Berta Sándor

Mac gépeken nem lennének hasznosak az érintő­képernyők?

Az Apple továbbra is a saját útját járja és bizonyos termékeinek a vonatkozásában nem érdeklik az érintőkijelzők.

Jony Ive, az Apple főtervezője továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy a Mac számítógépeken nem lennének hasznosak az érintőképernyők. A társaság ehelyett az új MacBook Pro modellekben debütáló Touch Bar mellett tette le a voksát. A szakember megindokolta a döntést.

Ive kifejtette, hogy sok évvel ezelőtt már megvizsgálták a Multitouch technológiát és megpróbálták az ahhoz illő alkalmazásokat és lehetőségeket felmérni és megérteni. Ugyanakkor eközben végig azt érezték, hogy a Mac nem a megfelelő eszköz az érintőképernyők számára. Ebben közrejátszott az is, hogy a megoldást nem találták különösen hasznosnak, ezzel kapcsolatban pedig azóta sem változott a véleményük. A főtervező úgy vélte, hogy ennek számos oka van, de konkrétumokat nem akart elárulni, mert akkor olyan dolgokról is kellett volna beszélnie, amiken jelenleg is dolgoznak.

A Touch Bart viszont nagyon is sokra tartja Ive, aki szerint ez a megoldás a két világ, vagyis a billentyűzet és az érintőkezelés javát egyesíti magában. A Touch Bar kifejlesztése különösen hosszadalmas folyamat volt, mert fejlett szoftverekre és hardverekre volt szükség. Az első prototípusok már két évvel ezelőtt léteztek, azonban nem voltak termékspecifikusak. Miután az első megoldásokat megalkották, az volt a feladatuk, hogy kitalálják, hogy ez az eljárás hasznos-e és ha igen, mennyire.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #8
    Jobb lett volna, ha Jony Ive csinál magának egy pengevékonyat, azzal leül a sarokba, a többieknek meg engedi, hogy értelmes és működő gépet rakjanak össze. :-)
  • Madve #7
    Egyenlőre még úgy tűnik jobb szórakozni az eltérő csatlakozókkal, azok legalább működnek: https://youtu.be/NYVjIjBMx6o
  • nkmedve #6
    "Egyébként nagyszerű az a dolog ami a mostani Mac Pro-val el lett kezdve és valószínű a PC-s világ is átveszi."

    Jó lesz majd, de most túl hirtelen lett a váltás, úgy hogy még a saját termékeiknél sem terjedt el az USB-C (ha jól tudom az iPhone 7-hez sem USB-C-s kábelt adnak, hanem külön kell azt megvenni).
    Első körben lehetet volna két USB-C és meghagyhattak volna két USB-A-t (az SD olvasót is), persze akkor kb. 1 mm-el vastagabb kellett volna legyen a gép, ami nem fér bele az Apple mostani politikájába.
    A MagSafe töltőt sem kellett volna eldobni, az egy ténylegesen hasznos fejlesztés volt, most viszont lehet megint aggódni hogy mi lesz ha beleakadsz a töltőkébelbe (-1 USB port, vagy pedig repül a gép az asztalról, mivel ugyebár nagyon könnyű).
  • asgh #5
    Azért van csak egyfajta port a mac-eken, mert alapvetően dokkolásra tervezték őket. Azaz ha úton vagy, akkor vagy nem dugdosol bele semmit, vagy veszel hozzá egy pár dolláros átalakítót (nem csak az apple méregdrága drótjai kompatibilisek az usb3.1-el), otthon viszont egy rendes tb3-as dokkolóval minden desktop eszközt rá tudsz kötni egy db. drót segítségével, legyen az táp, ethernet, 5K monitor, stb.
    A touchscreen hiánya pedig nyilvánvalóan tervezési koncepció kérdése.
    Kipróbálták, nem működött, dobták, ennyi.
    MS-ék meg kitalálták, megcsinálták, nem jött be, de legalább lehet mondogatni, hogy van.
  • Ulkesh #4
    "Nekem mindketto van (touchpad es touchscreen is) a jelenlegi laptopomon (win10-es) es igaz hogy sokmindent el lehet vegezni a touchpad-rol, de ha eppen nincs kulso eger, akkor sokkal kenyelmesebb nehany dolgot (pl. egy 3D-s zoom+forgatast egy modellen) 3 ujjal a kepernyon elvegezni. "

    Amilyen szarok a PC-s noteszek touchpad-jei, ezen nem is kell meglepődni :)
    Normál állású notebook képernyőjén meg matasson sokat az, akinek 2 anyja van, 10 perc után már olyan fáasztó lenne, hogy a francba küldenék mindenkit, akinek ehhez köze van. Az egeres vezérléshez tervezett UI pontos kezelése ujjal meg egyébként is baromság.

