SG.hu

Először észleltek direktben gravitációs hullámokat

Összeütközött két fekete lyuk egy messzi galaxisban. Az esemény során korábban soha nem látott mennyiségű energia szabadult fel. A háromezer szupernóva-robbanásnak megfelelő energiát az Einstein által száz éve megjósolt gravitációs hullámok vitték el, amelyeket most először sikerült közvetlenül érzékelni, és amelyek pontosan kirajzolták az ütközés drámai körülményeit.

Felfedezték a gravitációs hullámokat. Az egyszerű mondat mögött egy százéves elmélet, több évtizedes műszerfejlesztés és több mint egymilliárd dolláros befektetés áll. A világegyetem jobb megértését segítő, alapvető eredmény született a tudományban, az alapkutatás látványos sikeréről van szó. A felfedezést a LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) elnevezésű nemzetközi tudományos együttműködés tette. A LIGO mindkét gravitációshullám-detektora ugyanabban az időpontban ugyanazt a jelet érzékelte (24-es jel/zaj szinttel). A detektorok érzékenységét 2015-ben jelentősen megnövelték, és azok szinte azonnal érzékelték a jelet 2015 szeptemberében.

A gravitációs hullámok megfigyelése új ablakot nyit a világegyetemre: korábban soha nem látott eseményeket figyelhetünk meg. Ezt már a mostani adatok is fényesen bizonyítják. A gravitációs hullámokat 2015. szeptember 14-én, magyar idő szerint délelőtt 10 óra 51 perckor (9:51 UTC) észlelte a Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory (LIGO) mindkét detektora, amelyek az amerikai egyesült államokbeli Livingstonban (Louisana állam) és Hanfordban (Washington állam) találhatók. A LIGO obszervatóriumokat a National Science Foundation (NSF) finanszírozza, a tervezésüket, megépítésüket, és működtetésüket a Caltech és MIT egyetemek végezték. A felfedezést bemutató szakcikket a Physical Review Letters folyóirat fogadta el közlésre.


Az érzékelőnek négy kilométeres karjai vannak végén tükrökkel, melyek között lézerfény mozog. Gravitációs hullám áthaladásakor a fénynyaláb erősödik vagy gyengül, így érzékelik azt

A detektorok által érzékelt gravitációs hullámok forrása két fekete lyuk összeütközése és összeolvadása volt egy a Földtől 1,2 milliárd fényévnyire lévő galaxisban. Az eredeti fekete lyukak tömege 29, illetve 36 naptömeg volt, az összeolvadásukkal keletkezett objektumé azonban csak 62 naptömeg. Ez azt jelenti, hogy 3 naptömegnyi anyag alakult energiává, méghozzá a másodperc törtrésze alatt. Az eseményben felszabadult energia háromezer tipikus szupernóva-robbanás energiájával egyenlő, vagy egy másik hasonlattal: 4500-szor több, mint amit a Nap egész élete során (kb. 10 milliárd év alatt) kisugároz. Ezzel ez a legnagyobb energiájú észlelt esemény a csillagászat történetében. Fekete lyukak őrült tánca

Az esemény alaposan "megrázta" a téridőt, és a gigantikus mennyiségű energiát gravitációs hullámok szállították el (a forrásnak nincs elektromágneses sugárzást kibocsátó párja). Az észlelt hullámok jellemzőiből az is kiolvasható, hogy a két fekete lyuk összeolvadása drámaian gyors folyamat volt. Miután évmilliókig kerülgették egymást, az utolsó nyolc keringést mindössze 0,2 másodperc alatt tették meg, a legutolsó keringésre pedig már csak 1/150 másodperc kellett. Az összeolvadás pillanata előtt, az eseményhorizontok találkozásánál a két objektum távolsága 210 kilométer volt.

A felfedezést az Advanced LIGO megnövelt teljesítménye tette lehetővé, egy nagyszabású fejlesztőmunka eredményeként, amiben a műszerek érzékenysége az elsőgenerációs LIGO detektorokéhoz képest megnövekedett. A fejlesztés lehetővé tette, hogy nagymértékben megnőjön az univerzum megfigyelt térfogata - és hogy a gravitációs hullámok felfedezése megtörténjen az első megfigyelési időszak alatt.


