Gyurkity Péter

Megerősítette a Nokia a 2016-os visszatérést

A cég valóban a jövő év végéig térne vissza, méghozzá Androidot futtató okostelefonokkal.

Alig néhány nappal ezelőtt számoltunk be azon külső értesülésről, miszerint a Nokia a Microsofttal kötött megállapodás alapján, a márkanév újbóli használatának engedélyezését követően térne vissza az okostelefonok piacára, hogy valóra váltsa a mai napig kitartó rajongók régi kívánságát, és immár a Google szoftverére támaszkodva érjen el újabb sikereket. Most kiderült, hogy valóban ezt tervezik.

A cég kínai részlegének elnöke ugyanis egy helyi lap cikke szerint maga jelentette ki, hogy az eredeti hírnek megfelelően tényleg a jövő év második felében valósítanák meg a visszatérést, mivel ez a lehető legkorábbi dátum, amely a telefonos részleg eladásakor kötött egyezmény értelmében a rendelkezésükre áll. Ezúttal androidos okostelefonokkal jelennének meg a szegmensben, amelyre ugyan már korábban is volt példa (emlékezhetünk a Nokia X névre keresztelt készülékekre), mi több, legutóbb a Nokia N1 táblát építették a Google operációs rendszerére, ám előbbi éppen a felvásárlás miatt nem húzta sokáig, utóbbi pedig még nem töltött el túl sok időt a piacon.

Ahogy az a korábbi hírben is olvasható volt, a gyártási feladatokat jó eséllyel egy vagy több kínai partner látja majd el, ám a Nokiánál maradó tervezési munkálatokat is Kínában végeznék el, mivel a cég kutatás-fejlesztési központja is az ázsiai országba, egészen pontosan Szecsuan tartományba költözik, amelynek székhelye és egyben legnagyobb városa Chengdu. Itt tennék meg a kezdeti lépéseket, amelyek elvezetnének több androidos megoldás piacra dobásáig, talán nem csak a nyugati, de akár a helyi versenyzők helyzetét is kikezdve.

Jövőre tehát számíthatunk a Nokia okostelefonok újbóli megjelenése, ezért kíváncsian várjuk, hogy az immár kínai közreműködéssel készülő fejlesztések mennyiben lesznek népszerűek. Az Alcatel esetében ez többé-kevésbé bevált, ám ez önmagában még nem garancia a sikerre. Egy hivatalos közlemény is megjelent a Nokia oldalán, amely szerint félreértelmezték a korábbi kijelentést és egyben cáfolták, hogy a cég visszatérne az okostelefonok gyártásához és értékesítéséhez - ez azonban nem zárja ki azt, hogy kínai partner révén tennék meg mindezt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #10
    "Két fajta Nokia lesz a piacon?"
    Az MS saját név alatt tolja már a Lumiákat héló. Ez nem friss hír, ráadásul a NEM Nokia néven futó készülékek is kaphatóak. Itt is volt jó pár hír róluk, nem?
  • Inquisitor #9
    Nem sokáig lesz, most jönnek már MS név alatt az első W10 telefonok, de tegnap már pedzegette az MS, hogy az összes funkciót csak a következő generáció fogja tudni, tehát már a következő generáció se lesz sokáig piacon.
  • Elmin #8
    Így igaz. Viszont amíg a Nokia lumia 735 a piacon lesz addig a Nokiának az ingyen reklám lesz az MS-től. :)
  • Ender Wiggin #7
    kínai, jézusom... van kínai nokiám (ami a régi magyar nokia jelenleg kínában gyártott változata), s míg az "eredeti" 10 éve megy, az új gagyi 2 hét után elkezdett szétfoszlani. az akksik meg egy hívás után halottak voltak, a régi magyar meg még mindig 7 napot bír.
  • VolJin #6
    Már most sincs ms nokia
    MS van, nokia meg nem gyárthat telefont
  • VolJin #5
    rosszul értetted
  • grobs #4
    Az MS csak 2016 áprilisig jutott hozzá a névhez, és eddig nem gyárthat a Nokia okostelefont. 2016 április után viszont szabad a pálya. Ezért indultak el a spekulációk. A Nokia név még mindig él az emberekben, tehát értékes. Ezért valószínű újra eladják, vagy kooperálnak valamelyik komolyabb kínai gyártóval.
  • SanMaster #3
    És ezt hagyja a Microsoft? Milyen szerződést kötöttek? Mit vettek? Nem hiszem, hogy a Nokia ezt meg tudja lépni. Két fajta Nokia lesz a piacon? A Microsoft Nokia, meg a Nokia Nokia Androiddal? Egy mezei felhasználó semmit nem értene ebből. 100%, megteszem helyre tétre befutóra, hogy ebből nem lesz semmi.
  • M2 #2
    Ha jól értem akkor annyi fog történni, hogy egy új kínai gyártó magára veszi a Nokia márkanevet.
  • SupraMKIII #1
    És mikor fogja eladni (újra) a vesztességet termelő részleget? 2018-ban? Az azért lenne jó, mert akkor 5 éves termékciklussal adhatná el újra és újra semmit nem érő mobil részlegét az anyavállalat :-)

    Azért ebben van valami zsenialitás :-) Mobiltelefon-gyártó részleget még senki nem gyártott :-)
    Utoljára szerkesztette: SupraMKIII, 2015.04.30. 07:33:36