Berta Sándor

A programozás a 21. század nyelve

Ranga Yogeshwar fizikus és televíziós műsorvezető azt szeretné, ha a felhasználók nem csak szörfölnének a világhálón, hanem akár a saját alkalmazásaikat is elkészítenék.

Szinte mindenkinek vannak számítógépe, de csak kevesen tudnak programot is írni. Amennyiben technológiáról van szó, úgy az emberek többsége csupán fogyasztó. Ezen változtatna Ranga Yogeshwar televíziós műsorvezető és újságíró, aki létrehozott egy kezdeményezést, amelynek neve "Mindenki tud programozni". Motiválni szeretné a felhasználókat abban, hogy az internetet, az okostelefonokat, a robotokat és az elektronikát egyaránt kreatívan használják.

Yogeshwar úgy vélte, hogy a programozás a 21. század nyelve és ugyanolyan fontos, mint amilyen korábban a könyvkiadás volt. Hamarosan egyetlen szakma sem lesz végezhető programozói ismeretek nélkül. A technológia megértése fontos a digitális társadalom formálásához. A kreatív használatra jó példát jelenthetnek a nyilvános információkat feldolgozó alkalmazások, például amelyek megmutatják az elsősegélyt nyújtóknak, hogy hol van a legközelebbi defibrillátor. A programozás hihetetlen lehetőségeket kínál arra, hogy formáljuk a különböző dolgokat és egyúttal eközben érzékenyebbé válhatnak a felhasználók a technológia árnyoldalai iránt is.

Yogeshwar és a támogatói szeretnék megváltoztatni azt az álláspontot, hogy programozni csak a szakemberek tudnak. A cél annak elérése, hogy a laikusok is kedvet kapjanak ehhez a tevékenységhez. Mindez azért is megvalósítható, mert vannak olyan programozási nyelvek, amelyek rendkívül egyszerűen használhatók és akár a gyerekek számára is megtanulhatók.


A kezdeményezés az Amerikai Egyesült Államokban életre hívott code.org példáját igyekszik követni. A code.org a tavalyi alapítása után több mint 10 millió dollár adományt gyűjtött össze és létrehozott egy 36 munkatársból álló csapatot. A programozás órája nevű projektben kereken 20 millióan vettek részt. A korábban a CERN-nél is dolgozó fizikus rámutatott, hogy a vállalatok mindig arról panaszkodnak, hogy nincsen elegendő képzett IT-szakember, szerinte itt a lehetőség változtatni ezen. Az első szakmai szervezetek máris jelezték, hogy támogatják az ötletet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bunny #20
    Régóta léteznek erre irányuló kisérletek (pl. a logo teknőse), mind kudarcot vallottak. Az emberek nem akarnak gondolkozni, nem akarnak alkotni, nincs kreativitásuk. Menők és gazdagok akarnak lenni, csak ennyi a vágyuk. Ezt pedig megkapják a (hitelből vett) ájfónjukkal és okosórájukkal, a kamu lujivutton szatyrukkal meg a szintén hitelre vett autójukkal villogva.
    Az emberiség nagyrésze sekélyes, és esze ágában sincs bármi hasznosat művelni.
  • Moha Mahnian #19
    Itt viszont hobbi alapú programozásról van szó. Szóval, a csapatmunka, mint elengedhetetlen feltétel, kilőve. Másrészt, ez csak addig tart ki, amíg az érdeklődés fennáll. Ami legfeljebb addig tart, amíg az egyszer megtanult programnyelv használható. (Kivéve, ha közben az ember belefut egy sokkal hasznosabb/érdekesebb programozási nyelvbe, ami nem mellékesen pont frissebb is.) Aki nem ezzel keresi a kenyérrevalót, az nem fog állandóan új nyelvet tanulni csak azért, mert valami vízfejű (amúgy piacvezető) cég úgy döntött, hogy változtat a szabályokon! Persze, lehetne mutogatni a C-re, és a Linux-környezetre, de ez mennyire elterjedt a PC-s világban?
  • BladeW #18
    Nem hisztizni kell, hanem folyamatosan tanulni, erről szól a programozás. Képtelen voltál a korral haladni, ezt megértem, de felesleges emiatt telesírni az összes ilyen témájú topicot. Az OOP az egyik legjobb dolog ami történhetett, effektíve támogatja a csapat alapú munkát, nem véletlenül fejlődött ki. De nosza! Találj ki helyette jobbat, várom az ötleteket.
  • Locutos #17
    "Addig amatőr valaki amíg nem lesz profi, ha elkezd tanulni, akkor viszonylag hamar 2-3 éven belül profivá válhat. "
    Ez sajnos nemigaz, én több mint 10 éve csinálom amatõrként és még mindig nem vagyok profi. Mert nem csak annyiból áll, hogy megtanulod "amit kell"
    azonkívül még annyi minden rengeteg dolgot kell összeszedj hogy aki nagyon zseninek született csak az tud annyit összeszedni az informatikából hogy profinak minősíthető legyen.

    @halgatyo: Talán ma jobb a helyzet mint régen mikor csak könyvek voltak, ma millió lényegebbre törő tutorial közül válogathatsz, és ami még jobb a stackoverflow-on szinte bármilyen problémára lelsz választ amibe már más is beleütkozött előtted.