A következő lépés a LISA lesz, mely egymástól 5 millió kilométerre lévő műholdakból áll majd, így érzékenysége is sokkal jobb lesz

Több magyar kutatócsoport is része a LIGO Tudományos Együttműködésnek, amely a felfedezést tette. A hazai munka oroszlánrészét a Frei Zsolt által irányított, 2007-ben létrejött Eötvös Gravity Research Group kutatócsoport végezte, amelyben akadémiai és egyetemi kutatók is dolgoznak, és amelynek működését az MTA, az NKFIH, az ELTE, a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Atomki is támogatta. Frei Zsolt, az Eötvös Gravity Research Group vezetője szerint a mostani bejelentésben legalább három világraszóló felfedezés rejlik. Először is végre direkt módon érzékeltük a gravitációs hullámokat. Másodszor: először van közvetlen megfigyelésünk arról, hogy feketelyuk-párok valóban léteznek, és belátható időn belül össze is olvadnak. Végül a természetben ilyen nagy energiájú folyamatot korábban még soha nem észleltünk.

"Asztrofizikusként bizakodva nézek a jövőbe, amikor rendszeresen tudunk majd ilyen gravitációs hullámokat észlelni és az új eszközzel asztrofizikai megfigyeléseket végezni. Új ablakot nyitottunk az univerzumra, hiszen eddig csak az elektromágneses kölcsönhatás alapján figyelhettük meg az eget - ugyanis a fény, de a rádióhullámok vagy a röntgensugárzás is ennek különböző megnyilvánulási formái. Mostantól olyan jelenségeket is észlelünk majd, amelyeket elektromágneses alapon nem lehetett megfigyelni, mint amilyen a fekete lyukak összeolvadása" - mondta el a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Candi #222
    No, így már érthetőbb, köszi!
  • gforce9 #221
    Sejtem, hogy hol lehet a félreértés tárgya. A gravitáció "terjedésének" sebességéről beszélsz. No olyan neki nincsen. A gravitációs hatás !változásának! van terjedési sebessége, nem a gravitációnak. A gravitáció (az a hatás, amit az anyag a téridőre gyakorol) az csak úgy "van" A megváltozásának van terjedési sebessége, ami véges. Max fénysebesség. Erre szokták azt a példát felhozni, hogyha a napot egyik pillanatról a másikra eltávolítanánk a naprendszer közepéből, csak 8 perc múlva egyenesedne ki a föld pályája, mert a gravitációs hatás megváltozása (amit a nap eltávolításával elértünk) csak véges sebességgel terjed.

    A gravitációs hatása lényegében ugyanaz 2 ikercsillagnak mint 2 fekete lyuknak (nyilván nem a belsejükben, hanem körülöttük) A fekete lyuk valahogy kialakult ugye csillagokból. Attól, hogy egy csillag fekete lyukká omlott össze, még a téridőre ugyanúgy van hatása (csak az eseményhorizonthoz közelítve, pláne azon belül kicsit cifrább leírni). De messziről nézve tökugyaz a két eset gravitációs szempntból.

    Egy ikercsillag vagy egy iker-fekete lyuk ugyanúgy 2 "horpadást okoz a téridőben". Amikor összeolvadnak a gravitációs hatás megváltozik. Ugye 2 "horpadásból", lesz 1db de nagyobb "horpadás". Na ez a változás, ez az összeolvadás az, aminek van terjedési sebessége és gravitációs hullámokat kelt a téridőben és ezt tudjuk érzékelni. Nem a fekete lyukakból jönnek ki a hullámok (onnan ki sem tudnának jönni), hanem az általuk okozott gravitációs hatás megváltozását látjuk.
  • Candi #220
    "Úgy, hogy a fény sebességével terjed, de nem úgy, mint a fény. Semmi köze egymásnak a kettőhöz. "

    Akkor hogyan?
  • cylontoaster #219
    Úgy, hogy a fény sebességével terjed, de nem úgy, mint a fény. Semmi köze egymásnak a kettőhöz.
    Ha a tóba dobsz egy követ, akkor a hullámoknak van egy terjedési sebessége. Mehet ugyanilyen gyorsan biciklivel is. Pont ennyire nincs egymáshoz köze a kettőnek.

