Gyurkity Péter

Elrajtol az Intel első okostelefonja

A már korábban is beharangozott készülék a napokban jelenik meg, elsőként Indiában, ezzel a gyártó egy komoly akadályt hagy maga mögött. A Nokia eközben komoly veszteséggel zárta az első negyedévet.

Ahogy arról korábban mi is írtunk, az Intel saját fejlesztésű processzora elsőként a Lava International készülékében jut fontos szerephez, ezzel mutatkozik be a gyártó a számára újnak számító szegmensben. Most végre befutott a hír a hivatalos megjelenésről, amelyre a jól értesültek, valamint maga Paul Otellini szerint is még a napokban sor kerülhet, elsőként az indiai piacon.


A Lava Xolo X900 néven rántotta le a leplet a megoldásról még februárban, az MWC alatt. Akkor megtudhattuk, hogy a készülék a Medfield családba tartozó Atom Z2460 chipre támaszkodik, amely egymagos felépítést, valamint 1,6 GHz-es órajelet jelent. Ehhez a partnerek egy 4,03 hüvelykes érintőképernyőt, NFC támogatást, két kamerát, valamint az Android egyelőre ismeretlen verzióját mellékelik, ám a várható árat nem közölték az érdeklődőkkel. Elejtették viszont, hogy a 3G-eléréssel 8 óra beszélgetést, 5 óra folyamatos böngészést, valamint 14 nap készenléti időt biztosítanak a készüléken, mint ahogy kiderült az is, hogy az Intel a Lenovo, a Motorola, valamint az Orange személyében tett szert új partnerekre, ők pedig május-június magasságában vállalták új fejlesztések piacra dobását.

A Nokia, aki még mindig komoly szereplőként van jelen (küzd saját jövőjéért) a szegmensben, most tette közzé első negyedéves eredményeit, amelyek kissé lesújtóak. Jelentős mértékben visszaestek ugyanis az eladások, ezen még a Lumia 900 vártnál jobb adata sem tudott javítani, a végeredmény pedig nagyjából 30 százalékos visszaesés az egy évvel ezelőtti számhoz képest. Az 1,3 milliárd eurós veszteség jó részét a Nokia Siemens Networks, a Devices & Services, valamint a Location & Commerce részleg átszervezése tette ki, miközben a cég megkezdte gyártósorainak átköltöztetését Ázsiába - Komárom kapcsán ebben ugyebár mi is érintettek voltunk.

Stephen Elop vezérigazgató a verseny erősödésével, valamint az átszervezés költségeivel magyarázta a veszteséget, bár arról is hallhattunk eleget, hogy több szolgáltató nem elégedett a Lumia családdal, valamint a cég új irányvonalával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #41
    Azért mert telóban nincs swap, mert nincs vinyó (nem is hiányzik), el kell férnie mindennek a memóriában. Másrészt pedig szaré hugyé adják a memóriát, már csak ezért is sok kell. Ennek ellenére a telefonok 90%-ban még ma is csak 512 mega ram van. 1 giga már soknak számít. Hol az a nagyobb erőforrás? Egy arm mag pedig nagyon a töredékét tudja annak amit egy asztali processzor tud...
    (egyébként meg a 4096*4096 nem felbontás hanem képméret. Egy jármű modell kivül belül minden egyes darabja ezt a textúrát használja, még helyenként ez is kevés)
  • MacropusRufus #40
    Elég 2 giga. :) Mivel nem professzionális renderelést végzek., ezért rohadtúl ráérek.
    Több gépem van, ez most a "legújjabb" szerzemény. Eredetileg ebben is 4 volt, de ezt az öregem magánál tartotta, neki is kell, így most ő 8gigával renderel. ;)
    Nekem elég 2 is, ui. nem profi vagyok. Amatőr szinten meg ráérek várni 1-2 órát is egy kész képért. Bár nem igen szoktam 1600x1200-nél nagyobb képet készíteni mert számomra felesleges. Animációt szintén amatőr szinten nyomom, de az max. 1024x768. A textúrák meg kb. fele akkorák sincsenek mint amit írtál, mert arra a következtetésre jutottam, hogy mivel úgy is használom a mozgásoknál a motion blur effektet ezért a textúrák úgy is el lesznek enyhén mosódva, tehát nem kell ekkora felbontás nekik. A képek esetén más a helyzet, de ezért nem fogok külön textúrákat tárolni.
    De itt a lényeg nem is azon volt, hogy most swap-ol-e a gépem vagy sem. Hanem az, hogy ezt gond nélkűl megteszi. Ennél nagyobb erőforrás van egy átlagos okos telóban. De minek?

