Berta Sándor

Egységes zenei piacot akarnak a szerzői jogvédők

Jóval könnyebb dolga lesz egy újonnan induló digitális zenei szolgáltatásnak, egy helyen veheti meg több ország licencét.

Több szerzői jogvédő szervezet összefogott és megalapította az első integrált licencközpontot a digitális zenei piac számára. A brit PRS for Music, a német GEMA és a svéd STIM megkötötte az ICE Copyright Enterprises nevű új centrum létrehozásáról szóló megállapodást. Az új központ lehetővé teszi a digitális zenei szolgáltatások számára a zenei jogokhoz való könnyebb hozzáférést, valamint a szerzői jogok tulajdonosai és a kiadók felé a gyorsabb és pontosabb licencelést, illetve elszámolást.

Dr. Haral Heker, a GEMA vezérigazgatója kijelentette, hogy a lépéssel a digitális zenei és online szolgáltatások megváltozott piaci feltételeire, valamint a szerzők és a kiadók igényeire reagáltak. A változtatásnak köszönhetően a jövőben képesek lesznek az országokon átnyúló adatbázis és a közös feldolgozórendszerek segítségével feldolgozni a hatalmas adatmennyiségeket, s gyorsabb, pontosabb és hatékonyabb licencfeldolgozást és elszámolást végrehajtani.

Az új centrum ajánlatai minden olyan Európában működő digitális zenei szolgáltatás számára elérhetők lesznek, amely szeretne licencekhez jutni. A központ egyesíti továbbá a három jogvédő szervezet teljes repertoárját és lehetővé teszi, hogy valaki egyetlen lépéssel megszerezze az összes licencet és a három szervezettel ne kelljen külön megállapodnia.

Az Európai Unió már tavaly ősszel jelezte, hogy egységes, online európai szerzői jogdíjat akar. A szerzői jogot jelenleg tagállami keretben szabályozzák és az országonként eltérő jogi környezet miatt eddig nem is alakulhatott ki valódi digitális belső piac az EU-ban. Ez egyebek között abban mutatkozik meg, hogy külföldi IP-címről sok esetben nem érhetők el a filmeket, zenéket és könyveket kínáló vállalkozások szolgáltatásai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dartois83 #5
    Az egységes piac (mindenhol elérhető minden szolgáltatás) jó dolog, de szerintem melléfog az EU, ha egységesíteni akarja a szerzői jogdíjakat. Most is működik a piac, a Spotify, Deezer és az iTunes is kevesebbet fizet a szerzőknek, de megfizethető átalánydíjjal szolgáltat havi korlátlan zenehallgatást a felhasználóknak. Azok a szerzők, akik keveslik a honoráriumukat, legyenek szívesek a "jogvédőikkel" kiegészülve egyedileg megtárgyalni az apanázst a szolgáltatókkal, de ne kartellezzenek a fogyasztók kárára!
  • FoodLFG #4
    ja torrentel nincsenek határok.
    erről nyilván lemaradtak, vagy legalábbis pénzt nem kapnak belőle, azért számukra nem is létezik... xD

    szerintem hagyjuk őket vergődve megdögleni ott ahol vannak, a határokon belül. ^^
  • caius marius #3
    Az utóbbi időben, pár éve már, mikor azt a szót olvasom, hogy jogvédők, azonnal gyilkos indulatok támadnak bennem. Szívesen gyilkolásznék már pár "jogvédőt"! Annak ellenére, hogy ezzel aztán hazavágnám a karmámat. Ezek az agymosott, állati jelleggel sem bíró, jogvédő taknyok igazán megkaphatnák már a jussukat.
  • FtranX #2
    Nem ertem mit akarnak. A zenei piac mar most is egyseges. A torrent mindenhol mukodik.
  • ostoros #1
    Aha persze. Valójában nem elég, hogy helyi szinten perelhetik a letöltőket, hanem most már például az svédektől perelhetők lesznek a németek.