Berta Sándor

A Facebook belülről - ellenőrzések és bizalmatlan légkör?

Egy korábban kirúgott dolgozó könyvéből érdekes információk derültek ki a közösségi platform mindennapjairól.

Antonio Garcia Martinez reklámmenedzsert két évvel ezelőtt bocsátották el a társaságtól és Chaos Monkeys - Obscene Fortune and Random Failure in Silicon Valley címmel könyvet írt a tapasztalatairól. A műből részleteket közölt a Mail Online brit újság.

A könyv szerint a 32 éves Mark Zuckerberg látszólag kedvesnek és jónak tűnik, valójában nagyon is erőszakos. Az általa vezetett társaságot a folyamatos ellenőrzések, a zaklatások és a túlórák jellemzik, ahol a dolgozóktól azt várják el, hogy szinte állandóan, napi 20 órában álljanak rendelkezésre. Egy kultuszról van szó, ahol a vezetőt hívek követik, és messianisztikus céljuk mindenkit a közösségi hálózat felhasználói közé terelni. Az első napon minden új belépőt megünnepelnek, ezen események neve Faceversary. Ilyenkor mindenki gratulál az illetőnek, és ezt második születésnapként kezelik. Amikor viszont valaki távozik, akkor úgy fogják fel, mintha meghalt volna: a Facebook-profiljára kiteszik a megsemmisített azonosítókártyáját, hogy így mutassák meg, hogy elmegy a csapattól.


Egy másik fejezetben a két évig ott dolgozó a szakember többek között azt írta, hogy a Facebooknál való munka olyan volt, mint ha egy észak-koreai szektánál lett volna, amelyet Zuckerberg vezetett. Az alapítója egyértelműen nem igazán bízik a munkatársaiban. Martinez belső rendőrségről számolt be, amely úgy működik, mint a KGB. E belső biztonsági szolgálat neve The Sec és ellenőrzi az alkalmazottak minden tevékenységét. Amennyiben egy új termékről bármi kiszivárog a hivatalos bemutató előtt, akkor Zuckerberg nagyon dühös, és az egész csapatot megbüntetheti. Volt rá példa, hogy ilyen esetben a cégvezető minden érintettnek egy olyan e-mailt küldött, amelynek tárgyában annyi szerepelt: kérlek, mondj fel.

Kiderül a könyvből, hogy 2011-ben, a Google Plus indulásakor Zuckerberg totális háborút hirdetett a Google ellen. Hatalmas bombaként tekintett rá, és a teljes épületet lezárta, hogy senki ne mehessen el. Az akkor megtartott motiváló beszédében Catot, egy ókori filozófust idézett, miszerint Kárthágót el kell pusztítani. Később római centuriók sisakját ábrázoló poszterek is megjelentek mindenfelé a kampuszon.

Egy az Egyesült Államokban nagyon súlyos vádat is megfogalmaz Martinez, aki szerint a közösségi oldalnál meglehetősen szexista légkör uralkodik. Míg a fériak számára nincs öltözködési kódex, addig a női munkatársakat erősen korlátozzák, és ez világosan kimondja, hogy a nők nem hordhatnak olyan ruhákat, amely elvonja férfi kollégáik figyelmét a munkáról. Nem viselhetnek például rövid szoknyát és nadrágot. Az is kiderül a könyvből, hogy Zuckerberg rendkívül óvatos, például ragasztószalaggal takarja le Macbookja webkameráját és audiokimenetét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #13
    Hát igen. Az a röhögcséges még, amikor egy nagymultú, saját szervezeti identitással rendelkező cégnél kezdenek ilyen buziskodásokat bevezetni, mert az a trendi. Csapatépítés, meg mifaxom. Egyrészt milyen jobb csapatépítés kell annál, amikor közösen xopsz, oldasz meg problémákat a munkatársaiddal? Úgy tudom ezt hívják munkának.

    Attól meg, hogy jó a büfé, mert trendi vega kajákat is adnak még nem lesz valami piacvezető, a gúgli, vagy az FB sem ettől lett az.

