Berta Sándor

Két év börtön 3D-nyomtatóval készített fegyverért

Japánban különösen szigorúak a fegyverekre vonatkozó szabályok, ezzel most egy 28 éves férfi szembesült.

Yoshitomo Imura Kavaszakiban él és két év börtönbüntetésre ítélték, a rendőrség ugyanis összesen öt lőfegyvert talált nála. Ezeket részben ő tervezte, majd 3D-nyomtatóval ki is nyomtatta. Az államügyészség szerint a fegyverek működőképesek voltak és ezek közül kettő "halálos lőszerrel" is ellátható volt.

A Shonan Institute of Technology egykori alkalmazottját az általa készített YouTube-videó buktatta le. A felvételen Yoshitomo Imura a 3D Zig Zag Revolvers összeszerelését mutatta be és a revolverrel egy lövést is leadott. A videó idővel rendőrséghez is eljutott, aminek következtében májusban a nyomozók házkutatást tartottak a férfi lakásán és ott szintén találtak bizonyítékokat.


A vádlott azzal érvelt, miszerint nem tudta, hogy Japánban tilos 3D-nyomtatóval fegyvereket készíteni, ugyanakkor alapvetően elismerte a tettet, és abban bűnösnek mondta magát. Az nehezen hihető, hogy Yoshitomo Imura nem tudott a tilalomról, mert a videóban kifejezetten vaktöltényekkel lőtt, azért, hogy megfeleljen a helyi törvények előírásainak. Mindez pedig arra utal, hogy nagyon is jól ismerte a japán jogszabályokat, de nem igazán foglalkozott komolyan a kérdéssel.

Az államügyészség állítása szerint "nagy károkat" okozhatott volna a társadalomnak, ha a 3D-modellek tervei megjelentek volna az interneten. Miután Yoshitomo Imura nem hozta nyilvánosságra az adatokat, így sikerült elkerülnie a nagyobb büntetést. Az ügyészség egyébként hosszabb, 3,5 éves börtönbüntetést kért volna rá. A férfi egyelőre nem döntötte el, hogy fellebbez-e az ítélet ellen.


A világ első háromdimenziós nyomtatással megalkotott működő lőfegyverét 2013 májusában készítette el a Defense Distributed (DD) nevű csoport. Később az amerikai külügyminisztérium haditechnikai kereskedelmet felügyelő hivatalának (ODTCC) kérésére el kellett távolítani az internetről a lőfegyver fájljait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tarathiel2 #3
  Nálunk ehelyett szerzői jogi adót kapna, mivel alkalmas másolatok készítésére...
 • zola2000 #2
  Egyszerű ez: az internetre ami kikerült azt a hatalom nem tudja eltávolítani legyen szó bármiről (bár pár dolgot nagyon próbálnak pl wikileaks akták, gyerekpornó, fegyvertervek stb de tényleg lehetetlen netre kikerült dolgokat letiltani a netről)

  Viszont: ahogy eddig is tilos volt a 2D nyomtatóval pénzt nyomtatni, ugyanígy tilos lesz a 3Dssel ezentúl fegyvert nyomtatni. A baj az, hogy eddig amerika és a hasonló kultúráju (vagy azzá tett? ) európa között a bűnügyi statisztikákban kb csak a fegyverviselés tilalma miatt volt különbség, nem lenne jó ha ennek vége lenne, de a fejlődés az fejlődés, ez meg egy negatív hatás lesz.
 • barret #1
  Kíváncsi vagyok,mi lesz a következő dolog,amit TILOS 3D nyomtatóval legyártani :D

  A végén még a 3D nyomtató is tiltólistára kerül,mert alkakmas fegyverkészítésre!