Rónai György

Kétoldalas LCD kijelző a Mitsubishi Electrictől

A Mitsubsihi olyan LCD panelt fejlesztett ki, amely képes mindkét oldalán képet megjeleníteni. A "Reversible LCD" névre hallgató kijelző lényegében a mai két képernyővel ellátott mobiltelefonok futurisztikus utódjának tekinthető.

Az új LCD kijelző 1 mm-el vékonyabb a szokványosnál, és felépítése olyan, mintha két panel lenne egymás mögött. Az új megoldás ára nagyjából 1 yennel lesz drágább, mint a jelenlegi LCD képernyőké (1 yen = 2 forint), ami a tömeggyártás szempontjából nagyon pozitívan hangzik. A Mitsubishi a mobiltelefonokon kívül PDA és notebook gépekbe is integrálni kívánja új megoldását, a cég szerint ugyanis gyártási technológiája bármilyen áteresztő, vagy féláteresztő LCD panelre alkalmazható.

A "Reversible LCD" képernyő egy LCD panelből áll, amelyet két fényvezető lap fog közre. A LED által kibocsátott fényt visszaveri az egyik fényvezető lap, ami így áthatol az LCD panelen, és láthatóvá válik a másik fényvezető lapon, tehát megjelenik a kívánt kép. A hagyományos fényvezető fólia azonban nem áteresztő, olyan, mint például a megjegesedett üveg, és így a fény nem tud áthatolni rajta. A Mitsubishi által újonnan kifejlesztett fényvezető lap azonban át is ereszti a fényt, így tehát lehetővé vált az LCD panel mindkét oldalán képet alkotni.

Az új LCD panel prototípusa a két oldalán felváltva különböző képet tud megjeleníteni, az egész attól függ, hogy melyik oldalon kapcsolja be éppen a háttérvilágítást az eszköz. A találmány megjelenítési sebessége 60 kép másodpercenként és oldalanként, tehát 120 FPS az egészet nézve.


Az újdonság piaci bevezetésének dátuma még várat magára, mert még problémákkal küzdenek a két oldal szinkronizálását illetően. Előfordul ugyanis, hogy a háttérvilágítás váltogatása kiesik a szinkronból, és így az oldalváltáskor néha csíkos lesz a kép. A Mitsubishi szerint azonban tömeggyártása és forgalmazása már idén megkezdődik, vagyis 2004 végéig biztosan meg tudják oldani ezt a problémát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Flashy #12
    vegulis egy lcd aminek mindket oldalan lehet kep nemrossz otlet, ha a villogas ne lenne...
  • TeszteloPontHu #10
    PL. arra, hogy csukott állapotban is lásd, ki hív, jött-e SMS, mennyi az idő stb. Eddig ehhez két kijelző kellett, és a külső általában kisebb volt, mint a belső.
  • KM #9
    De okos vagy...
  • Cat #5
    jó dolog ez, de még el kéne gondolkodnom hogy rájöjjek mire
  • Laalee #3
    tényleg kiráy de mire is jó ez nekünk? :D
  • RelakS #1
    A tökéletes torpedóra való lcd?