Gyurkity Péter

Kevlárral vékonyodnának az akkumulátorok

Új technológia ígér a jelenleginél vékonyabb, ám azonos kapacitású akkumulátorokat.

A különböző hordozható termékeknél, de immár a közlekedési eszközöknél is egyre nagyobb igény mutatkozik az üzemidő kitolása, meghosszabbítása iránt, és bár ezen szintén dolgoznak a területtel foglalkozó kutatók, eközben a felhasznált akkumulátorok zsugorításáról sem feledkeznek el. Most ez utóbbi terén történt újabb előrelépés.

A Michigan Egyetem szakemberei kevlár hozzáadásával ígérnek olyan új akkumulátorokat, amelyek a jelenleg alkalmazott példányokhoz képest vékonyabbak, ám a kapacitás terén nem szenvednek el semmilyen hátrányt. Ezek megjelenésére már 1-2 éven belül sor kerülhet, vagyis a legtöbb hasonló áttöréssel ellentétben konkrét menetrendjük is van a piaci debütáláshoz. Ez talán a legfontosabb szempont az új technológia részleteinek kialakításánál, ám arról sem feledkezhetünk el, hogy a méret csökkentésével egy időben a biztonsági szintet is fokozni tudják majd.


A megoldás lényege, hogy a jelenleg is használt akkumulátorok elektródáit egy ultravékony, nanoméretű kevlármembránnal választják el egymástól, amely egyszerre több előnyt is kínál. Egyrészt a szigetelőréteg megfelelő módon választja el egymástól az egyes elektródákat, így megelőzi a rövidre zárást és az esetleges baleseteket (lásd a Boeing 787 Dreamliner repülőgépeknél bekövetkezett tűzeseteket), eközben azonban az energiaáramlást is fokozhatják, vagyis a kapacitás megtartásával sem lesz gond. A speciális membránon megtalálható pórusok mindössze 15-20 nanométer szélesek, így az egyes lítiumionok áthaladhatnak azokon, a kialakuló dendritek viszont nem tudnak átférkőzni, hogy azután rövidzárlatot okozzanak.

A kutatók Elegus Technologies néven már meg is alapították saját cégüket, eddig 30 másik vállalat kért mintát az anyagból, a kereskedelmi forgalomba szánt példányokat pedig 2016 végéig készítenék el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Jakuza1 #5
  Amilyen kis helyet nyernenek ezzel, nem sokat novekedne a kapacitas. Par szazalek nem hozna sok valtozast, inkabb valami uj technologia kellene, ami sokszorosara emelne a leadott elektromos energia mennyiseget.
  Nezzunk meg peldaul egy telefon akkut. 10-15 szazalekos cellameretnovekedessel, mindossze par orat lehet csak nyerni. Tehat nem marginalis valtozas, hogy egy nap helyett 1 nap 2-3 orat tudod hasznalni toltes nelkul az eszkozt. Persze ez az ido is akar eleteket menthet, viszont csak nagyon kicsi elorelepes az amugy eleg problemasnak mondhato energiatarolasi kapacitas megodasara.
 • kvp #4
  A trukk az, hogy az otlettel vekonyabb lehet egy azonos kapacitasu cella. Tehat tobb cella fer be egymas melle, ami miatt no a kapacitas.
 • Zsol502 #3
  Ha csak a méret csökkentésére fogják ezt a technológiát használni az elég sajnálatos lenne, mert jelenleg leginkább a kapacitással vannak inkább problémák, és nem a mérettel.
 • yesname #2
  Ettől még nem sántít. Így is-úgy is ki lehet használni a helyet.
 • barret #1
  Erősen sántít ez a leírás! Ha a méret csökken,akkor annyival nagyobb lesz a kapacitás,mert aktív rész kerül a szigetelő helyére azonos térfogaton...