21
 • overseer-7
  #21
  Az emberiség mégtöbb műszaki ismeretszerzés, és fejlesztés után, már képes lesz a lentebb említett szerkezet megalkotására.
  Szerintem.

  De majd meglátjuk. Térjünk vissza a témára úgy 15-20 év múlva, és meglátjuk kinek van igaza.

 • VolJin
  #20
  Ja, egy rajzfilmben...
 • molnibalage83
  #19
  Ez azért nem ilyen egyszerű. Ugyanis a lézer az esetek többségében a rakéta orrát látja, mint közeledő cél. A rakéta orrán meg radar, TV, lézeres vagy más szenzor van, ami nem lehet ilyen felület.

  Az intelligensz lőszerek nagy részének tönkretételhézez nem kell magát az egész rakétát szétkapni... A buta lőszerekből meg mindig tudsz fillérekért annyi indítani, hogy nincs az a védelmi rendszer, amin ne törne át n+1 irányítatlan rakéta, tüzérségi vagy aknavető gránát. Főleg, ha szar az idő...
 • molnibalage83
  #18
  Több fizika és műszaki ismeret és akkor kevésbé fogsz ilyen ökörségeket írogatni.
 • duke
  #17
  A gyakorlatban kikene probalni, mert azert nem biztos, hogy olyan konnyu valamit teljesen bevonni jo minosegu tukorrel, ugy hogy az eszkoz minden szempontbol jol mukodjon.
  Viszont ha megvan a technologia ami a feny legalabb 90 %-t visszaveri azzal mar elege meglehet neheziteni a tamadasat, mert mindjart tizszer erosebb lezerre volna szukseg.
 • TokraFan
  #16
  Lézer ellen a világ legegzszerűbb dolga védekezni. Tükörbevonat a rakétára és kész. Az életben nem szedi le...
 • Candi
  #15
  No és mi lesz azokkal a lézernyalábokkal, amelyek áthatolnak a szúnyog csaknem átlátszó szárnyán? Csak úgy szétlövöldöződnek bele a nagyvilágba?
 • mrzed001
  #14
  Talán tavaly láttam olyan kísérletet, ahol egy átlátszó befőttesüvegben (ami azért eléggé behatárolt terület) képesek voltak egy szúnyogot elkapni 40 talán centiről, mert valami 2-3 mp-ig kellett a lézerrel a szárnyaira fókuszálni. Na ez azért még igen messze van a nagyüzemi tömeges kültéri szúnyogirtástól.
 • duke
  #13
  Hulye amcsik, jo kiszurnak magukkal. Kell egy tukor, visszatukrozni vele a lezert,es koltseg hatekonyan, a sajat lezerukkel szetloni magat a lezert vagy mas celpontot.
 • Sequoyah
  #12
  En lattam videot a lezeres szunyogirto mukodo valtozatarol, azzal mi a helyzet?

  Egyebkent amire en kivancsi leszek az az, amikor gepfegyverrel megsorozom a katonat, de a lezer az osszes golyot elegeti mielott odaer. Ez jo valosagos alternativaja lehetne a sci-fi energiapajzsoknak.
 • overseer-7
  #11
  aztán jön egy piszok vírus.. és átállítja a lézer vető szoftverét, és ha a közelébe mész a megbolondult lézervetőnek.. kiégeti a szemeidet.
 • overseer-7
  #10
  jah.. két kamerával be lehet háromszögelni 3d ben a piszok szúnyog helyzetét, aztán irányított lézerrel elfüstölni őket.

  Felrakni a falra.. aztán csak annyit látunk, hogy lövöldözi le a repkedő dögöket, azok meg hullanak le a földre.
 • mrzed001
  #9
  És mekkora üzlet lenne a lebutított változat civil alkalmazásában.
  Pl 10 éve próbálnak lézeres darázs és szúnyogirtót csinálni (a vékony kis szárnyukat kell elégetni, ennyi a feladat).
  Egy oszlop tetejére fel egy lézervető, meg 2 kamera, egy célzó szoftver ami kiértékeli a kamerák képét meg a mechanika ami forgatja.
  Na ezzel vegyszer mentesen meg lehetne állítani a maláriát és zika vírus terjedését, nem is beszélve a sok darázsról.
 • Archenemy
  #8
  Végre még több szabadságot hozhat az amerikai nép a világnak!

