Gyurkity Péter

Már olcsóbb az AMOLED az LCD-nél

Ezért az AMOLED-kijelzők gyorsabb terjeszkedésére számíthatunk az okostelefonoknál.

Az IHS Technology piackutató cég március 23-án tette közzé a mobilkijelzők szegmensére vonatkozó legfrissebb felmérését, amelyben nemcsak a különböző gyártók által világszerte leszállított érintőképernyők számát, de az egyes típusok előállítási költségeit is összevetik. Eszerint az árban jelentős fordulat következett be, ami hamarosan a piacon is visszaköszön majd.

A legfontosabb változás, hogy míg a tavalyi év végén az 5 hüvelykes, Full HD felbontást támogató okostelefonos érintőképernyőknél az AMOLED-változat panelenként 17,1 dollárba került, az LCD-nél pedig ez 15,7 dollár volt, addig mostanra, az év első negyedének vége felé, 14,3 és 14,6 dollárra csökkent. Ez azt jelenti, hogy az AMOLED-panelek előállítási költsége immár alacsonyabb, aminek következtében megindulhat az LCD kiszorítása, mégpedig nemcsak a csúcskategóriában, de az olcsóbb készülékek területén is. Ez a felhasználók számára elsősorban nagyobb energiahatékonyságot és mélyebb színeket jelentene.


A háttérvilágítás hiánya energiatakarékosabb működést eredményez

A fő okok között sorolják fel a vásárlók nagyobb számát, a magasabb hőfokon zajló gyártást, valamint a gyártósorok időszakos értékvesztésének lezárultát (ez utóbbi könyvelési szempontból kedvező). A Samsung Display a tavalyi év második felében alaposan felfuttatta a kisebb és közepes méretű kijelzők gyártását, itt több kínai ügyfélre (Meizu, Oppo) is szert tettek, és mivel fix gyártási költségekkel számolnak, a nagyobb darabszám az egy példányra eső kiadás csökkenését eredményezi - nem beszélve arról, hogy már a fázis elején sikerült stabilizálni a selejtarányt, ami nyilván szintén jótékony hatással van a különböző mutatókra. Itt sem állnak azonban meg, így a költségek további csökkenésére számíthatunk, miközben a kínai gyártók szintén az olcsóbb kategóriák felé nyitnak, ott is elérhetővé téve az AMOLED-technológiát.

A Samsung Display a maga részéről újabb nagyobb összeget (325,7 millió dollárt) fordított a hajlékony OLED-panelek gyártására berendezkedett dél-koreai üzemére, itt a darabszámot több mint kétszeresére növelnék, egyes források szerint pedig az Apple is érdeklődik a technológia iránt, ezért az LG mellett a Samsung ezen részlegével is megállapodást kötnének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jkedzs #5
    többek közt azért sem veszek áfónt, mert igénytelen minőségű IPS panel van benne. elképesztő, hogy egy igénysznob piacon terjesztett termékbe egy ilyen 20 dolláros csóringer alkatrészen spóroltak.

    persze az ájfonnál sosem a minőség volt a lényeg a vásárlók szemében, hanem, hogy drága / életérzés és én ezt megengedhetem magamnak. legalábbis ezt kommunikálják a birkák agyába, pedig a valóságban, aki ájfonnal páváskodik, az csak egy jellegtelen tucatsenki.
  • ostoros #4
    Úgy gondolod, hogy az előző matek az Apple-re is igaz?
  • Cat #3
    1. Ezer darabos tételről van szó. Ha egyetlen egyet vennél, akkor nyilván már nem 15 dollár lenne.

    2. Ahogy eddig is, most is bármely gyártónak lehetősége van ezrével venni ilyen kijelzőket, de valahogy még a kínai gyártók sem tudják az általad elvárt tizedáron kihozni a dolgot. Ennek oka egyszerű: nem legyártani, hanem eladni nehéz a dolgokat, és ezért az ár jórésze a legutolsó lépcsőnél van, azaz a kereskedő(k)nél. Az egyszerű, magyar nyelven megírt könyveknél is hasonló a bevétel eloszlása, azaz az írónak a végső könyv árának kb. 5-10 százaléka jut, 5-10% a kiadóé, 15 a nyomdának, 20 a nagykernek, 50 százalék a kiskereskedőnek. Szóval a nyomdából kijövő könyv kerül 200 forintba, azt a standon 2500-ért veheted meg.

  • duke #2
    "panelenként 17,1 dollárba került, az LCD-nél pedig ez 15,7 dollár volt, a"

    Ja a telefont meg majd 1000 dollarert adjak. Persze a telefon nem csak kijelzobol all, de azert meg lehet sacolni, hogy az egesz telefon kb 50-100 dollar lehet, es ebbol lesz 1000 dollaros ar.
  • Montanosz #1
    hát nekem is szuper amoled van a telon, megvagyok vele elégedve


    Utoljára szerkesztette: Montanosz, 2016.03.28. 17:35:36