Berta Sándor

Gyorsabb internet lehet a repülőgépeken

Az LTE-hálózatokat és a műholdas kommunikációt ötvöznék brit és német szakemberek.

A Deutsche Telekom és az Inmarsat azt szeretné, ha a jövőben az utasok még jobb internetes szolgáltatások közül választhatnának. Ezért a két konszern stratégiai partneri együttműködést alakított ki és közösen hozná létre a European Aviation Network nevű platformot, amely ötvözné az Inmarsat műholdjait és a Deutsche Telekom által fejlesztett és üzemeltetett innovatív LTE-hálózatot. Az új rendszert első európai légitársaságként 2016-tól a Lufthansa alkalmazza majd a kontinensen belüli járatain. A cég emellett 2017-től részt vesz a tesztrepülések lebonyolításában és a European Aviation Network fejlesztésében is.

Andy Sukawaty, az Inmarsat elnöke kiemelte, hogy a közös hálózatot úgy tervezték meg, hogy az zökkenőmentesen igazodni tudjon a jövőbeli igényekhez is. A műholdas kommunikáció és az LTE-hálózatok kombinálásával a légitársaságok teljesen új, stabilabb, gyorsabb és jobb szélessávú élményt kínálhatnak majd az utasaiknak Európában. A megoldás minden repülőgéptípussal használható lesz.

A készülő LTE-hálózat kereken 300 bázisállomásból áll majd, amelyek hatótávolsága egyenként 80 kilométer lesz, szemben a hagyományos LTE-állomások 10 kilométeres hatótávolságával. A megnövelt hatótávolság elegendő lesz ahhoz, hogy a repülési magasságon - akár nagy sebesség mellett is - biztosítani lehessen a szélessávú internethozzáféréseket. 3000 méteres repülési magasságtól az LTE-bázisállomások jeleit kiegészítik a műholdas jelekkel. A rendszert a fedélzeti hardverek menedzselik és nem kell majd attól tartani, hogy bármilyen interferencia megzavarhatná a működést.

Carsten Spohr, a Lufthansa vezetője bejelentette, hogy 2016-től az Európán belüli rövid és a közepes távolságú járataikon is kínálni fognak szélessávú interneteléréseket. Ugyanakkor a Deutsche Telekommal és az Inmarsattal közösen már a következő lépésre is gondolnak. Korán bekapcsolódnának a jövőbeli technológiák fejlesztésébe és erősítenék az innovációk területén betöltött vezető pozíciójukat. A légitársaság emellett 2017-től bekapcsolódik a European Aviation Network tesztrepülési programjába.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!