  • sanyicks #39
    2 gigával renderelsz? milyen felbontásban? 640x480-ban ban? Mert nálam 4 gigánál úgy swappel a fos max ha renderelek egy 4096*4096-os ao textúrát, mint az állat.
  • MacropusRufus #38
    Kérdés: miért kell egy telefonba 2 mag meg több giga memória?
    XeonII DualCore 3.02Ghz + 2Gb RAM... Ezzel renderelek meg animációt készítek.
    SolidWorks-el, hogy áll egy ilyen telő? Esetleg Autodesk Maya 3D?
    Valószínűleg megfektetné a legjobb telót is. Ahhoz, hogy képeket kezeljek, meg a sok kis mobil marhaságot nincs szükség 2 magra meg több ghz-es órajelre sem.
    Jól optimalizált kódokra viszont igen.
    HD lejátszáshoz meg elég egy célorientált hardver ami csak ezt tudja.
    HD képek kezelése nem igényel nagy gépteljesítményt, egy HD kép 2megapixeles. Ezt a 10 évvel ezelötti fényképezőm is pik-pak kezeli. A pár megabájtos alkalmazások viszont leszívják a gép erejét: szar kód.
    Véleményem szerint ez a magszám növelés egyenértékű az évekkel ezelötti megahertz szám növeléssel: parasztvakítás.
    Amíg mindenből 1 van csak a magokból kettő addíg ez egy nagy nulla, nem párhuzamos szálon történő feldoglozás, viszont arra jó, hogy leszívja a teló aksiját.
  • m4G1c #37
    Galaxy Note-om van és semmi para nincs vele. GTA3 tökéletesen megy. Real Racing dettó. Ha éppen ráér, visszavesz 200 Mhz-re. Intenzív használat mellett 24 óránként töltés. És eddig egyszer sem fagyott.
  • TomecK #36
    Ha már aksiidő: Motorola Defy -m 4 napig bírja töltés nélkül, napi 1-1,5 óra dumálással, 1 óra nettezéssel, és 1 óra játékkal. Nekem ez az átlagfelhasználás. Persze, használok egy kis pogit ami ha lockolom telót leveszi proci órajelet 300 Mhz-re az 1100 -ról.
  • sanyicks #35
    nem találtál egy 5v-ot vagy usb-t? Hol jártál, közép afrikában? :D
    Akkuidő rohadtul nem os függő, de nem gáz ;)
  • Ender Wiggin #34
    Mivel sosem lesz előfizetésem, ezért az okostelókat nem nekem találták ki (meg azért sem, mert két elvárásom van a telefonnal szemben, amit egyik okos sem tud). De rossz irányba halad a világ, ha nem marad más választás a piacon csak ezek a szarok.
  • wright #33
    Nem olyan régen,olyan országban jártam 3 napig ahol a 'csodaandroidos' készülékemet nem tudtam tölteni az eltérő elektromos szabványok miatt.Első nap vége felé már ki kellett kapcsolnom....továbbá egész nap repülő mód stb....pótakksi nuku....Ott álok telefon nélkül...3 hete boldog szifon tulaj vagyok.Láss csodát minden basztatással kibír 3 napot.
    Ezzel csak azt akartam kifejteni,hogy lehet akármilyen erős a hardver,pont a lényegen a:'elérhető vagyok' csúszik el az android.Meg még sok minden máson is
  • NEXUS6 #32
    Tök mindegy, hogy milyen vas, ugyan olyan Androidos bóvli mint a többi okosteló 90%-a.