Berta Sándor

Megnyílt az első iOS-szoftver­fejlesztő központ

A centrumban angol nyelven tartják a kurzusokat.

Hivatalosan is megkezdte a működését az Apple első iOS-alkalmazásokat fejlesztő központja. A létesítményt Nápolyban alakították ki és praktikus képességekkel ruházza fel az iOS-programokat készíteni akaró jelentkezőket. A kurzusokon való részvétel minden esetben ingyenes és az Apple egy-egy iPhone, iPad és Macbook készülékkel látja el a résztvevőket. Az első kurzusokra 11 nap alatt 4000 személy jelentkezett, a többségük Dél-Olaszországból, közülük 200-at vettek fel. A képzés 9 hónapon át tart a Federico II Egyetemen. 2017-ben további 400 fejlesztőt képeznének ki.

A hallgatók egymással rivalizáló csapatokban dolgoznak, ez fontos része az oktatási koncepciónak. Az Apple nem csupán a tananyagokat biztosítja, de meghatározza például a tantermek színét is. A központ létrehozásának ötlete egyébként Tim Cook Apple-vezérigazgató és Matteo Renzi olasz miniszterelnök januári találkozóján, vagyis csak néhány nappal a bejelentése előtt merült fel.


Az Apple a saját adatai alapján több mint 1,4 millió munkahelyet teremtett Európában. Ezek közül 1,2 millió munkahelyet olyan alkalmazásfejlesztők, szoftvermérnökök és vállalatok töltenek be, amelyek iOS-alkalmazásokat készítenek - ez derült ki a Progressive Policy Institute által készített App Economy Jobs in Europe című tanulmányból.

Az App Store miatt csak Olaszországban 75 000 új munkahely jött létre. Az olaszországi fejlesztőközösség nagyon aktív, ez lehet az oka a helyszín kiválasztásának. Ugyanakkor felmerült az a lehetőség is, hogy az Apple azért döntött Nápoly mellett, mert 2013-ban az olasz adóhatóság eljárást indított a kaliforniai konszern ellen, mert az a gyanú alapján két éven át nem fizetett adót az európai uniós tagországban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!