben csak a 12-ben, de ott van a win10. Ráadásúl a top12-ből 7 hely az Ms oprendszereké.

    Ami meg a böngészőket illeti a IE a top1...

    http://www.techtalk.gfi.com/wp-content/uploads/2016/04/browser.png
  • Ender Wiggin #21
    Ja, mert a Win 10 szar. Nézzük csak meg, hogy az idei (vagy az 1999 óta nyilvántartott örökranglistán) hányadik legsérülékenyebb rendszer a Microfosé (utoljára az Explorer volt Top10-es). A közelében sincs az első helynek, ahol inkább az Apple, az Adobe meg az Android "villog"...
  • TokraFan #20
    ÉS azzal mi a baj? Régi, de még működő célhardverbe, csere alkatrész.
  • GixEr #19
    Es amikor a NASA vesz 8086-os processzorokat...?
    http://www.geek.com/chips/nasa-needs-8086-chips-549867/
  • kékherceg #18
    Hű micsoda kockázat, már csak abban bízhatnak, hogy senki nem netezik 100 lábbal a tengerszint alatt, a Csendes-óceán közepén.
  • fonak #17
    Itt a politikus úr beszélt hülyeségeket, mert fogalma sincs a témáról.
    Egyébként sokkal régebbi tervezésű hw-t és sw-t is használnak katonai cuccokban, 40 éves vagy régebbieket is. A célnak megfelelnek. Még az USA-ban is (űreszközökön pl. szintén több évtizeddel ezelőtti "szintű", de üzembiztos, a sugárzást bíró procikat), az oroszoknál meg pláne (oroszoknál még lyukszalagot is használnak adatfeltöltésre, de az amcsi Minuteman rakétákhoz is 8 collos floppykat használnak talán még ma is).
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2017.01.04. 12:42:29
  • tom_pika #16
    azt hittem egy atom-tengeralattjáróba üzembiztos operációs rendszert raknak (van ám ilyen is, csak azon nem futnak a legújabb DirectX-es játékok)... hiába, mindig tanul az ember...
  • DonC #15
    bazz mennyi hozzáértő... win10 meg automata frissítés meg vírusok :DDDD jah, biztos tört verziót raktak fel az atomtengeralattjáróra, meg pistike patkolt rá egy avastot az atomrakéták mellé éjszaka meg megy rajta a poresztöltés :DDDD

    baromira nem retail verzió az, hanem ennek a katonai célokra átpatkolt verziója.
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Windows_XP_Embedded

    elég sok helyen (sőt kritikus helyeken is) használnak ehhez hasonló rendszereket, ahol a hozzáférés és az adatbevitel szűk határok között mozog.


  • TokraFan #14
    "...elég ha a reaktor szabályzó gép omlik össze és elszáll a reaktor magával viszi az összes rakétát is ."

    What TF??? Te meg mit zagyválsz itt össze???