SG.hu

Az EU vizsgálatot indít a Google ellen

Az Európai Bizottságnak nem tetszik a Google ár-összehasonlító alkalmazása, és külön hivatalos vizsgálatot indít az Android kapcsán.

Az Európai Bizottság Google-nak küldött levelében azt állítja, hogy a vállalat visszaélt az Európai Gazdasági Térségben (EGT) az általános internetes keresőszolgáltatások terén betöltött vezető pozíciójával, mivel az általános keresőoldalakon való listázás során módszeresen a saját ár-összehasonlító alkalmazását részesítette előnyben. A Bizottság előzetes álláspontja szerint ez a magatartás hátráltatja a piaci versenyt és sérti a fogyasztók érdekeit, ezért ellentétes az uniós antitrösztszabályokkal. A levél csupán jelzés, melytől a vizsgálat végkimenetele eltérhet.

Egy másik antitrösztvizsgálatot is bejelentettek, mégpedig a társaság Android mobil operációs rendszer kapcsán tanúsított magatartásának vonatkozásában is. Ez a vizsgálat azt elemzi majd, hogy a Google versenyellenes megállapodásokat kötött-e, illetve visszaélt-e az intelligens mobileszközökhöz kapcsolódó operációs rendszerek, alkalmazások és szolgáltatások terén meglévő esetleges piaci erőfölényével.

A versenypolitikáért felelős uniós biztos, Margrethe Vestager a következőket nyilatkozta: „A Bizottság célja az uniós antitrösztszabályok alkalmazása révén annak megakadályozása, hogy az Európában működő vállalatok – bárhol legyenek is bejegyezve – mesterségesen leszűkítsék az európai fogyasztók rendelkezésére álló választékot, és ellehetetlenítsék az innovációt. A Google esetében aggaszt, hogy a jelek szerint a cég – az uniós antitrösztszabályokat megsértve – tisztességtelen előnyt biztosít saját ár-összehasonlító szolgáltatásának. A Google előtt most nyitva a lehetőség, hogy meggyőzze a Bizottságot ennek az ellenkezőjéről. Ha azonban a vizsgálat megerősíti az aggályainkat, a Google-nak szembe kell néznie a jogkövetkezményekkel, és meg kell változtatnia európai üzletpolitikáját."

"Külön hivatalos antitrösztvizsgálatot indítottam a Google mobil operációs rendszerekkel, alkalmazásokkal és szolgáltatásokkal kapcsolatos magatartása tekintetében is. Az okostelefonok, táblagépek és hasonló eszközök egyre fontosabb szerepet játszanak sok ember mindennapi életében, és gondoskodni akarok róla, hogy a kapcsolódó piacok szabadon kiteljesedhessenek, anélkül, hogy ebben egy-egy vállalat versenykorlátozó magatartása akadályozná őket.”


Az ár-összehasonlító alkalmazások lehetővé teszik a vásárlók számára, hogy egyidejűleg több internetes áruházban kereshessék a kívánt termékeket és összehasonlíthassák a kereskedők árait. A Bizottság 2010 novemberében indított vizsgálatának előzetes következtetései szerint a Google az általános keresőoldalakon módszeresen kedvező elbánásban részesíti saját (jelenleg Google Shopping néven működtetett) ár-összehasonlító alkalmazását, például úgy, hogy az arra mutató találatot kiemelten jeleníti meg a képernyőn. A cég így mesterséges módon eltérítheti a rivális ár-összehasonlító szolgáltatások forgalmát, és hátráltathatja versenytársait a piaci versenyben.

Az Európai Bizottságot aggasztja, hogy a felhasználók nem feltétlenül látják a keresésüknek leginkább megfelelő eredményeket, ami hátrányos a fogyasztók számára és károsan hat az innovációra. Úgy vélik, a cégnek versenytársaiéval azonos módon kellene kezelnie saját ár-összehasonlító szolgáltatását. A vállalatnak most tíz hét áll rendelkezésére, hogy megválaszolja a levelet és hivatalos meghallgatást kérjen.

Az Android esetében részletes vizsgálat keretében elemezni fogják, hogy a Google az uniós antitröszt-jogszabályokat megsértve hátráltatta-e a versenytárs mobil operációs rendszerek, alkalmazások és szolgáltatások fejlesztését és piaci hozzáférését. A Bizottság azt gyanítja, hogy a Google cserébe azért, hogy a készülékgyártók rendelkezésére bocsátja az Androidot, amit azután ők a termékeikre telepíthetnek, kikötötte, hogy csak saját alkalmazásait lehet előtelepíteni az androidos készülékekre, illetve a nyílt forráskódú operációs rendszert nem lehet úgy továbbfejleszteni, hogy az versenytársat jelenthessen az eredeti terméknek, vagy az operációs rendszerben, és ezzel kizárólagosságot biztosított saját applikációinak. Ennek a vizsgálatnak nincs jogilag kötelező határideje, az eljárás addig tart, míg a bizottság meg nem győződik arról, hogy a Google-lal szemben felhozott panaszok, vádak megállják-e a helyüket.

Ha a bizottság végül úgy dönt, hogy bírságot szab ki a Google-ra, az az uniós jog értelmében a 66 milliárd dolláros forgalmú vállalat bevételeinek 10 százalékát is elérheti. A vállalat a bejelentést követően saját blogján reagált a vádakra. A bejegyzésben azt írják, hogy azok az állítások, amelyek szerint a cég kárt okozott a fogyasztóknak vagy versenytársainak, eddig mind hamisnak bizonyultak. A Google szerint ugyanis valóban az övék a legnépszerűbb keresőszolgáltatás Európában, ám az emberek több más módon is hozzájuthatnak az általuk keresett információhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!