Gyurkity Péter

Lézer kerül az Avenger drónokra 

A gyártó lézerrel egészítené ki a meglévő drónokat, hogy még hatékonyabbá tegyék őket.

A drónok egyre gyakrabban tűnnek fel a különböző hadszíntereken, illetve a mindennapokban is, ennek köszönhetően pedig a híradásokban is sűrűbben szerepelnek. A General Atomics Aeronautical Systems illetékesei szerint azonban még mindig nem érkeztünk el a nagy áttöréshez, ezért ők lézer alkalmazásával tennék még vonzóbbá saját fejlesztésüket.

A cég vezetőinek választása a Predator-C, vagyis az Avenger típusra esett, amely a terror elleni háborúban kiemelt szerephez jutó változat kisebbik testvéreként mutatkozott be. A most napvilágot látott hír szerint már dolgoznak a megfelelő lézer kiválasztásán, ez azonban több komoly kihívást is támaszt, hiszen itt a méret mellett a nagy sebesség és az állandó mozgás is korlátozó tényezőt jelent. Amíg a hadsereg és a haditengerészet esetében jóval gyengébb példányok is bevetésre kerülhetnek - lásd az USS Ponce hajón alkalmazott 30 kilowattos példányt - addig a drónoknál ennél jóval erősebb változatra van szükség, hiszen sokkal rövidebb ideig tudják a célon tartani az alkalmazni kívánt lézert.


Az Avenger sebessége a 740 km/h-t is eléri, ezért a gyártó mérnökei egy 150 kilowattos lézert szeretnének abba integrálni. Ez a véleményük szerint már kellő erejű lenne a hatékony harc kivitelezéséhez, nem véletlen, hogy júniusban már le is szállították a kiszemelt példányt a Pentagonnak, amely Új-Mexikóban, a White Sands Missile Range területén vetette azt alá intenzív tesztelésnek. Állításuk szerint itt nem pusztán nagyobb erőről van szó, de a lézernyaláb minőségén is sikerült javítaniuk, ami még hatékonyabbá teheti azt.

Az első drónok valamikor 2017-ben kapják majd meg a lézerfegyvert, már amennyiben a tesztelés sikerrel zárul. Itt közeltámogató, elhárító, valamint védelmi feladatkörben is megjelenhet az eszköz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • defiant9 #26
    Értjük, nem vagy Adolf Hitler.
    A kérdés az hogy akkor mit teszel ha már nem vagy a "testvéreid" közt. Képzeld mondjuk el hogy Mátészalkán laksz ahol a kisebbség folyamatosan dézsmálják a javaidat, a hatóság nem igazán tud segíteni. Mit teszel? Engedsz a préda-állat ösztönödnek és elmenekülsz, vagy önvédelmi szerveződésbe fogsz mint a bivalyok az oroszlán ellen, esetleg jó keresztényként odatartod a másik arcod is? Addig könnyű pacifistának lenni ameddig nem állsz támadás alatt, van aki helyetted militáns.

    "de valahogy mégis sok emberben nincs meg"
    Guglizz rá a stanfordi börtönkísérletre, oszlassuk kicsit a rózsaszín ködöt.
  • overseer-7 #25
    egyetértek, hogy az emberek többségét lehengerlik az állati ösztönök és viselkedés..
    egyetértek az evolúcióval, hogy az erős legyőzi a gyengét..
    de valahogy mégis sok emberben nincs meg a pusztíthatnék, meg a hódíthatnék vágy.. hogy másokat gyilkoljon, elvegye mindenüket..
    valahogy a modern gondolkodás felülkerekedett.. vagy valami más..
    én nem akarok gazdag, hatalmas, mindent birtokló, irányítás mániás személyiség lenni
    .. mert meghalok.. akár mit teszek.. bármit is érek el nehéz munkával, hatalmas teljesítménnyel.. akár mennyit is sikerül megtudnom a világról.. akár milyen okos lehetek.. meghalok. és mindenki más is..
    alig van egy pár évtized haladékunk itt a földön, a születéstől..
    nincs értelme értelme számomra a pusztításnak, kizsákmányolásnak.. mert úgy is elvesztek mindent a halállal.
    Arra kis időre meg értelmesebb dolgokkal foglalkoznék.. mint a hatalomvágy..
    mondjuk bodlogság, szeretet.. szociális interakció.. szórakozás, ismeret szerzés a világról
    amitől jól érzem magam..
    mi mind hullák vagyunk.. csak még beszélünk és járunk.. de egy idő után már azt se..
  • Tarathiel5 #24
    Egyszerűen megragadtad a menekülőutat és a stíluson lovagolsz, mivel a mondanivalóra nem tudsz köpni-nyelni se. Ennyi, megszokott viselkedés ez az ilyen álmodozó, minden butaságot beszopó emberkéktől, mint te.
  • molnibalage83 #23
    Ez nem torzulás, csak 10 év a magyar és a világ fórum világában ezt hozza ki belőlem. Nem gond, ha valaki nem penge technikából, de akkor ne képzeljen már el olyan fenyegetést, ami nincs.