    És igaza van F1End-nek hogy az iskolákbna bevezető ismertetőnek tanítsák a programozást mint a fizikát, mateket, stb, és aki arra rávaló, az önmagától fog továbbfoglalkozni a programozással.
    Abban viszont a többieknek van igaza hogy általános tudással nem fog programokba "apróbb modosításokat" végezni, ahoz kell még a "nagyobb komplexitásokba való belátás" adottsága ami nem mindenkinek adatik meg.
    Még ha meg is leli a kritikus részt ahol a módosítást el kellene végezni megakadhat a vele járó egyébb szükséges módosításokkal.
    Ebbe a nagyobb mélységbe belelátásba csak úgyszintén több év nagyobbacska projektben való edződéssel lehet belejönni/beletanulni a vele született adottsággal együtt ! (nem mindenki tud eljutni erre a szintre!)
    És még valami nagyon fontos a programozás tanulásával kapcsolatban: nem elég az ha végigragtál nemtudom hány tanuló dokumentumot(tutorial, könyvek, stb), az adott nyelv összes csínja-bínjával, még minditt ott van a gyakorlati nagyobb projektekbe használt általános kötelező módszerek-tudnivalók: eventek/event-handlingek írása/használata, általános helyes elejétől fogva helyes struktúra felépítés hogy egy projektet végig is tudj vinni/befejezni, ne bukj el idő előtt, és még annyi mindent lehetne sorolni ...
    Valamilyen módon részt kell legyél véve nagyobb prjektekbe.
  • fonak #16
    +1
  • fonak #15
    A hardverközeli programozás idejét múlta pár részterületet leszámítva, ez van.
  • halgatyó #14
    Ehhez először azt kellene megoldani, hogy:

    1.) Legyen miből tanulni! Régen voltak remek könyvek a PC felépítéséről, a BIOS és DOS megszakításokról, és az akkori programozási eszközöket be lehetett szerezni és autodidakta úton meg lehetett tanulni (én a DOS debuggerét és az ősi turbo C 2.0 -t használtam)
    Amióta ez a szarfosokádék OOP elterjedt, azőta a számítógépek szinte hozzáférhetetlenek. Ma már COM tipusú program nem fut, aki programozni akar, annak annyi ablakkezelési szart kell összefosnia, MIELŐTT VALAMI ÉRDEMI, ÉRTELMES DOLGOT IS CSINÁLNA, hogy elmegy akedve az egésztől.

    2.) Lehessen beszerezni (nemcsak az oktatási intézményekben!) programozási segédeszközöket.
    A torrentet el lehet felejteni, azt annyira teleszemetelték valakik, hogy csak a legvégső esetben megy oda akinek hiányzik valami.

    3.) A legtöbb fontos feladatot már megírták mások. Vannak böngészők, filekezelők, hexadecimális editorok, ezerféle médialejátszó, adatbáziskezelők (mégha nem is a legjobbak, de működnek), szöveg- és kiadványszerkesztők, stb... hosszú a lista. Hirtelen nem tudnék példát mondani arra, hogy pl. nekem miért lenne szükségem arra, hogy X ÉVET rászánjak a programozni tanulásra, hogy aztán újabb X év múlva KEZDHESSEM ELÖLRŐL mert valamelyik szärfäsz úgy döntött, hogy teljesen átvariál mindent: oprendszert, funkció hívásokat, logikát.

    Nem látom értelmét.
  • MasterMason #13
    "Amatőrök a profikkal szemben nem versenyeznek..."

    Addig amatőr valaki amíg nem lesz profi, ha elkezd tanulni, akkor viszonylag hamar 2-3 éven belül profivá válhat.
  • Molnibalage #12
    A legtöbb felhasználnói program nem nyílt, tehát nem fogsz te sehol belenyúlni... Ha meg nyílt is, akkor is lehet túl komplex.

    Amíg a fiatalok nagy részének egy MOD felrakása is szédítő nehézséget okoz, addig szerintem nem a programozás a legkisebb probléma. Valamiért egyesekben az a téveszme él, hogy ez a digitális generáció mennyi mindenhez ért. Túrót. A fosbukozás meg a neten lógás az nem skill vagy trait ahogy az angol mondaná. A fiatalok hány százaléka képes legalább félkomoly szinten PS/Videószerkesztő/stb. eszközöket használni vagy bármit kezdeni a gépükkel, ha beüt a krach...?
  • F1End #11
    Nem értitek a lényeget. Itt nem az a cél, hogy mindenkit megtanítsanak OS-t vagy grafikus motort programozni, hanem hogy egy minimális hozzáértése legyen a usereknek, hogy legyen valami képük arról, hogyan is működik egy program, ami egyrészt lehetővé tenné, hogy kisebb problémákat, módosításokat külső segítség nélkül is végrehajtsanak, és arra bátorítana többeket, hogy programozóként tanuljanak tovább (enyhítve a jelenleg is meglévő szakemberhiányt).

    Nem versenyeznek a profikkal, de az alap és középfokú oktatásban sem az a cél az angol órán, hogy Shakespeare szintjén műveld a nyelvet és a fizika órán sem, hogy CERN alkalmazottakat képezzenek ki.
    Ennek ellenére a diák (elvileg) mégis kap egy olyan tudást, ami segíti az életben felmerülő problémák megértésében és megoldásában, ebből a témakörből azonban a programozás jelenleg hiányzik, pedig elterjedtsége miatt nem kevésbé releváns, mint a fizikai ismeretek.