Berta Sándor

Zug az első Bitcoin-elfogadó város

A svájci település hivatalai a világon elsőként fogadják el a virtuális fizetőeszközt.

Zug városa úgy döntött, hogy július elsejétől bárki fizethet legfeljebb 200 svájci frankért bitcoinban. A projekt az év végéig tart és ezután születhet döntés a folytatásról. Niklas Nikolajsen, a Bitcoin Suisse AG ügyvezetője és társalapítója közölte, hogy ez a világon az első alkalom, amikor állami szinten elfogadják fizetőeszközként a bitcoint. A startup vásárolja és eladja a virtuális pénzt.

Nem véletlen, hogy pont Zug hozott ilyen döntést: az elmúlt 3 évben több mint 15 digitalizált pénzügyi szolgáltató költözött a kantonba. Zug a Szilícium-völgy mintájára Kripto-völgy lehet. Dolfi Müller városvezető kijelentette, hogy a stratégiájuk keretében Zug 2035-re tapasztalatokat akar szerezni az ilyen technológiákkal. Amennyiben a település a következő években okosvárossá akar válni, akkor pont a pénzügyi szolgáltatások területén kell nyitottnak lennie. Luzius Meisser, a Bitcoin Association Switzerland elnöke azt emelte ki, hogy ezzel világos jelzést kapott a pénzügyi ágazat, hogy szívesen látják a városban. Ez még akkor is fontos, hogy ha jelenleg nincs túlzottan nagy igény az állami környezetben a bitcoinnal való fizetésre.

Azonban nem mindenki osztja az eufóriát. Gregor Bruhin, a Svájci Néppárt (SVP) helyi tanácsnoka szerint nagyon aggályos, hogy egy állami hivatal elfogadja a bitcoint, ugyanis nem egy biztonságos fizetőeszközről van szó. Szerinte ezzel a kísérlettel Zug városa alááshatja a készpénz pozícióját. Ezzel szemben Dolfi Müller optimista és úgy véli, hogy belátható időn belül lehet, hogy az adót is bitcoinban lehet majd befizetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Madve #4
    Az állam generál neked az adataid alapján egy bitcoin accot amire az adódat fizeted, vagy csak szimplán a honlapjukon fizetsz miután azonosítottad magad.
    Megfelelő az, eddig sem a bankkártya/bankszámla számod alapján azonosították a befizetésedet..
  • Adran #3
    Ennek a rendszernek az erőssége lekövethetetlen? Ha igen, akkor a kormányoknak adózási szempontból ez nem megfelelő.
  • gforce9 #2
    Hát csak rá kell keresni, írnak róla elég sok helyen. Digitális pénz, csak kicsit más alapelveken működik mint a bankszámlákon lévő hagyományos pénz.
  • SirBubu #1
    vattafak is a bitcoin?!