Berta Sándor

Szinte elfogytak az IPv4-címek

A helyzet az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában a legsúlyosabb.

A legújabb adatok szerint az USA és Kanada mellett az Atlanti-óceán északi térségében, valamint a Karib-tenger számos szigetén gyakorlatilag elfogytak az IPv4-címek. Múlt hét szerda óta az American Registry for Internet Numbers (ARIN) nem tud a szabad IP-címekkel kapcsolatos összes kérésnek eleget tenni. Éppen ezért a szervezet kiadott egy új irányelvet az IPv4-címekkel kapcsolatban.

Az internetszolgáltatók már csak a kisebb, 256 vagy 512 darab IP-címre vonatkozó kéréseknek tudnak eleget tenni vagy a másik lehetőségük, hogy várólistára tetetik magukat és ebben az esetben idővel hozzájuthatnak az általuk remélt mennyiséghez. További lehetőség, hogy megvásárolják egy olyan szervezettől a szabad IPv4-címeket, amely nem használta fel a számára kiutalt teljes mennyiséget. John Curran, az ARIN vezérigazgatója rámutatott, hogy a kisebb blokkok beszerzése mellett döntő internetszolgáltatók csak 90 nap után kérhetnek újabb IPv4-címeket. Kiemelte, hogy már csak körülbelül 500 kiosztandó kisebb címblokkjuk van, de havonta 300-400 kérés érkezik hozzájuk. Vagyis a teljes készlet legfeljebb 2-4 hétre elegendő.

Janine Goodman, az Avenue4 kereskedőcég alelnöke szerint a helyzet és az IPv4-címek szabad piaca hozzájárulhat ahhoz, hogy több idő legyen az IPv6-ra való átállásra. Még mindig nem minden érintett szervezet áll készen ugyanis arra, hogy az IPv6-ot már holnap üzembe állítsák, ez a folyamat néhány évig is eltart majd. Egy megfelelő piac lehetővé teszi a szabályozott átmenetet és megakadályozza a pánikreakciókat.

A 65 536 darab címet tartalmazó nagyobb címblokkok az ARIN-régióban címenként 7-8 dollárba kerülnek. Más régiókban, ahol kevesebb cím van, még magasabbak az árak. Goodman és kollégái éppen ezért abból indulnak ki, hogy az IPv4-piac még legalább 3-5 évig fennmarad, és ebben az időszakban az árak folyamatosan nőni fognak, majd az IPv6 fokozatos elterjedésével csökkenni kezdenek.

A Google információi szerint Belgiumban már 34,86 százalékos az IPv6 elterjedtsége, ugyanez az arány Svájcban 21,16, az Amerikai Egyesült Államokban 21,13, Németországban 15,48, Portugáliában 12,66, Görögországban 9,22, Észtországban 7,28, Romániában 6,79, míg Magyarországon 1,35 százalék.

Az okostelefon-piac növekedésével és a dolgok internetével párhuzamosan az IPv6 internetprotokoll jelentősége is egyre jobban . Az IPv6 összesen 340 szextillió internetcím alkalmazását teszi lehetővé, így elegendő cím lesz minden eszközhöz, akár a hűtőszekrények és a kenyérpirítók is saját IP-címet kaphatnak majd. Ugyanakkor az új protokoll nem kompatibilis az elődeivel, ezért új hardverekre, szoftverekre és számos tesztre lesz szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #14
    Neked a googolplex is kevés lenne! :-)
  • Candi #13
    "Ennyi kiosztható cím van. Ez qurva sok. Ez a kb. soha el nem fog fogyni kategória."

    Mintha csak szóról szóra ugyanezt mondták volna az IPv4-re is, amikor megszületett... ;-)
  • Sequoyah #12
    Az IPV6 mar boven tobb mint 10 eve letezik. Aki eddig nem volt kepes tamogatotta tenni, az igy jart. Nem sirni kell, h nincs IPV4, hanem osztani IPV6-ot es kesz. Aki nem tudja hasznalni, nem lesz rajta az interneten. A lehetosege mindenkinek megvolt hogy atalljon.
  • kvp #11
    Szepen lassan at kell majd allni az uj ipv6-os tartomanyra. Egyebkent azert v4-rol a v6-ra, mert kimaradt a v5. Igy viszont siman kaphat a Foldon minden egyes atom egy sajat ipv6 cimet es meg mindig marad. Az ipv1 fele 16 darab ip cimhez kepest egesz jo eredmeny. Aztan meg sem omlott ossze az arpanet amikor v1-rol atalltak a kesobbiekre, (8, 16 es 32 bitre, majd a v6-al 128 bitre, a 64 maradt ki)

    Jelenleg sok helyen addig huzzak az atallast amig csak lehet, mint anno az uj autok kornyezetvedelmi megfelelosegenel. Kinaban mar egy evtizede atalltak ipv6-ra, mert egy kisvarosra sem volt eleg ipv4 cimuk es a vilag tobbi resze (konkretan az USA) nem adott nekik tobbet. Igy Kinaban inkabb a kornyezetvedelmet hanyagoljak, amig tenyleg ra nem lesznek kenyszeritve.
  • Elemir #10
    :DDDDDDDDDDDDDDDDD

    Állat! :)
    A világban 10-20% jutalék simán megvan, csak a módszer más és más. Kár naivnak lenni. A lényeg ott van, hogy a 80% jó helyre menjen.
  • BladeW #9
    irónia megvan.
    Hát neked az a vicc, ami úgy kezdődik, hogy elmegy a fickó a pszichológushoz, hogy segítsen már rajta, mert mindenről a pina jut eszébe?
  • Macropus Rufus #8
    3.4×10^38 = 340.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.
    Ennyi kiosztható cím van. Ez qurva sok. Ez a kb. soha el nem fog fogyni kategória. ÉS ez nem azonos a 640kb-al mert az nem egészen az.
  • molnibalage83 #7
    Lásd fent. Ha ennyire nem tudsz számolni, akkor mit szólsz be...? A belátható technolgóiai fejlődést és embernek a fizikai méreteit számolva ez mikor fogyna el?
  • Tetsuo #6
    Ahol probléma, ott úgyis átállnak, mert ennek nem sok köze van a politikához, ez üzlet.
    Ahol a nagyobb profit reményében még nem érdemes átállni, ott halogatják, ahol igen, ott azonnal átállnak. Ez a nagy mogulok, a szolgáltatók dolga... a lakosság nagyrészénél már IPv6 képességű eszközök vannak, az iparban meg akkor lépnek, ha muszáj.
  • Tetsuo #5
    -

    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2015.07.06. 11:53:28