MTI

Az orosz titkosszolgálatok az internet teljes ellenőrzésére törekszenek

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) az internet teljes ellenőrzésére törekszik, a hozzá tartozó titkosszolgálatok az internetfelhasználók adataihoz akarnak hozzáférni - közölte értesüléseit hétfőn a Kommerszant című orosz napilap.

A tekintélyes orosz politikai-gazdasági lap birtokába jutott az a levél, amelyet a VimpelCom cég írt az orosz kommunikációs és távközlési minisztériumnak. Ebben a világ egyik legnagyobb távközlési szolgáltatásokat, hang- és adatátvitelt nyújtó cége egy sor kifogást emel a tárcának a számítógépes világháló ellenőrzését szabályozó, még csak készülő rendelete ellen. A cégcsoport a Független Államok Közösségében, Olaszországban és egy sor ázsiai, valamint afrikai országban uralja az internetszolgáltatást. A rendelettervezet szerint jövőre július 1-től minden szolgáltató köteles lenne olyan berendezéseket üzembe helyezni, amelyek legalább 12 órára visszamenőleg rögzítik az internetes adatforgalmat, s ehhez az adatbázishoz az orosz titkosszolgálatok közvetlen hozzáférést kapnának. Ilyen módon ellenőrzésük alá kerülnének az IP-címek, a telefonszámok és a közösségi oldalak felhasználóinak e-mail címei is.

A minisztérium rendelete a Kommerszant forrásai szerint az év végéig hatályba lép. Alekszej Rokotyjan, a VimpelCom egyik igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a készülő orosz minisztériumi rendelet az orosz alkotmány több oylan cikkelyét megsérti, amely egyebek között a magánélet sérthetetlenségéhez, a levelezés, a telefonbeszélgetések titkosságához való jogot garantálja és amelyet csak bírósági határozat írhat felül. Az utasítás-tervezet az operatív nyomozati tevékenységet szabályozó törvényt is megsérti. Julij Taj, a Bartoliusz és társa ügyvédi iroda egyik vezetője szerint a tervezett utasítás nemcsak alkotmányba ütköző, de a személyes adatok védelméről szóló jogszabályt, valamint a büntető törvénykönyvet és a büntetőeljárási törvényt is sérti.

A Kommerszant cikke szerint Oroszországban több éve működik az úgynevezett operatív nyomozati intézkedések rendszere (SZORM). A 2008-ban elfogadott szabályozás szerint az oroszországi távközlési szolgáltatók kötelesek átadni ennek a titkosszolgálati szervnek a mobiltelefonszámokat és az előfizetők tartózkodási helyét, de eddig nem kellett rögzíteniük az adatforgalmat. Az adatrögzítő a VimpelCom számításai szerint évente 100 millió dollárba (körülbelül 21 milliárd forint) kerülne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #2
    Az oroszok kispályások az usákokhoz képest kémkedésben és hazudozásban.
  • matrix222 #1
    Nem csak az Oroszok vagy Magyarok, es nem csak probaljak ...