Gyurkity Péter

Miniatűr akkumulátort fejlesztettek ki 

Amerikai kutatók egymilliárd nanopórus összekapcsolásával miniatürizálnák az akkumulátorokat.

A Maryland Egyetem a napokban tette közzé hivatalos közleményét legújabb fejlesztésükről, amelynek kidolgozásában oktatók és hallgatók egyaránt részt vettek. Munkájuk eredménye egy olyan apró szerkezet, amely a hagyományos akkumulátorok összes fontosabb komponensét tartalmazza, ezek kombinálásával pedig sikerülhet a hétköznapokban jelenleg is alkalmazott példányok miniatűr másolatának előállítása, amely ráadásul a közeljövőben még hatékonyabbá válhat.

Az érdekes megoldás tulajdonképpen egy kerámialapba vágott apró lyuk, amely 80 ezerszer vékonyabb az emberi hajszálnál – valóban kiérdemli tehát a fejlesztők által kitalált „nanopórus” nevet. Ez az elektromos töltést hordozó elektrolitot tartalmaz, két végén pedig nanocső elektródához kapcsolódik. Legnagyobb előnye, hogy alig 12 perc alatt feltölthető, egy ilyen fejlesztés pedig akár több ezer alkalommal is újratölthető, dacára annak, hogy az optimális mutatóktól még mindig messze járnak. Egy rövid videóban megszemlélhetjük a fejlesztést, amelyből több millió, sőt akár egymilliárd darabot is kombinálnának, gyakorlatilag egy miniatűr akkumulátort hozva ezzel létre.


A lyukacskák egységes formája lehetővé tenné az optimális helykihasználást, vagyis nagyon sok példányt tudnának apró területen elhelyezni. Az ezen lyukak tömegét kombináló változat egy postabélyeg méretével vetekedne, vagyis a hagyományos változatokhoz képest jóval kisebb lenne. Egyelőre egy gomb méretű prototípust sikerült előállítaniuk, dolgoznak azonban a fejlesztés tökéletesítésén, ennek eredményeként pedig állításuk szerint egy akár tízszer hatékonyabb típust is ki tudnak majd alakítani. Ezt követné a kereskedelmi forgalomban történő megjelenés, amelyhez azonban mindenképpen szükséges a sorozatgyártáshoz vezető út kijelölése, és az itt jelentkező esetleges akadályok leküzdése.

Ez még éveket vehet igénybe, ám a kutatók szerint nem járunk messze a végleges változat piacra dobásától.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!