    Az se baj, ha valaki nem ért a társadalom tudományokhoz, de azért az evolúcióról talán tudomást vehetne és megnézhetné ennek lenyomatát az emberi viselkedésen mielőtt a valóság és egy rabló/forradalmár pofáncsapja.
  • overseer-7 #22

    olvastam én már ezelőtt is számtalan beszólásodat
    nem a szakértelmet bírálom.. hanem a az olyan beköpéseid nem normálisak amikor így írsz:

    Nagyon fárasztó, ahogy a rózsaszín füvezős hippis mentalitás vegyül a 0 természettudományos ismerettel.
    És itt megbukik rózsaszín hippi világképed..

    lehet kúltúráltabban is viselkedni..
    nem vagyok agytúrkász.. de azt tudom, hogy a különféle személyiség torzulások, viselkedési minták mögött kóros folyamatok bújnak meg.

    simán elképzelhető, hogy nem vagy elégedett.. az értéktelenség, kisebbrendűségi komplexus bújik meg valahol tudat alatt benned.

    Annak van valami oka, hogy másokat akiket nyilvánvalóan nem ismersz.. inzultálsz és kihangsúlyozod, hogy te milyen okos vagy és te akkor is jobban tudod..
    lehet, hogy ezt valóban elhiszed magadról..
    de az is lehet, hogy belül önértékelési zavarod tudatában vagy.. és ezt kompenzálandó.. túlhangsúlyozod magad, és degradálsz másokat.

    az ilyen emberek, általában támadó defenzív viselkedést mutatnak, ha kritika éri őket, vagy figyelmeztetik egyes személyiségi defektusaikra..

    de általában erről nem az egyén tehet.. egyszerűen általában a háttérben, nevelési és szülő-gyermek közötti kapcsolat defektusa áll.

    nem állítom biztosra a dolgot.. csak feltételezem. érdemes lenne átgondolnod, mert van valamiféle személyiség zavarod, az írásaid alapján.
  • molnibalage83 #21
    Csak neked. Cifu írta.
    http://sg.hu/cikkek/84155/hol-vannak-a-lezerfegyverek
  • molnibalage83 #20
    Egyébként meg addig is ajánlom ezt. Ez alapján talán képet alkothatsz arról, hogy miért mondom azt, amit. A felbővített 200+ oldalas változata jövőre jön. A lézerfegyverek is helyet kapnak benne.

    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.10.05. 13:18:36
  • molnibalage83 #19
    Nem, de hogy nálad jobban, az ziher...

    Egyébként meg személyedben üvdözöljem az sg n+1-ik saját képesítésű agyturkászát...? Agyfaszt kapok a magadfajta idiótáktól akik monitor mögül két komment alapján alkotnak profilt egy emberről...

    Komplexusom nincs, csak szimplán irritálnak a magadfajták... Természettudományos és HT ismerete 0, és minden szartól retteg, ami nincs is.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.10.05. 13:10:28
  • overseer-7 #18
    úú vazze.. te aztán olyan okos vagy..
    mindent mindenkinél jobban tudsz..
    hogy a faszomba van az hogy még nem kaptál nobel díjat.. ugye milyen igazságtalan? =)

    jah, hogy itt baszod a rezet éjjel nappal és oltogatsz s hülyeségeket írkálsz mer gyerek korodban nem kaptál elég figyelmet és elismerést.. nem érzékeltették veled érzelmileg hogy fontos vagy és szerethető?.. ez könnyen meglehet
    mert valamiféle komoly komplexussal küzdesz az tuti
  • molnibalage83 #17
    Ember az ipari lézer cm-re van egy álló céltolt egy temperált hőmérsékletű és páratartalmú helyen korlátlan energiaforrással. Egy drón meg kint repked, időjárás van, a cél is mozog, ő is mozog, a távolság 1-100 km is lehet és az energiaforrás? Hát izé...

    Nagyon fárasztó, ahogy a rózsaszín füvezős hippis mentalitás vegyül a 0 természettudományos ismerettel.