    Meg a HR-es gyökérségek, felvételin túráztatnak, mostanában pl. ez a motivációs levél (mintha nem lehetne letölteni 1000 ilyet a netről) meg a hülye szerepjátékok, úgytesznek mintha pszichológiai doktorok lennének. Megígérnek persze mindent, hogy átvállalják a másik cégnél kezdett tanulmányaid költségeit, szuper fizu, extra kafetéria, stb. Aztán jön a lebegtetési időszak, hogy húhúhú hát valami közbejött, a megbeszélt időpontban ugyan nem, de valamikor biztos átvesznek. Ami csak azért ciki, mert futárral épp akkor adtál fel egy szartortát a még aktuális főnöködnek, meg délelött az összes munkatársadnak megmondtad a szemébe azt, amit eddig csak a háta mögött mertél, és közben arcukba röhögtél, hogy én biztos vagyok valaki, ha ilyen klafa új munkahelyet találtáltam.

    És valszeg a HR-esek ezt tudják, hogy manőverezed be szépen magad a kilátástalanságba, így aztán amikor 2 nét múlva felhívnak, hogy most már minden setét felhő elszállt, te boldogan elvállalod felepénzért is az új munkahelyet, csak szabadulj onnan ahol pár nap alatt sikeresen segghülyét csináltál magadból.

    Hát kb így néz ki egy általános felvételi eljárás.
    XD
  • NEXUS6 #12
    Tuttam!
    XD
  • Archenemy #11
    "Neeeem ateista, autista!
    XD "

    Pedig van összefüggés.
    http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2039690/Atheism-autism-Controversial-new-study-points-link-two.html

    "People with 'mild' forms of autism are more likely to be atheists, according to a controversial new study - and more likely to shun organised religion in general."

    https://www.psychologytoday.com/blog/psyched/201205/does-autism-lead-atheism
    "And atheists were higher on the autistic spectrum than Christians and Jews. "
  • gombabácsi #10
    "egy "felnőttes", hagyományos céges kultúrában ezeket nem veszi az ember taplóságnak, amit az ilyen pöcsöktől, akik úgy cserkésznek be, hogy elhitetik veled, hogy ugyan kihajtják a xart is belőled, de ők valójában a barátaid, tőlük meg igen."

    jaja. egyszer egy közepesebb cégnél dolgoztam, ahol a főnök elvárta volna hogy megbeszélés nélkül túlórázzak, mintha valami haverok lennénk. mindezt úgy hogy azért kellett túlórázni mert marhára nem értette a projekt tervezéshez :D
    aztán mivel nem mentem, másnap kirúgott, és rámsütötte hogy nem vagyok csapatjátékos :D:D
  • NEXUS6 #9
    Szerintem itt ugyan az a félresikerült szervezeti kultúra kialakítása körüli balfaxkodás tűnik csak ki, ami minden cégnél megvan, amelyik hirtelen kezd el felfújódni, pillanatokon belül átmegy mikrovállalkozásból, közepes és gigavállalkozásba.

    Szal egy pár fős galeri, akik megalakítottak egy sikeressé vált mikrocéget megpróbál valódi nagycéges tapasztalatok nélkül valamit kialakítani, amikor gyakorlatilag semmi ilyen szocializációja nincs az amúgy rettentő ari fiataloknak.

    Ugyan ez a buziskodás jellemzi az Apple-t, a Google-t, vagy a FB-t. Nem azért fiatalosak, mert ez valami új sikeres, hatékony vállalati kultúra, hanem mert ezeknek az alapító srácoknak nincs más a tarsolyukban. Ilyenkor jönnek azok a problémák, amiket a cikk is tárgyal, egy "felnőttes", hagyományos céges kultúrában ezeket nem veszi az ember taplóságnak, amit az ilyen pöcsöktől, akik úgy cserkésznek be, hogy elhitetik veled, hogy ugyan kihajtják a xart is belőled, de ők valójában a barátaid, tőlük meg igen.
  • NEXUS6 #8
    Neeeem ateista, autista!
    XD
  • superxepi #7
    Mi jót várhatsz egy zsidótól!!!!!
  • grobs #6
    Laptop-okon a kimenet egyben bemenet is. Ahogy fél a kamerától, ugyanúgy fél attól, hogy valaki észrevétlenül belenyom egy mikrofont.
  • gombabácsi #5
    amúgy az ilyen gigacégek az emberisség érdekében tapossák a földbe az egyént
    XD
    ami furcsa, hogy főleg a szélsőlibsi diplomás értelmiségiek imádják az ilyen gigacégeket ("diplomás kreatív bulizósfiatalok") XD
  • gombabácsi #4
    ők a jövő emberissége. ők fogják meghodiccsani az üröt. az ateista materialista nihilista technokrata fészbúkista cukiberg követők és híveik. az emberissség jövője!!!
    XD