Gyurkity Péter

Landolt, majd eldőlt a SpaceX rakétája 

Félsikert ért el a cég a visszatérő rakéta újabb kísérlete során, a landolás már összejött.

Legutóbb januárban írtunk a SpaceX érdekes kísérletéről, amelynek során megpróbálták megvalósítani a Falcon 9 rakéta első fokozatának visszatérését, mégpedig egy tengeren hánykolódó hajó felhasználásával. Azóta felmerült, hogy a szárazföldön lehetne kiterjeszteni a programot, most azonban a tengeren került sor a próba megismétlésére.

A nemzetközi űrállomásra induló Falcon 9, pontosabban az annak tetején csücsülő Dragon kapszula ezúttal csaknem 2 tonnányi ellátmányt, felszerelést, illetve a tudományos kísérletekhez szükséges hozzávalókat, így például kávéfőzőt, valamint felboncolásra váró egereket szállít, ezek néhány napon belül célba érhetnek. A fellövéssel ezúttal sem volt gond, igaz az eredeti rajtot ismét el kellett halasztani, mivel az időjárás nem viselkedett megfelelő módon. Amikor azonban kitisztult az idő, a rakéta gond nélkül útnak indult, első fokozata terv szerint levált, a felső rész pedig tovább repítette a kapszulát a földkörüli pálya felé, amelynek elérésekor ez utóbbi is leválhat, hogy a légkörbe való visszatéréskor elégjen.


Ami az első fokozat sorsát illeti, az újabb próba ezúttal némileg jobban sikerült. A Twitter-bejegyzés, valamint a mellékelt videó alapján ugyanis maga a landolás összejött, ám az ekkor mért vízszintes sebesség a kelleténél nagyobb volt, aminek eredményeként a következő pillanatban a visszatért egység eldőlt, és olyan súlyosan megrongálódott, hogy későbbi felhasználása eleve kizárt. Az nem teljesen világos, hogy a bejegyzésben említett vízszintes mozgás a hajóra, a szélre, netán a rakéta megmaradt sebességére vonatkozik, ez majd csak később derül ki.

A sorrendben hatodik SpaceX-küldetés mindenesetre folytatódik, az ISS legénysége mintegy 5 hetet tölt majd a Dragon kirakodásával, hogy ezután a korábbi kísérletek eredményével, szeméttel, illetve egyéb rakománnyal töltsék meg azt. A Dragon ezután a földi vezérlés segítségével Kalifornia mellett pottyan az óceánba, hogy felkészüljön újabb útjára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Irasidus #4
  Tervezik ezt is, de az üzemanyag és irányítás miatt van ez így. Könnyebb, és kevesebb üzemanyagba kerül csupán vissza-ereszkedni, mint egy több 10 km távolságba lévő leszállóterületig elmanőverezni, és simán landolni. Az igazság az, hogy az a nagyobb kihívás, nem ez.
 • Montar #3
  Én ellenben azt nem értem, hogy miért éppen egy hullámzó tenger felszínen lévő platformra erőltetik a leszállást, miért nem szárazföldre? Vagy csak szeretik a kihívásokat? :)
 • Irasidus #2
  "miert nem fogjak meg rogzitokarokkal"

  Ahhoz milliméter pontos leszállást kellene végrehajtani. Amúgy nem sikerült harmadszorra sem a leszállás, ebből a sok sikertelenségből nem tudom hogyan értelmezed azt, hogy lesz ilyen rendszerük? Három mínusz a plusz? Ráadásul abból az előző az időjárás miatt nem sikerült, ami ugye a korlátait is bizonyítja. A Marson vagy egy másik égitesten való landolás soha nem lesz olyan pontos, mint amit a Földön irányítójelzések, GPS és egyéb műszaki támogatással végre lehet hajtani. Így nem is értem, hogy lehet a Skycranet ide keverni.
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.04.16. 13:25:06
 • kvp #1
  Haladnak. Igazabol nem ertem miert nem fogjak meg rogzitokarokkal, mint amilyet az orosz inditoallasok hasznalnak, de gondolom szeretnenek tokeletes leszallast, tisztan raketahajtomuvekkel.

  A projectnek ket haszna van ha bejon. Egyreszt lesz egy ujrahasznosithato raketarendszeruk, masreszt egy bejaratott leszallo egyseg vezerlesuk, ami a Holdon vagy a Marson is pontosan es stabilan kepes letenni egy raketahajtasu jarmuvet. Ez mind emberek, mind rakomany pontos celbajuttatasara is hasznalhato lenne. A nasa fele skycrane-es marsi leszallo rendszer megbizhato ugyan, de egyaltalan nem pontos, ami viszont baziok ellatasanal letszukseglet, mert nem lehet kilometereket tevedni.