Gyurkity Péter

Visszatér a mobilokhoz a Nokia

A Nokia egy külső partneren keresztül tér vissza a piacra, az annak mobilrészlegét felvásárló Microsoft pedig továbbpasszolta a butatelefonos szegmenst a Foxconnak.

A Microsoft egy 2014-es tranzakció keretében vásárolta fel a Nokia mobiltelefonos üzletágát, amelynek részeként a márkanév használati joga is átkerült a redmondi céghez. Erre egészen 2024-ig van lehetőségük, a jelek szerint azonban most már megszabadulnának a hagyományos mobiloktól, az erre vonatkozó licencet pedig egy kínai szereplő veheti meg.

A kiszivárgott értesülés szerint a Microsoft alaposan visszavágja a hardveres feladatokat, amit az elmúlt hónapok eseményei is alátámasztani látszanak. Érdemes ezzel kapcsolatban megjegyezni, hogy a felvásárlást követő időszakban még az okostelefonok piacán sem kísérleteztek új csúcskategóriás megoldásokkal, itt egyre-másra dobták piacra az alsó-középkategóriás, illetve kifejezetten a belépő szintre szánt példányokat, ezt a vonalat pedig csak tavaly ősszel módosították az új, immár a Windows 10 Mobile operációs rendszert futtató típusokkal.

A korai pletykát nem sokkal később követte a hivatalos bejelentés, ebből pedig megtudtuk, hogy a Foxconn leánya, az FIH Mobile vette meg a licencet, így a jövőben ők gyártják majd a Nokia névvel ellátott hagyományos mobilokat. A cég várhatóan folytatni fogja a vonalat, bár az erősen kérdéses, hogy az okostelefonok univerzálissá válásával erre mennyiben lesz igény. A megállapodás részeként egy vietnami üzem is átkerül az új tulajdonoshoz, amely 350 millió dollárt fizet mindezért.


Úgy tűnik, egyik fél sem járt jól az üzlettel

A finn anyacég szintén egy külső partnerrel szövetkezik a mielőbbi visszatérés érdekében. A Nokia közleménye arra utal, hogy a szintén finn illetőségű HMD Global Oy vállalja majd át a hagyományos készülékek forgalmazásának és marketingjének feladatát, a kép azonban ennél jóval összetettebb. Jól mutatja ezt, hogy a Microsoft részéről két vezető beosztású, nokiás múlttal rendelkező szereplő is átigazol az új indulóhoz, vagyis itt mintha egy szélesebb körű összefogásról lenne szó, amely a remények szerint mindegyik fél érdekeit jól szolgálná. Tehát míg a Microsoft szabadulni kíván ettől a szegmenstől, és ezt a Foxconn segítségével meg is valósítják, addig a Nokia a visszatérést követelő rajongók igényeit elégítené ki, ezúttal egy külső partner révén.

A HMD a maga részéről 500 millió dollárt fordít majd az elkövetkező három évben az új termékek fejlesztésére és népszerűsítésére. Arra számítanak, hogy a meglévő változatok forgalmazásából is profitra tesznek majd szert, a Nokia pedig mindössze a név alkalmazását teszi számukra lehetővé, amivel talán egy esetleges kudarc ellen szeretnék bebiztosítani magukat. A HMD készülékeit érdekes módon szintén a Foxconn leánya, az FIH Mobile gyártaná, vagyis a finn cég pusztán a forgalmazást és a jövőbeni fejlesztést venné át, természetesen nagy mértékben támaszkodva a Nokia szabadalmaira. Az új készülékek piacra dobásának menetrendjét még nem ismerjük, de azt már biztosra vehetjük, hogy nem lesz hiány a hagyományos változatokból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • UUUU #4
    Na azert boritekolom neked elore, hogy tobb droidos keszuleket fognak eladni mint az winfos mobilt.
  • jkedzs #3
    stock androidon kívül minden más android hulladék kategória.
    de persze jöjjenek, faszom sem fogja őket megvenni.
  • UUUU #2
    Akkor jonnek a kinai Nokiak, remelhetoen droiddal.
  • Ender Wiggin #1
    Hurrá, hurrá!