Gyurkity Péter

A Nintendo az okostelefonok felé fordul, az Intel kivonulhat onnan

A Nintendo konzolos játékait népszerűsítené a hordozható készülékeken, az Intel a kivonuláson gondolkodik.

Az elmúlt napokban már olvashattunk figyelmeztetéseket arról, hogy a Nintendo legutóbbi periódusa igencsak gyászosra sikeredett, így negyedéves jelentésükben minden bizonnyal kedvezőtlen adatok szerepelnek majd. Korábban jelezték, hogy valamilyen formában ki kellene használniuk az okostelefonok terjedését, így a mostani értesülés nem túl meglepő.

Annál is inkább, mert a szintén japán Nikkei napilap általában jól értesültnek számít a Nintendo terveit illetően, most pedig arról számoltak be, hogy a közeljövőben a cég számos alkotásával találkozhatunk majd az okostelefonokon. Érdekes módon közelítenek azonban a témához, mivel nem szeretnék itt a teljes játékokat elérhetővé tenni, ehelyett inkább a konzolos változatokat népszerűsítenék olyan ingyenes minijátékokkal, amelyek nem minden funkciót tesznek elérhetővé. Példaként említik az adott világ bejárását, ismertetőket és bemutatókat, de a cél mindenképpen az, hogy jóval szélesebb tábor forduljon a teljes konzolos fejlesztés felé - éppen ezért a fizetős alkalmazásoktól és az appon belüli fizetések rendszerétől is eltekintenek.

Az Intel eközben iparági források szerint azon töri a fejét, hogy kivonuljon-e a szegmensből. Számukra problémát jelent, hogy nem sikerült beváltani a korábban ehhez fűzött reményeket, a vásárlók nem rohanták meg a boltokat az Intel chippel felszerelt okostelefonokért. Ráadásul a Lenovóval korábban érvényben lévő szerződés lejárt, ezért idén új partnerek után kell nézniük, ha szeretnék legalább szinten tartani az eddig sem túl látványos forgalmat.

Az Asus ugyan ebben az évben számos eltérő fejlesztést mutat majd be a nagyközönség előtt - így például márciusban jelenhet meg az első két ZenFone, amelyeket az ázsiai piacra szánnak -, az Intel pedig az új, 22 nanométeren készülő Merrifield Atom processzorokról rántja le a leplet, valamilyen nagy dobásra van szükségük ahhoz, hogy az eredeti elképzelés életképesnek tűnjön.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • qrd0xQSt2rdvnu #3
    Nem tudom, hogy az Intel hogyan gondolta ezt. Évekkel ezelőtt eladta az ARM részlegét (XScale processzorok), aztán megpróbálja ezt a x86-os szemétdombot bevinni egy olyan piaci szegmensre, ahol a fogyasztás az elsődleges szempont. Kb. egyetlen szempont sincs, ami miatt valaki egy x86-os szutyokra álljon át a jól bejáratott ARM architektúra helyett. Az Intel a gyártástechnológiai előnyét arra használja fel, hogy az x86-os hulladék teljesítményigényét arra a szintre hozza, ami már versenyképes egy ARM mellett. Ha nagyobb számításteljesítményt akar elérni, akkor a fogyasztás terén fog kiesni a versenyből (ahogy a Cortex A15-ös ARM-ok bonyolultabb áramköre is nagyobb számításteljesítményt tud, de többet is fogyaszt). Szerintem ha az Intel be akar törni erre a piacra, akkor ideje ARM licenceket vásárolnia és megmutatni, hogy a kisebb csíkszélességű gyártástechnológiájával és a hatalmas processzortervezési tapasztalatával mennyivel jobb ARM procit tud gyártani, mint a többiek.
    De hát előbb utóbb az x86 architektúrának a múzeumok vitrinjeibe kell majd kerülnie (majd ha jön valami sokkal jobb és elterjed).
  • Linkout #2
    De előtte menjen le 2 dollárra a részvénye, hogy jól megvehessük :)
  • pixx #1
    A végén még az amd leveri az intelt. :D
    Inteles vagyok mióta az eszemet tudom, de, amit az elmúlt pár évben tököltek ezek, az szánalmas...