Berta Sándor

USA - tavaly a streamingből volt a legtöbb zenei bevétel

Először haladták meg a streamingbevételek a letöltésekből befolyó összegeket.

Az Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA) legfrissebb adatai alapján 2,4 milliárd dollár folyt be 2015-ben a streamingplatformokon értékesített zeneszámokból és zenei albumokból. Ezzel a streamingbevételek a teljes zenei bevétel 34,3 százalékát tették ki, s először előzték meg a letöltésekből és a lemezeladásokból származó összeget, amelyek a bevételek 34, illetve 28,8 százalékát jelentették.

Az amerikai zeneipar egyébként a CD-eladások és a digitális értékesítések területén bekövetkezett visszaesések ellenére jó évet zárt, összesen 7 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el, ami 0,9 százalékos növekedésnek felelt meg 2014-hez képest. Mindez elsősorban a zenei szolgáltatások 11 millió előfizetőjének köszönhető, akik együtt körülbelül 1 milliárd dolláros bevételt generáltak a streamingplatformokon.

Cary Sherman, a RIAA vezetője azt írta, hogy az előfizetők száma 2015 decemberére tovább nőtt és meghaladta a 13 milliót. Az üzletember ennek ellenére nem volt elégedett és ez elsősorban az olyan oldalaknak köszönhető, mint a YouTube. A videomegosztón tavaly több százmilliárd zeneszámot és videót tekintettek meg a felhasználók, azonban ez nem jelentett automatikusan bevételt a kiadók és az előadók számára.

Problémát jelentett az is, hogy 2015-ben 17 millió bakelitlemez eladásából több pénz folyt be, mint több százmilliárd zenei streamből. Sherman ezért reformokat tartana szükségesnek azért, hogy a zenei közösség munkáját megfelelően elismerjék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!