Berta Sándor

Az Airbus is műholdas internetet kínálna

A hűtőszekrénynél alig nagyobb méretű eszközök a távoli régiókban élőknek nyújthatnak majd interneteléréseket.

A projekt két atyja Greg Wyler és Tom Enders, előbbi korábban a Google munkatársa volt, míg az utóbbi az Airbus első embere. A két szakember a Le Bourget kiállításon állapodott meg arról, hogy közösen körülbelül 900 kis méretű műholdat építenek meg és állítanak Föld körüli pályára.

Wyler nemrég még Elon Musk Tesla-alapítóval közösen dolgozott egy hasonló terv megvalósításán, de mostanra konkurensek lettek. A Wyler által megalapított és vezetett Onewebnek sikerült megnyernie több támogatót, köztük van a Virgin Groupot és a Qualcommot. A műholdak űrbe juttatására pályázott a Thales Alenia Space, a Lockheed Martin és a Boeing is, de a befutó az Airbus lett, amelynek a Defense and Space részlege ezzel komoly esélyt kapott. Enders és a részleget vezető François Auque azt remélik, hogy a megszerzendő tapasztalatokból később más megbízásoknál is profitálhatnak.

Az első tíz műholdat Toulouse városában, a többit egy újonnan létrehozandó egyesült államokbeli üzemben építik meg. Az egész világot lefedő műholdas internethálózathoz 600 egységre lesz szükség, a többi 300 műhold tartalékban marad. Az első berendezéseket 2018-ban bocsátanák fel. Egy műhold mindössze 150 kilogramm súlyú lesz és a BBC információi alapján félmillió dollárba fog kerülni. Ez 900 eszköznél 450 millió dollárt jelent, amelyhez még jönnek a szállítási, a kutatási és a fejlesztési költségek.

A Facebook néhány nappal ezelőtt intett búcsút a műholdas internetprojektjének, míg a SpaceX tesztelésbe kezd és jövőre indítaná el a szolgáltatását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dchard #1
    Ahogyan az lenni szokott: bullshit bingó hegyek, semmi konkrétum, de főképp semmi infó arról, hogy a kapacitás problémát hogyan kívánják megoldani. pedig érdekes kérdés, mivel - többek közt - ezért életképtelen (értsd: rendkívül kevés sávszélesség drágán) a műholdas internet.