Gyurkity Péter

1 perc alatt feltölthető egy új akkumulátor

Az érdekes izraeli fejlesztés nem húzza sokáig, de a feltöltést alig 1 percre rövidíti le.

Csaknem egy évvel ezelőtt olvashattunk az izraeli StoreDot cég találmányáról, amelynek feltöltése mindössze fél perc alatt megvalósítható volt, bár akkor még három éven belül ígérték a kereskedelmi forgalomban történő megjelenést. Azóta tökéletesítették a megoldást, így az már jövőre felbukkanhat a piacon.

A Guardian cikkéből most az derül ki, hogy a StoreDot jelenlegi prototípusa egy perc alatt feltölthető, bár egyelőre nem húzza olyan sokáig, mint a hordozható eszközökben használt hagyományos változatok. Az üzemidő mintegy harmadával rövidebb a megszokottnál, cserébe viszont órákat takaríthatunk meg a feltöltéssel, így bár továbbra is érdemes lesz magunknál tartani a töltőt (ahogy egy felmérés szerint az aktív felhasználók 60 százaléka most is ezt teszi), legalább nem kell sokáig babrálunk azzal. 15 gyártóval tárgyalnak a minél szélesebb körű rajt érdekében, a speciális csomag árát pedig nagyjából 30 fontra saccolják, vagyis ennyivel kellene többet fizetnünk ezekért az okostelefonokért.


Érdekesség, hogy maga a cég a Tel Aviv Egyetem nanotechnológiai részlegéből nőtt ki, mégpedig akkor, amikor rájöttek, hogy bizonyos peptidek (amelyek egyébként Alzheimer-kórt okozhatnak) jól tárolják az elektromos töltést, így akár más területen is felhasználhatók. Két ilyen molekula kombinálásával egy 2 nanométeres kristályt hoznak létre, ezek a „nanopontok” képezik a technológia alapját. A gyors feltöltéshez azonban saját töltőre van szükség, amely akár 80 ampert is megfelelő módon pumpálhat az egységbe, vagyis a megoldás csak ezzel együtt működik. A rendszer sajnos nem ültethető át a már piacon lévő készülékekbe, mivel itt a különleges akkumulátor és a töltő mellett a megfelelő elektronikát is mellékelniük kell, amely a hatékony energiafelhasználásért felel.

A piacon való debütálást 2016 végére ígérik, két évvel később azonban már az üzemidőben is lenyomnák a hagyományos akkumulátorokat, így átlagban egy teljes napot is kihúzna egy-egy példány. Saját elemzésük szerint a felhasználók 30 százaléka hajlandó többet fizetni egy ilyen megoldásért, ezzel a teljes piac 2 százalékát kaparintanák meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • duke #6
  "amely akár 80 ampert is megfelelő módon pumpálhat az egységbe,"

  Gyanitom ez az 1 perc azert nem egy perc lesz, hanem inkabb 5-10-re novelik.
  Mert azert durva lenne, ha 80-100 amperes toltokkel es kabelekkel rohangalnanak a userek. Nem lenne tul praktikus, hogy heggeszto kabelt kell, hurcolaszni a telefonhoz, es a toltok is igen nagy meretuek, nehezek lenenek.

  Egy 2 Ah -as akkut egy perc alatt 120 amperrel lehetne feltolteni. Es kb 4 voltos feszultseget feltetelezve, kb 500 watt teljesitmenyu tolto kellene hozza. Nem hinnem hogy tul sokan valalnak, hogy pc tap meretu toltot hurcoljanak magukkal.
 • thsanyi5 #5
  Nehogy már a 12 másodperc őrjítsen meg és azért ne tudd tölteni mert nem bírod ki. Igen lemértem. Bár én vagyok olyan ügyes, hogy elsőre bele találok a lyukba. Én se szeretem tölteni, de én pont azért nem mert sok időbe telik és addig a telefont ott kell hagyni a konnektor mellett.

  Ez egyenlőre nem ugyanaz mint a többi szuperaksi hír, mert a több szempontból egyedül 1et ígér megjelenésre. Gyors töltés. Sem teljesítményben, sem tartósságban, sem pedig árban nem jobb. Így még lehet belőle valami.
 • CairoJack #4
  Oké, látom a kötelező negyed éves "jön a szuperakksi" cikk megvolt. De most komolyan, én 15 éve követem az IT híreket, anno még internet sem volt, csak kemény zsetonért megvehető PC-s újság, és már ott is minden évszakra jutott egy ilyen hír.
  A séma a következő (hogy egy régi viccet ráhúzzak a dologra). Az új "szuperakksi" óriásik kapacitású lesz, nagyon tartós lesz, és gyorsan fel lehet tölteni. Na most ebből kettőt lehet választani. Ha a szerkesztő akarja még húzni a semmit hozzá lehet tenni, hogy vagy nagyon olcsó lesz (ez a soha el nem készülő termék), vagy nagyon drága.

  Amúgy meg egy ilyen akksiért én egy ruppó plusz pénzt nem fizetnék. Főleg, hogy számomra ez komoly visszalépés lenne. Z1C-t használok, napi 1 óra netezéssel + zene + mail +10 perc beszélgetés, átlag 4 napot megy a telefon. Ez azt jelenti, hogy az esetek 70-80%-ában 4 naponta töltöm a telefont, de ha leragadok egy sóhivatalban, és emiatt egyik nap nagyon megnyúzom, akkor 3 nap. De ha kímélem, nem ritka, hogy kedd este szedem le a töltőről, és vasárnap este még 20% van a telepben, mikor töltőre rakom.
  Tény, hogy le lehet meríteni 5-6 óra alatt is, csak nekem még nem sikerült, mert annyit nem nyúzom.

  És mivel én töltögetni utálom a telefont ez nekem komoly szívatás lenne. Vízzáró ajtó kinyit, USB begyömöszöl, sokszor csak 3. próbálkozásra (De várom már az USB C-type csatikat) sikerül, aztán ajtócska becsuk. Meg is őrülnék, ha ezt naponta kéne eljátszani. Hiába lenne fullon a teló 1 perc alatt, kivágnám az ablakon. Utoljára fosch WP-s Nokiám volt "mindennaptöltős". De gyűűűűlöltem...
  Szóval ilyen akksi, köszi, de nekem nem kell...

  Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2015.02.26. 12:01:06
 • halgatyó #3
  A fej-lerobbantó telefonhoz valóben nem kell túl sok akkutöltés...
  (nem én vagyok az éceszgéber.... már megcsinálták)
 • hunbalee #2
  Jól hangzik .... ja nem mert az aksi méret kisebb lesz így nem sokat érek vele ha ugyanúgy hurcolásznom kell a töltőt mindenhova :(
 • barret #1
  Na ebből sem lesz semmi...