Berta Sándor

Kétséges a globális műholdas internet

Míg a Facebook búcsút int elképzelésének addig a SpaceX tesztelésbe kezd, jövőre indítanák a szolgáltatásukat.

A legnagyobb közösségi platform a határait feszegeti, hiszen felhasználói táborukban van már szinte minden internetező, így a további növekedés csak még több internetezni képes emberrel lehetséges. Erre találta ki Mark Zuckerberg 2013 augusztusában az Internet.org nevű kezdeményezést, de az ötlettől már akkor sem volt mindenki elragadtatva, és mind Indiában, mind Brazíliában támadtak. A cég korábban azt tervezte, hogy saját műholdakkal juttatná internethozzáférésekhez a távoli régiókban élőket, ugyanakkor most két bennfentes arról számolt be, hogy a projektet a jelenlegi formájában leállították, az eredeti terv és célkitűzés azonban nem változott.

A The Informant két személyre hivatkozva ír arról, hogy kiderült, nem lehetséges nyereségessé tenni a projektet, így az elképzelés gyorsan lekerült a napirendről. A cég természetesen továbbra is szeretne műholdas internetkapcsolatokat biztosítani a szegényeknek, de ezt már nem saját műholdakkal valósítanák meg, hanem kibérelnék a szükséges kapacitást és más projektekkel is növelnék az elérhető felhasználók számát.


Pont ellenkező hullámhosszon van Elon Musk, a Space Exploration Technologies (SpaceX) magán-űrügynökség alapítója, aki viszont most szállna fel erre a szekérre, a cégvezető műholdas internethozzáféréseket biztosítana. Cége már be is nyújtotta a műholdas adattovábbítás teszteléséhez szükséges engedélykérelmét az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottságához (FCC).

Az elképzelések alapján az első műholdakat jövőre állítanák Föld körüli pályára és ehhez Falcon 9 típusú hordozórakétát alkalmaznának. A USA nyugati partján három földi állomást szerelnének fel, ezek fognák a továbbított jeleket. A SpaceX először az adatok Földre való átvitelét tesztelné és azt akarja kipróbálni, hogy a műholdak antennáival lehetséges-e nagy sebességgel továbbítani az adatokat, anélkül, hogy fennakadások lennének.

A műholdas internetelérésekkel ők is a távoli régiókat célozzák, a rendszer öt éven belül válna elérhetővé. A projekt finanszírozását már megoldották, hiszen az év elején a Google és a Fidelity befektetési társaság kereken egymilliárd dollárt fektetett be a vállalatba. A SpaceX összesen 700 műholdat állítana Föld körüli pályára, ezek mindegyike kevesebb, mint 115 kilogramm súlyú lenne. Az amerikai légierő nemrég engedélyezte a magáncég számára a katonai műholdak fellövését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #2
    Az drága, ez meg a szegényeknek szólna.
  • Tinman #1
    Nem értem. Nincs már ilyen régóta?

    Flexinet.hu pl?