Gyurkity Péter

Kidobott akku­mulá­to­rok­kal világí­ta­ná­nak a szegény országokban

A noteszgépek kidobott akkumulátorait használnák fel LED-világításra az áramot nélkülözőknél.

Egy érdekes projekt részletes leírása látott napvilágot, amelynek fő célja az áramot eddig nélkülöző milliók bekapcsolása a modern világba, életük jelentős mértékben történő megkönnyítése. Az IBM Research India szakemberei szerint számos kidobott akkumulátor cellái szolgálhatnak áramforrásként a rendkívül szegény régiókban, ahol eddig problémát jelentett az áram teljes hiánya.

A mérnökök becslése szerint a fejlett világban évente mintegy 50 millió akkumulátort dobnak ki, miután azok szinte teljesen használhatatlanná, feleslegessé váltak a korosodó noteszgépekben. Ma már szinte mindenki számára ismert a jelenség, miszerint néhány év elteltével a lítium-ion akkumulátorok rendkívül rövid, avagy semmilyen üzemidőt nem biztosítanak a hálózatról lehúzva, vagyis a noteszgépek és laptopok gyakorlatilag asztali gépekké válnak, pontosabban akkumulátor-cserére szorulnak. Ezen kidobott akkumulátorok 70 százaléka azonban tartalmaz még használható cellákat, vagyis a kukázott példányok felbontásával, és a jónak minősülő cellák kombinálásával olyan energiaforrásokat hozhatunk létre, amelyek a felemelkedő régiókban akár egy évig is LED-világítást biztosíthatnak, már amennyiben azokat naponta 4 órán keresztül vesszük csak igénybe.


Hasonló projektek természetesen eddig is léteztek, több ötlet is született nappanelek és újratölthető akkumulátorok kombinálására, amelyek kényelmes és egyszerű úton szolgáltatnak áramot ezen régiókban. A kidobott akkumulátorok celláinak kombinálásával azonban jelentős mértékben leszoríthatjuk a költségeket, ezzel szinte ingyen biztosíthatunk áramot India és a környező országok elmaradt vidékein, ahol az áram hiánya megnehezíti a helyiek életét. Ezen kombinált cellákat a túlmelegedést megelőző áramkörökkel és megfelelő csatlakozóval látták el, az első példányokat pedig Bengaluru nyomornegyedeiben élő embereknek osztották ki, akik három hónap után is örültek azoknak – bár olyan vezetékeket kérnek, amelyek jobban ellenállnak a patkányoknak, emellett pedig a nagyobb fényerőt sem utasítanák vissza.

Egyedül Indiában mintegy 400 millió ember nélkülözi az áramszolgáltatást, a program elsősorban rajtuk segíthet. Az IBM a maga részéről nem tekinti üzletnek a projektet, szerintük ez akár szélesebb körben is ingyenes ajánlatként jelenhet meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #5
    Azert egy LED izzo is elfogyaszt nehany wattot. Ketlem, hogy 1 hasznalt aksi feltotes nelkul egy evig meghajtana. Vagy ha feltotlik akkor azt hol, es miert nem eleve a feltoltes helyere csatlakoztatjak a lampat kozvetlenul?
  • Tetsuo #4
    Igen, mert a törzsi ill. a természetközeli népek kultúrájában nincs olyan hulladék, ami nem hasznosul valahogyan. Ha máshogy nem, visszaépül a természet körforgásába; Ezért is volt hasznos az "eldobás" szerepe, ami a mai termékekkel pont ellenkező - természetkárosító hatást fejt ki.
  • flashpointer2 #3
    Ott meg majd ha tönkremegy eldobják a házmögé mert annyi a kultúra kb
  • pakeszke #2
    amikor ezresert megvettem a kis 18650 -em akkor odafigyeltem hogy legyen rajta protection circuit
    gondolom nem ohajtjak raheggeszteni ezekre, akkor meg tulzott lemerules utani feltoltesnel szep tuzecske lesz

    hozzatennem, hogy liion akksibol van legalabb 4-6 chemistry...
  • halgatyó #1
    Nomeg így megspórolják a használt akkuk ártalmatlanítási költségét. Gondolom, az Afrikába szállítás árát az átvevő fizeti a vételárban. Jól kifundálták