Gyurkity Péter

2023-ra készülne el a rakéták elleni lézer 

Az amerikai hadsereg saját lézerfegyvere elsősorban védekezési feladatokat látna el.

A drónok megjelenése mellett a lézerfegyverek jelentik a másik fontos mérföldkövet, amelynek elérésére manapság minden jelentősebb hatalom törekszik. Az amerikai haditengerészet már éles bevetésre is elküldte saját megoldását, a légierő többek között az Avenger drónokat szerelné fel kisebb példányokkal, a hadsereg pedig a rakéták mellett éppen a drónok ellen védekezne egy hasonló fejlesztéssel.

A múlt hónap végén közzétett anyagban arról olvashatunk, hogy 2023-ra szeretnék elkészíteni a lézerfegyvert, amely a tervek szerint elsősorban védelmi feladatokat látna el. Ezen feladatok között említik a különböző drónok, rakéták, valamint tüzérségi eszközök megsemmisítését, amit az "Indirect Fire Protection Capability" gyűjtőnévvel foglalnak egybe. A lényeg a költségek csökkentésén van, hiszen a jelenleg alkalmazott, szintén rakétákra épülő védekező rendszerek meglehetősen drágák. Jó példa erre az izraeli Iron Dome, amely páronként 50 ezer dollárba kerülő rakétákkal oldja meg a jóval olcsóbb példányok elleni hatékony védekezést. Egy lézerfegyver kifejlesztése ugyan szintén sokba kerül, ám annak elsütése alig néhány dollárt kóstál.

A hadsereg részéről egyelőre a program finanszírozásán van a lényeg, a Képviselőház fegyveres testületekkel foglalkozó egyik albizottsága előtt ezzel kapcsolatban hangzott el a fontos kijelentés. Korábban egy teherautóra szerelt gyengébb példányt láthattunk, a haditengerészet azonban a USS Ponce révén már élesben is bemutatta a fejlesztést, míg a légierő legkésőbb 2022-re szeretne felszerelni bizonyos repülőgépeket hasonló fegyverekkel (természetesen jóval kisebb kivitelben).

A 2020-as évek tehát nagyrészt a lézerfegyverek elterjedéséről szólnak majd, hiszen itt számíthatunk a főbb riválisok válaszaira.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • overseer-7 #21
    Az emberiség mégtöbb műszaki ismeretszerzés, és fejlesztés után, már képes lesz a lentebb említett szerkezet megalkotására.
    Szerintem.

    De majd meglátjuk. Térjünk vissza a témára úgy 15-20 év múlva, és meglátjuk kinek van igaza.

  • VolJin #20
    Ja, egy rajzfilmben...
  • molnibalage83 #19
    Ez azért nem ilyen egyszerű. Ugyanis a lézer az esetek többségében a rakéta orrát látja, mint közeledő cél. A rakéta orrán meg radar, TV, lézeres vagy más szenzor van, ami nem lehet ilyen felület.

    Az intelligensz lőszerek nagy részének tönkretételhézez nem kell magát az egész rakétát szétkapni... A buta lőszerekből meg mindig tudsz fillérekért annyi indítani, hogy nincs az a védelmi rendszer, amin ne törne át n+1 irányítatlan rakéta, tüzérségi vagy aknavető gránát. Főleg, ha szar az idő...
  • molnibalage83 #18
    Több fizika és műszaki ismeret és akkor kevésbé fogsz ilyen ökörségeket írogatni.
  • duke #17
    A gyakorlatban kikene probalni, mert azert nem biztos, hogy olyan konnyu valamit teljesen bevonni jo minosegu tukorrel, ugy hogy az eszkoz minden szempontbol jol mukodjon.
    Viszont ha megvan a technologia ami a feny legalabb 90 %-t visszaveri azzal mar elege meglehet neheziteni a tamadasat, mert mindjart tizszer erosebb lezerre volna szukseg.
  • TokraFan #16
    Lézer ellen a világ legegzszerűbb dolga védekezni. Tükörbevonat a rakétára és kész. Az életben nem szedi le...
  • Candi #15
    No és mi lesz azokkal a lézernyalábokkal, amelyek áthatolnak a szúnyog csaknem átlátszó szárnyán? Csak úgy szétlövöldöződnek bele a nagyvilágba?
  • mrzed001 #14
    Talán tavaly láttam olyan kísérletet, ahol egy átlátszó befőttesüvegben (ami azért eléggé behatárolt terület) képesek voltak egy szúnyogot elkapni 40 talán centiről, mert valami 2-3 mp-ig kellett a lézerrel a szárnyaira fókuszálni. Na ez azért még igen messze van a nagyüzemi tömeges kültéri szúnyogirtástól.
  • duke #13
    Hulye amcsik, jo kiszurnak magukkal. Kell egy tukor, visszatukrozni vele a lezert,es koltseg hatekonyan, a sajat lezerukkel szetloni magat a lezert vagy mas celpontot.
  • Sequoyah #12
    En lattam videot a lezeres szunyogirto mukodo valtozatarol, azzal mi a helyzet?

    Egyebkent amire en kivancsi leszek az az, amikor gepfegyverrel megsorozom a katonat, de a lezer az osszes golyot elegeti mielott odaer. Ez jo valosagos alternativaja lehetne a sci-fi energiapajzsoknak.