Gyurkity Péter

A szomszédban is lakható bolygó lehet

Csillagászok egy új felfedezés bejelentésére készülnek, amely egy közeli bolygóval kapcsolatos.

A Der Spiegel számolt be arról, hogy az Európai Déli Obszervatórium munkatársai hamarosan bejelentik egy új felfedezés eredményeit, amelynek révén betekintést nyerhetünk a hozzánk legközelebbi csillagrendszerbe, pontosabban annak egyik tagjába, amely akár lakható is lehet.

A lap közelebbről meg nem nevezett forrásokra hivatkozva írt erről, az ESO hivatalos közleménye azonban mindenképpen eloszlatja majd az ezzel kapcsolatos kételyeket. Állításuk szerint az Alpha Centauri csillagrendszer egyik exobolygója a Földre hasonlít, elhelyezkedése révén pedig akár lakható is lehet, ami viszont arra mutat rá, hogy a hozzánk nagyon közeli, szomszédos rendszerekben is akadnak olyan jelöltek, amelyek eddig valahogy elkerülték figyelmünket. Ez lenne az első alkalom, hogy egy ilyen közeli példányt mutatnak be a nagyközönségnek, erre azonban még augusztus végéig várni kell, ekkor tennék ugyanis közzé a már említett bejelentést.

Hírügynökségi megkeresésre az ESO szóvivője mindössze annyit árult el, hogy tudnak az anyagról, ezzel kapcsolatban azonban egyelőre nem nyilatkoznak, vagyis újabb részleteket ezen a csatornán keresztül sem tudtunk meg. Mivel az exobolygó nagy valószínűség szerint az úgynevezett lakható zónán belül helyezkedik el, felszínén akár folyékony víz is lehet, bár a tőlünk 4,24 fényévre lévő szomszédos rendszer még mindig túl messze van, a jelenleg rendelkezésre álló technológiával ennek elérése emberi léptékben mérve túl sokáig tartana.

A NASA tavaly már közzétette a Földre legjobban hasonlító felfedezés, a Kepler-452b részleteit. Ez a bolygó mintegy 60 százalékkal nagyobb otthonunknál, felszínén aktív vulkánok és óceánok is lehetnek, bár a gravitáció kétszer erősebb az általunk megszokottnál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • felemelő #19
  Volt egy jó kis scifi, amiben egy ilyen többgenerációs hajó indult a messzeségbe és amikor végre odaértek, már várta őket egy kolónia, mert modernebb hajókkal sok évtizeddel később indult űrhajósok hamarabb odaértek. :)


  Tudom régi, de érdekes cikk...
 • esztyopa #18
  Na,akkor holnap már indulhatnék is!
  Vinni kellene persze egy háremet is,hogy mire odaérnék párezer? év múlva,még legyen élő ember a csillagjajón.
  /Persze az emberi természetet,és a történelmet ismerve ennek SEMMI realitása nincs,
  Vagy kinyírnánk,vag megennénk egymást.Maradjunk csak a Földön.Itt is eléggé el tudunk qrni MINDENT !/
 • felemelő #17
  Valószínűleg a Föld körüli űrállomáson kellene parkolnia és ott lenne a szerviz bázisa is. Ott készítenék fel az új útra.
  A földi gravitációt legyőzni drága dolog.
  Már a nagy óceánjáróknál is kitalálták, hogy nem állnak be a kikötőbe, hanem az utasokat és árut kisebb hajókkal hozzák-viszik a partra.
 • gaszton421 #16
  Ha tudnának építeni olyan űrhajót ami újrahasznosítható, akkor ingajárat indulhatna a Föld és a Mars között, a további felszereléseken kívül csak az üzemanyag árába kerülne minden oda és visszaút, meg persze némi karbantartásba a Földön minden út előtt. elviekben lehet építeni ilyen hajót és ezzel drasztikusan csökkenteni lehet a költségeket. A Spacex pont ennek keretében kísérletezik a hordozórakéták visszahozásával és ha minden jól megy az alacsony költségű újrahasznosításával. Ennek keretében pár év múlva a második fokozatok visszahozására is sor kerülhet és ezután pedig a Marsról visszatérő űrhajók jelenthetik a következő lépést. Az architektúráról szeptember 27-én tudhatunk meg többet mert akkor teszik közzé a Guadalajara-i asztronautikai konferencián.
 • felemelő #15
  A realitás jelenleg a Mars kolonizációja.
  Annak is örülhetünk, ha megfelelő hajtóműveket tudunk építeni, hogy emberibb idő alatt oda lehessen jutni.
  Annak is örülhetünk, ha egyáltalán évtizedek alatt önfenntartóvá tudnánk tenni ott egy kolóniát.
  Még az is messze van, hogy egyáltalán kitalálják, hogyan lehet elindítani egy terraformálást (biológiai folyamatok beindítása, aminek eredménye több évtized/évszázad alatt legalább jó irányba tereli a folyamatokat).

  Mivel vannak jelentkezők jó számmal, talán ideje lenne egyértelműen tisztázni, hogy nem a (lényegesen költségesebb és műszakilag nehezebb) Mars és Földre visszatérést kellene támogatni, hanem a marsi kolóniát és rendszeres utánpótlást... [tippemre egy visszatéréses utazás árából vagy 5 egymást követő hajót lehet küldeni, marsi kolónia fenntartásával és állandó utánpótlással, a kolónia bővítésével]
 • morguldae #14
  A Hold is lakható, a belsejében laknak is....
 • Whysper #13
  Jólvan ez mind szép és jó ,d emég mindig ott tartunk ,hog ya a fény 4,5 évig utazik mi meg mé gközelében sem vagyunk egy iylen sebességnek 8)
 • SirBubu #12
  olyasmit csak könnyebb megtalálni, ami egyszerre 2 példányban is létezik, nemde? :D

  még mellé nem is egy helyen koncentrálódik a 2, hanem 2 különböző helyen

  így már 4-szer akkora az esély megtalálni :D
  Utoljára szerkesztette: SirBubu, 2016.08.22. 10:45:19
 • VolJin #11
  A féreglyuk az az elméleti elemi részecske méretű része az Univerzumnak, ami egyszerre két helyen van? Hogy kell az ilyet keresni, és hogy vinné előrébb ez a csillagászatot, űrutazás?
 • Irasidus #10
  Már úgy érted, csillagászati megfigyelések helyett kellene ezeket fejleszteni, vagy hogy érted? Csak mert a két dolog támogatása nem függ össze, érdemes lenne talán megnézni mit jelent az, hogy állami költségvetés, vagy k+f a magántőke esetében. Bizonyos dolgokat nem lehet, bizonyos dolgok meg nem térülnek meg, vagy lassan haladnak. Féreglyukak keresése meg egy érdekes kérdés, mivel egyesek szerint a technológia nem alkalmas ezek megtalálásra, mások szerint a határán vagyunk. Jelenleg nincsenek ilyen kutatások, és eddig nem sikerült drága műszeridőt kapni rá, éppen a bizonytalan volta miatt... Ugyanis keress meg a csillagos háttér előtt egy csillagos hátteret, gyenge alig érzékelhető egyedi sugárzással, ami a zajnál nem vagy alig több. Erre nem kapnak műszeridőt. :(