Berta Sándor

Jöhetnek az egységes töltők a notebookokhoz

Az illetékes testület megjelentette az egységes laptoptöltő első globális specifikációját, így már csak idő kérdése, hogy mikor valósulhat meg az első ilyen eszköz.

Az International Electrotechnical Commission (IEC) bemutatta a 62 700-as számú technikai specifikációt, amely egy egységes notebooktöltőt ír le. Mindez azt jelentené, hogy például egy Apple által készített laptop töltőegységét zökkenőmentesen lehetne használni az Acer, a Dell vagy éppen a Lenovo egyik készülékéhez is. Az IEC egyelőre nem akart részleteket elárulni az elképzelésről, ugyanakkor utalt arra, hogy az ötlet megvalósítása komoly nehézségekbe ütközik. Jelenleg az egyes töltők és tápegységek eltérő súlyúak, mert különböző teljesítményűek. Egy ultrabookhoz teljesen más, kisebb táp kell, mint a mobil munkaállomásokhoz.

Az új specifikációk egyaránt meghatározzák a csatlakozókat és a foglalatokat. A biztonsági kérdésekre éppúgy figyelmet fordítanak, mint a kompatibilitásra és a teljesítményre. A környezetvédelmi szempontok is fontosak lesznek. Fontos ugyanakkor, hogy az új rendszer kizárólag notebookokkal működik majd. Ugyan vannak törekvések egy egységes univerzális táp megalkotására is, de az IEC úgy vélte, hogy ezt napjainkban nem lehetne megvalósítani, ehelyett több értelme lehet egy egységes notebooktöltőnek.

Napjainkban a laptopok lecserélésekor szinte mindenki a töltőiket és az akkumulátorokat is eladja vagy selejtezi. A cégek beszerzéseinél ez még komolyabb probléma, hiszen a különböző készülékeknek gyakran eltérő töltőik és akkumulátoraik vannak. A Lenovo például új lapos csatlakozót alkotott meg az ultrabookjaihoz, és az Apple korábban szintén így döntött. Ennek oka, hogy a notebookok egyre vékonyabbak és régi csatlakozóknak már nincs hely az új korszerű modelleken. Számos gyártó hajlik arra, hogy változtasson az eddig kialakult gyakorlaton.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xyl #9
    Teljesítmény... Annyit lehetne csinálni, hogy legyen egy egységes feszültség, egy maximális teljesítményre méretezett csatlakozó, innentől kezdve a töltők lehetnének különbözőek, legfeljebb be kellene építeni valamilyen védelmet, ha az adott töltőről túl nagy áramot akarok felvenni, és hogy a felhasználó is értesüljön a dologról berakni egy LED-et, és odaírni mellé, hogy Overload. PC tápegység is többféle teljesítményben létezik, de egységes a feszültség és a csatlakozó. (Mondjuk, aki azokat a csatlakozókat kitalálta...)
  • gforce9 #8
    Már régóta kellene lennie egy szabványnak arra, hogy a töltő 1 db legyen, az eszköz meg lekommunikálja a trafóval, hogy épp mire van szüksége. A kisteljesítményű eszközökre lenne rajta usb csatlakozó, a nagyobb igényekhez meg valami combosabb, lényeg, hogy az eszköz beszélje meg a töltővel, mire van szüksége. Így egyféle töltőt kellene gyártani, nem 70 félét. És egy lakásban nem 15 féle adapter lenne, csak 2-3 ugyanolyan, mert egyszerre több eszközt úgyse kell tölteni.
  • qrd0xQSt2rdvnu #7
    "Miért nem jó nekik egy usb kimenetes tápegység?"
    A teljesítmény fogalma mond valamit?
  • barret #6
    Nocsak! Felreppent egy újabb kacsa?
    Ez senkinek nem érdeke...(gyártók)
    Mondják ezt most,mikor még a jól bevált usb
    csatlakozót is változtatni akarják?
    Miért nem jó nekik egy usb kimenetes tápegység?
    A legtöbb telefon már tölthető róla.

  • Poostcard #5
    A notebook azért még távol van a kipusztulástól. Az egyre vékonyabb és kisebb házak miatt is változatosak a töltők, bár biztosan vannak anyagi vonzatai is.
    Szerintem ez a terv csak akkor lenne életképes, ha megalkotnának pl. 2015-re egy egységes szabványt ami részleteiben is kidolgozott és mondjuk 2016-tól ilyen töltőcsatlakozókkal jöhetnek ki csak notebookok. Nem lenne nagy lépés ebbe a táblagépeket is belefoglalni, biztosan megoldható lenne egy váltókapcsoló beiktatása a töltőn lévő egységre.
  • Cifka1seggfej2 #4
    cifka miklós egy fasszopó, aki kisistennek képzeli magát
  • Magiszter #3
    Már éppen ideje volt! Persze még 2-3 év míg elterjed amikorra is rájönnek hogy más töltési megoldást építenek a gépbe... mittomén... USB 3.1-en keresztül (100w-ig).

    Amúgy én meg azt támogatnám hogy az Apple MagSafe töltőjéhez hasonló töltők legyen. Hihetetlen praktikus jószág :)
  • torreadorz #2
    Ráadásul semmibe nem fájna az egységes töltő csak akkor nem lehetne még egy pluszbőrt lehúzni az emberekről.
  • goldmember #1
    mire épp kipusztul a notebook, addigra elkészül hozzá az egységes töltő.