Gyurkity Péter

Leszállították az új amerikai rombolót

A USS Zumwalt októberben áll szolgálatba, addig a legénység teszteli az új hajót.

Utoljára tavaly decemberben írtunk az amerikai rombolók új osztályáról, pontosabban az osztály első képviselőjéről, amely a Zumwalt nevet kapta. A hajót most szállította le a gyártó cég, a hivatalos szolgálatba lépésig azonban októberig várni kell.

A General Dynamics Bath Iron Works kifejezetten a lopakodó jellegre és a nagyobb automatizálásra helyezte a hangsúlyt a 16 ezer tonnás Zumwalt (DDG-1000) esetében, de a sorozat másik két példánya, a Michael Moonsor (DDG-1001) és a Lyndon B. Johnson (DDG-1002) is bőven részesül majd ebből. A különleges kialakítás szintén ezzel magyarázható, bár azt megjegyzik, hogy hasonló formájú hajók már száz évvel ezelőtt is felbukkantak a tengereken, ezek a példányok pedig hajlamosak voltak felborulni a viharos vizeken - a vadonatúj fejlesztés erre valószínűleg jóval kevésbé érzékeny.


A James Kirk kapitány (igen, mint a Star Trek parancsnoka...) által vezetett legénység már át is vette a hajót, az októberig tartó időszakban pedig igyekeznek majd hozzászokni új otthonukhoz, mielőtt az egység a Baltimore-i bázison hivatalosan is hadrendbe áll majd. Az elektromos meghajtásért felelős hajtóművek nem pusztán a hajó mozgatásért felelősek, ezek egy komplett elektromos hálózatot üzemeltetnek, így a szakemberek szerint további kiegészítő rendszerek is a hajóra kerülhetnek. Jelen pillanatban rakéták és egy 155 mm-es iker-löveg alkotja a fegyverzetet, ez utóbbi speciális vezérelt lövedékeket kapott, de a jövőben a lézerek alkalmazása is elérhetővé válik majd.

A három egységből álló osztály összesen 22 milliárd dollárba kerül, a másik két példány jelenleg is építés alatt áll.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #15
    Talán tanulj meg helyesen írni esetleg. Utána rá lehet térni a marhaságokra amiket írtál. Mert pl. az erőforrásokat jelenleg is az a kisebbség használja, amelyik éppen "kihal" nem a túlszaporodó többség. De persze ez neked nem oszt nem szoroz, hiszen tény. Azokat meg, mint mindig ignorálod és kész. :)
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.05.27. 22:44:08
  • Astrojan #14
    Igazad van valóban nem így meggy. Negyed annyi idő alatt jutunk el oda.
  • Archenemy #13
    "Kihaalnaaak? Mire gondolsz, talán egy jó kis járványra?"
    Nem, arra, hogy annyira kevés gyereket szülnek, hogy nem reprodukálják magukat. A bevándorlástól persze több lesz a "belga", de az igazi belga meg ugyanúgy kihal.

    " Feléljük a energiahordozóinkat, egyetlen generáció elpöfögi a kőolajkészleteke"

    A te logikád szerint ha negyedennyien lennénk, akkor is mindegy lenne, mert 4x annyi idő alatt, de ugyanúgy eljutunk az "erőforrások végére". Nyilván ez nem így megy.
  • Ratrak #12
    nem baj, majd Zumwalt-ék megoldják! :D
  • Astrojan #11
    Kihaalnaaak? Mire gondolsz, talán egy jó kis járványra? Vagy esetleg kinyírbálja őket a többség ami éppen most foglalja el Európát? Mert az amcsik nem olyan hülyék, hogy beengedjék a teljes harmadik világot.
    A népességcsökkenés nem jelent kihalást, ám. Általában a nyugdíjak miatt aggódnak normálisabb helyeken nem a kihalás miatt.

    A túlnépesedés nemcsak táplálékellátási probléma, hanem például földrésznyi területek válhatnak lakhatatlanná akárcsak a tengerszint emelkedés miatt. De feléljük a nyersanyagokat és szemetet készítünk belőle. Feléljük a energiahordozóinkat, egyetlen generáció elpöfögi a kőolajkészleteket, a bányáink már kimerültek, zala, algyő egyszerhasználatos olajforrások, bakonyi alumínium, mecseki urán vagy szén, recski színesfémek, mindent feléltünk már kishazánkban és máshol sem jobb a helyzet.

    A végső órákat éljük, nem a jövő szaporulata a legfőbb probléma, hanem, hogy a jelenlegi népesség(szám) is kiheréli a Földet.

    Már ez a népességszám is jóval az egyensúlyi helyzett felett van, csak akkora népesség szabadna legyen amekkora egyensúlyban tudna lenni a környezetével.

    Ez most végzetesen nincs így.
  • Archenemy #10
    "A világ elviselhetetlenül túlnépesedett"

    Csak bizonyos helyeken. A nyugati társadalmak éppen kihalnak.



  • cateran #9
    A nevekrol: Az Enterprise kapitanya nem James Kirk....hanem James T. Kirk (T- Tiberius)
    illetve Zumwalt? Komolyan?Tudom kirol neveztek el es miert, de....kicsit sem nemetes..:D (Elmo Zumwalt, CNO)
  • Astrojan #8
    Csak az a megoldás. A világ elviselhetetlenül túlnépesedett, a könyöklés és a taposás időszaka vár ránk.
  • Ender Wiggin #7
    Elég hülye neve volt szegény admirálisnak...
  • Csacsis #6
    James Kirk a kapitánya!
    Igggen!!!!! :D