Berta Sándor

Közösen fejleszti az 5G-t az EU és Brazília

A két fél együttműködési megállapodást kötött és az Európai Bizottság akciótervet dolgoz ki a szabvány bevezetéséhez. Az EU Dél-Koreával 2014 júniusában, míg Japánnal 2015 tavaly júniusban kötött együttműködési megállapodást.

2020-ban már 26 milliárd hálózatba kötött eszköz lesz és az emberek 70 százaléka rendelkezik majd legalább egy okostelefonnal. Az 5G-hálózatok nem csupán az Európai Unió belső piacának, hanem a jövő iparának, a korszerű szolgáltatásoknak és az innovatív alkalmazásoknak (hálózatba kötött járműveknek, okosházaknak és mobil egészségügyi megoldásoknak) is az alappillérei lesznek. Ahhoz, hogy ennek a globális kihívásnak sikerüljön megfelelni, az Európai Unió összefog Brazíliával. Az elsődleges szempont a kooperáció erősítése. A két fél szoros kereskedelmi partnernek számít és az IT területén 2008 óta együttműködik.

A kooperációról szóló megállapodást Günther H. Oettinger, az Európai Unió digitális területért és társadalomért felelős biztosa és André Figueiredo brazil kommunikációs miniszter írta alá. Korábban az EU hasonló szerződéseket írt alá Dél-Koreával, Japánnal és Kínával is. Andrus Ansip, az Európai Bizottság digitális egységes piacért felelős alelnöke kijelentette, hogy az 5G egy alapvető technika a kapcsolatok biztosítására, de egyúttal erősíteni kell az online szolgáltatásokba vetett bizalmat is és meg kell teremteni a szükséges keretfeltételeket a technika határokon átnyúló kiépítéséhez. Éppen ezért fontos a frekvenciakoordináció.

Günther H. Oettinger kifejtette, hogy a Kínával, Japánnal és Dél-Koreával kötött egyezmények után a mostani megállapodás egy újabb fontos lépés az 5G bevezetése felé. Sem Európa, sem Brazília nem engedheti meg magának, hogy a digitális korszakban lemaradjon. A mostani szerződés alapján az együttműködés elsősorban a közlekedésben és az energiaszektorban valósulhat meg. Ezek a nemzetközi egyezmények kiegészítik az EU-nak a technika kiépítésével kapcsolatos törekvéseit.

Az Európai Unió és Brazília kötelezte magát egy globális 5G-szabvány kidolgozására és azoknak a szolgáltatásoknak a meghatározására (például hálózatba kötött járművek, dolgok internete, videostreaming), amelyeket először kínálnak majd az új hálózatokon. A két fél támogatni fogja az 5G bevezetését az okosvárosokban, az agrár ágazatban, az oktatásban, az egészségügyben, a közlekedésben és az energiaszektorban, valamint közös kutatási projekteket is indíthat.

Az Európai Unió jelenleg is tárgyalásokat folytat hasonló megállapodások megkötése miatt Indiával és az Amerikai Egyesült Államokkal. Az EU emellett egy akciótervet is ki akar dolgozni, hogy összehozza a piaci szereplőket, illetve támogatni szeretné az 5G-termékek és -szolgáltatások jövőbeni piacának kiépítését. A szervezet 2020-ig 700 millió euróval támogatja az új szabvány bevezetését, s az ahhoz kapcsolódó kutatásokat és fejlesztéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!