Tóth Kristóf

Szupervékony LCD kijelző a Samsungtól

A Samsung megalkotta a világ legvékonyabb folyadékkristályos kijelzőjét. A mindössze 0,82 mm vastag panel sokkal rugalmasabb, mint elődje, és könnyebben is olvasható.

A Samsung a világ legnagyobb vékonyfilm- és LCD panel gyártója kifejlesztette az eddigi legvékonyabb LCD kijelzőt, amely pontosan olyan vékony, mint egy bankkártya. A korábbi csúcstartó modell 0,07 mm-el volt vastagabb, mint a Samsung legújabb modellje. A vállalat bejelentette továbbá legújabb mobil technológiáját, az i-Lens-t, amely az összes komponens, az LCD panel, valamint a védő réteg egyetlen lapkára integrálását jelenti. Az i-Lensnek köszönhetően vékonyabb, többfunkciós LCD modulok építhetők, amelyek sokkal jobban védik a telefon fő kijelzőjét, mint a korábbi változatok, valamint ellenállóbbá teszik a rázkódás és ütés ellen. Az i-Lens lehetővé teszi, hogy a mobiltelefonok kijelzője 1,4-2,4 milliméterrel legyen vékonyabb.


Manapság egy tipikus mobiltelefon kijelzője fölött 2-3 mm kihasználatlan tér van, és csak ez után következik az a megerősített műanyag modul, amely az LCD kijelzőt védi. Az új i-Lens rendszerben az ütésálló védő réteg közvetlenül az LCD panelra kerül, ezáltal megszűnik a kihasználatlan tér. Az i-Lens LCD paneljei a hihetetlen 0,82 mm-es vékonyságot érik el, emellett pedig a zavaró fényvisszaverődést is kiszűrik, így a kijelző még napsütésben is jól olvasható.

Az új LCD kijelző 2,1" és 2,2" átmérővel készül. Felbontása megfelel a qVGA szabványnak (240x320 pixel), fényereje 300 cd/m2, kontrasztaránya 500:1. A panel tömeggyártása várhatóan 2007 második félévében indul.


Hogy elérjék a legvékonyabb kialakítást, a Samsung Mobile Display Team újratervezte a fényvezető alegységet és a hátsó üvegréteget, amelyek a leginkább befolyásolják az LCD panelek vastagságát. A mobiltelefon kijelző háttérfényének minősége lehetővé teszi, hogy a megjelenített adatok erős fényben, például a szabadban is gond nélkül olvashatók legyenek. Az átlagos fényáteresztő LCD szabadtéri körülmények között nehezen olvasható, viszont ez nagyban javul, ha a napfényt mint külső fényforrást használjuk a kijelző megvilágítására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kristiaan #12
    + gyorsabbak a tft kijelzok
  • Zocsi #11
    Látom jól érzed magad és osztod az igét Barátom! Inkább olvass!
  • Tetsuo #10
    Hát, igen. Rondább kép miatt nemigen fejlesztenek.. :)
  • Zocsi #9
    Lényegét tekintve nincs, hiszen a TFT (thin-film transistor) egy variánsa az LCD technológiának. Ez is aktív-mátrixos lcd. Egyébként azért fejlesztették ki, mert szebb képet lehet vele előállítani!
  • ssdb #8
    amugy a tft és az lcd között van különbség?
  • papabear #7
    Ezek szerint az oled elterjedése még nagyon távol van, ha az lcd-vel szenvednek...
  • Cat #6
    LCD = liquid crystal display
  • firstman #5
    Most akkor LCD vagy folyadékkristály ?
    Mert azért nem mindegy.
  • kanyecs #4
    vékonyabb kijelzővel nagyobb akksi fér el ugyanakkora telefonba, és már meg is oldották :)
  • mikloss #3
    Jah minden tudós agyaljon az akksikérdésen! "Hogyan lehet könnyebb, tartósabb akksit létrehozni?"