Gyurkity Péter

Megérkezett céljához az ExoMars

A közös európai-orosz küldetés szondája megérkezett a Marshoz, jöhet a leszállás.

Július elején még csak félúton járt a márciusban útnak indított ExoMars-expedíció, ennek két résztvevője azonban már a helyszínen van, így a hét első fele a leszállásról, valamint a tervek szerint két évig tartó megfigyelési fázis elindulásáról szól majd.

Az Európai Űrügynökség hivatalos oldalán követhetjük figyelemmel a fontosabb fejleményeket, itt az illetékesek sorban közlik az újabb és újabb állomások elérését. Eszerint a Trace Gas Orbiter (TGO) szonda 14-én hajtotta végre utolsó pályakorrekcióját, amelynek révén a sebesség alig 1,4 cm/másodperccel módosult, erre azonban mindenképpen szükség volt a tökéletes orbitális pálya eléréséhez, hogy ezt követően a Schiaparelli landolóegység leválását is megkezdhessék. Egy nappal később megindult a fontosabb tesztek és az állapotfelmérés végrehajtása, 16-án pedig bekapcsolták a landolóegységet, ellenőrizték annak rendszereit, a zöld jelzést követően pedig megtörtént a leválás.


Az indiai Giant Metrewave Radio Telescope (GMRT) apró jele révén nem sokkal később sikerült visszaigazolni a fontos manővert, ezután a rádiókapcsolat is helyreállt, bár a TGO-tól várt pontos telemetriai adatokat egy kisebb anomália miatt csak másfél órával később kapták meg, ezek közép-európai idő szerint este 7 óra előtt futottak be az ESA argentínai állomásába. Hétfőn még egy kisebb, nagyjából két percig tartó korrekciót is végrehajtottak, ez már a TGO orbitális pályáját emelte meg, hogy a vörös bolygóba csapódás helyett megkezdje az égitest körüli keringést. 20 perccel később ismét helyreállt a kapcsolat, így eddig minden a tervek szerint alakul.

Szerdán kerül sor a Schiaparelli légkörbe való belépésére és a tulajdonképpeni leszállásra, ezt egy nappal később követi az újabb beszámoló és az ereszkedés során készített felvételek közlése, péntektől pedig indulnak a menetrend szerinti jelentések, a remélhetőleg egy darabban tovább működő landolóegység révén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jovokutato #5
    Egyre inkább úgy tűnik,hogy a leszálló egység újabb kudarcot szenvedett el.
    Ez már a második a Beagle-2 után.
    A Schiaparelli-t is keresheti majd az MRO..
  • xyl #4
    Amúgy csodálkozom azon, hogy azokat a hatalmas antennákat finoman rá lehet állítani egy ilyen gyenge jelre. Szerintem nem az a csoda, hogy időnként megszakad az adás, hanem az, hogy egyáltalán lehet valamit olyan irdatlan távolságból venni.
  • xyl #3
    "...fénysebesség töredékével terjedő jelhullámok..." Hm... Izé... Lehet, hogy hol kitakarja, hol nem a napszelet, aztán azzal ad le morze jeleket?
  • gforce9 #2
    Vagy útjába került a jelnek egy kis aszteroidaraj vagy porfelhő.
  • Nemzsidó #1
    Pályakorrekciók, vagy egyéb manőverek esetén törvényszerű, hogy megszakad az eszközökkel a kapcsolat?
    Vélhetően a telemetriai adatokat kicsit a "Föld elé" sugározták annak pályáján, s mikor bolygónk másfél óra múlva megérkezett az adott pontra, akkor kapta meg az információcsomagot. (de lehet, hogy véletlenül elállították az adót, s csak a fénysebesség töredékével terjedő jelhullámok kerültek kiküldésre... :-)