  • Candi #218
    Úgy érzem nem értettük meg egymást. Biztosan én nem értem a dolgot, de nem lett tisztább a kép.
    A gravitációs hullámok alapján ugye bizonyossá vált, hogy a gravitációs hatás is fénysebességgel terjed a téridőben.
    Most elvonatkoztatva a kettős fekete lyukaktól, ha van egy darab fekete lyukunk, annak a tömege (vagyis maga az összesűrűsödött anyagmennyiség) a lyuk eseményhorizontján belül helyezkedik el (ugye ezért hívjuk fekete lyuknak az ilyen objektumokat). De mivel a tömeg az EH-on belül van, a gravitációs hatás pedig fénysebességgel terjed, akkor az EH-on belül lévő tömeg hogyan tud hatást gyakorolni az objektum EH-ján kívüli környezetre?
  • RealityGabi #217
    Ezt a "nagy tudományos" eszmecserét megtoldhatnátok azzal, hogy a nagymamának hány lyukas foga volt, mielőtt bekapta a farkas!
  • gforce9 #216
    A gravitáció nem jön ki a fekete lyukból, mert nem volt benne. A gravitáció, mint hatás az áltrelben mint a tömegnek a téridőre gyakorolt hatása jelenik meg. Az meg ugye van neki, hiszen görbíti a teret, vagy klasszikusan fogalmazva vonzza a körülötte lévő objektumokat. Ezek a hullámok nem a fekete lyukból jönnek ki, hanem a 2 egymást körül keringő majd összeolvadó fekete lyuk változó gravitációs hatása okozza a téridő hullámait. Valahogy úgy képzeld, mintha egy kavicsot dobsz a tóba. A hullám nem a kavicsból jön ki, hanem a víz felületére gyakorolt hatás terjed tova.
  • Candi #215
    Egy dolgon elgondolkodtam. Valószínűleg hülyeség, csak nem látom a miértjét, nem tiszta a kép.

    Tehát adott egy fekete lyuk, amely ugye attól fekete lyuk, hogy a koncentrálódó tömeg sugara kisebb, mint az eseményhorizont sugara. Ezért nem tud kijutni belőle a fény.
    De elvileg a gravitációs hatás is fénysebességgel terjed, a mérés szerint. De ha a tömeg, amely ezt a gravitáló hatást okozza, az eseményhorizonton belül helyezkedik el, akkor hogyan képes kijutni a gravitáció a fekete lyukból?
  • RealityGabi #214
    Szevasz Kretén,

    Majd scrollozzál vissza a 210-hez!

    Ez olvasható ott:

    Csillagászék és modern fizikusék fizika tankönyvéből az a Newton törvény maradt ki, amely azt mondja ki, hogy ha két testnek (esetünkben csillagokból álló két galaxisnak) azonos vagy közel azonos a tömegük, akkor egyik test sem fog a másik körül keringeni, hanem mindkét test a közöttük lévő távolság képzeletbeli felezőpontja (közös tömegközéppontja), azaz a SEMMI körül fog keringeni.
  • gforce9 #213
    "így kitaláltak egy piszok nagy tömegű égitestet, melyet fekete lyuknak neveztek el, és odadumálták a két galaxis közé."

    Hát te akkora sötét ember vagy, hogy görbíted a teret. Általános iskolai fizika. Közös tömegközéppont. Nem hallottál még róla?

    Senki nem dumál oda semmit rajtad kívül.

    Semmilyen fizikai alaptörvénnyel nem vagy tisztában, de hinted az észt. Nemsemmi. :D