  Utoljára szerkesztette: Archenemy, 2016.03.04. 14:06:34
 • halgatyó
  #7
  Ahaaa ... védelmi ... persze. Lessz ám ittenten demo(cso)krácia dögivel
 • torreadorz
  #6
  "A 2020-as évek tehát nagyrészt a lézerfegyverek elterjedéséről szólnak majd, hiszen itt számíthatunk a főbb riválisok válaszaira. "

  Hát azért én ennyire nem lennék optimista.
  Amennyire én tudom a lézereknek két problémájuk van, az egyik hogy sok energia kell hozzá, ennek hordozhatóvá tétele vagy megoldható vagy nem (egyelőre inkább fix telepítésüek meg hadihajókon lehet hozzá megfelelő reaktort biztosítani).

  A másik viszont az hogy nagyon időjárásfüggőek. Szakadó esőben, ködben, füstben (harctéren gyakori) stb nem igen fognak vele km-ekre ellőni, annyira szétszórodik a sugár.

  Amit eddig az amcsik bemutattak ott is az van hogy percekig rajta tartanak egy lézert egy facsónakon és akkor nagyon örülnek hogy sikerült felgyújtani... Szóval ez még nagyon messze van a "lövünk" vele egyet és az ellenségnek kampec.
 • cylontoaster
  #5
  Ezzel csak az a gond, hogy nem tesz különbséget baráti és nem baráti katona, illetve civil és katona közt. Ezért eleve elég sok helyzetben nem bevethető. Ráadásul csak mozgatni kell bábukat és üres célokra fog lőni.

  Az meg megint más kérdés, hogy ilyen precíz képelemző mennyire lehetséges momentán.
 • overseer-7
  #4
  van ez
  szerintem már nagyon közel vagyunk egy ilyen technológiához, ami kellően kicsi, talán hordozható is, vagy harci platformokra, járművekre szerelhető.
 • overseer-7
  #3
  szerintem ez nem nagy akadály.. biztos akadályozná az MI-t és az alakzatfelismerő programot..egyet értek.

  olyan programot képzelek el, ami panorámában, nagy felbontásban analizálná a környezetét. észlelné a változásokat, mozgásokat.
  Ahol változnak a pixelek színei, analizálná, a legtöbb változás lehet háttérzaj, vagy egy falevél megmozdulása..fű mozgása, stb a szél hatására.
  Ahol permanens változás észlelhető..emberre jellemző mozgást azonosít, vagy akár egy állat mozgása, valamilyen mozgó objektumot észlel, a biztonság kedvéért, mindegy állat e vagy ember, vagy valamilyen mesterséges objektum, ráállítja a tükröt és beállítja a fókuszt pár ezred sec alatt, és tüzel, az objektumra, arra a pontjára, ahol a legvalószínűbb helyen lehet a feje, az agya. Mert ott a legsebezhetőbb.

  Fejlesztéssel, finomítgatással, precíz kalibrálással talán még az is elérhető, hogy ha mondjuk az ellenséges élő erő kilóméterekről kidugja a fejét egy fedezék mögül, máris kap egy kis lyukat a két szeme közé egy pár kilowattos lézerrel. .. és ennyi volt
  jöhet a következő célpont analizálása és leküzdése :)
 • cylontoaster
  #2
  Az ellenséges személy felvesz egy papírzacskót a fejére, és máris nem ismeri fel az MI-d.
  Lehet ennél egy fokkal több kell, de szerintem érted.
 • overseer-7
  #1
  ez nagyszerű.. már vártam, hogy mikor megyünk bele a dologba komolyabban..

  már várom a harckocsikra felszerelhető, automata, MI vel felszerelt, alakzat felismerő, gyorsreagálású lézer fegyvereket, amivel szép kis lyukakat lehet fúrni az ellenséges személyek koponyájába, század másodpercek alatt.

  Egy ilyen gyors, automata fegyverrel, másodpercek alatt emberek százaival lehet végezni.. megfelelően gyors és precíz irányító rendszer segítségével.

  Nagyon jó lesz. Már alig várom.
  Kiváncsi vagyok, milyen lézer elhárító techet fognak erre kifejleszteni. :)