    "Most az, hogy usb portbol se kepesek rarakni tobb mint 1-et "

    Apró gond, hogy az új gépeken 4 port van... :)

    Egyébként nagyszerű az a dolog ami a mostani Mac Pro-val el lett kezdve és valószínű a PC-s világ is átveszi.
    Mégpedig az, hogy csak egyféle csatoló felület van, ebbe dughat a user a monitortól a tápon át a pendrive-ig mindent, nem kell vacakolni az eltérő csatlakozókkal.

    Utoljára szerkesztette: Ulkesh, 2016.11.07. 13:21:26
  • kvp #3
    "a normális Windows desktopot használva touchscreen-en elég fájdalmas"

    Nekem mindketto van (touchpad es touchscreen is) a jelenlegi laptopomon (win10-es) es igaz hogy sokmindent el lehet vegezni a touchpad-rol, de ha eppen nincs kulso eger, akkor sokkal kenyelmesebb nehany dolgot (pl. egy 3D-s zoom+forgatast egy modellen) 3 ujjal a kepernyon elvegezni. Bar pont a win10 az ahol ujra lehet csak billentyuzettel, egereszes nelkul is boldogulni a legtobb rendszerfunkcio hasznalatakor.

    Most az, hogy usb portbol se kepesek rarakni tobb mint 1-et a megint egy ilyen, nem kell, majd ha lesz akkor kelleni fog tipusu mondas. Egy sima kis meretu kinai (lenovo) gepre kepesek voltak rarakni 3-at. (meg hdmi kimenetet, egy kulon tolto portot hogy ha nem muszaly ne foglaljon usb portot es meg egy kombo audio jack is rafert, a kartyaolvaso melle) Egyszeruen mas tervezesi filozofia es vicces, de szinte semmivel sem emelte meg az arat ez a par extra alkatresz, mert a macben is ott vannak ugyanazok a chipek, csak kivezetett portok nelkul.
  • nkmedve #2
    Pont az Apple ne tudna egy multitouch támogatást berakni a MacOS-be, főleg, hogy csomó API közös az iOS-ssel mér sok éve? Egyszerűen csak arról van szó, hogy egy laptopnál semmi értelme az érintőképernyőnek, egyáltalán nem kényelmes használni, hacsak nem kiforditható a képernyő és változtatható tabletté a gép (ilyen Mac pedig kétlem hogy egyhamar lenne).
    Ha annyira akartak volna touch-ot a MacOS-be, akkor azzal adták volna ki az iPadot évekkel ezelőtt, de ahogy például a Windows példája is mutatta egy desktopra tervezett OS nem a legjobb tabletre (a normális Windows desktopot használva touchscreen-en elég fájdalmas), mig egy touch-ra tervezett OS nem ideális laptopra vagy asztali gépre.

    Ettől eltekintve szerintem az új Prok összességében elég rosszak lettek (egy csomó igénnyel szembement az Apple, egy halom eddigi Mac felhasználó érezheti jogosan, hogy szembe lettek köpve), ahogy a nem olyan rég bemutatott Macbook se váltotta meg a világot, de ennek semmi köze az érintőképernyő hiányához egyik esetben sem.
    Én munkára már több éve használok Mac-et, és sokáig gondolkoztam egy saját Air beszerzésén is, de mivel azt a vonalat lassan de biztosan leépitik (a 11-est megszüntették, a 13-as pedig nem volt frissitve mióta, valószinűleg már nem is lesz), az új 13-as Pro pedig nagyon antipatikus (és drága) ezért lehet hogy soha nem lesz már saját Mac-em.
    Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2016.11.06. 16:47:56
  • kvp #1
    Amint sikerul berakni a macos guijaba a rendes multitouch tamogatast, azonnal zenialis ujitas lesz ami nelkul nem lehet meglenni. Pont igy kerult be utolag az ios-be a vagolap, amit ugyan beterveztek, csak nem sikerult idore megcsinalni, aztan amikor igen, akkor hatalmas ujitaskent jelent meg. Szoval turelem, elobb utobb az apple feltalalja ezt is. (vagy legalabbis rajon hogy adja el sajat otletkent a vasarloi szamara)