MTI

Drágább lesz mobillal fizetni a parkolást és az autópályadíjat

Módosul a nemzeti fizetési rendszerről szóló kormányrendelet, amely a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által felszámított tranzakciós díjak mértékét szabályozza, a tervezet szerint egyéni ügyfeleknek parkolás esetén tranzakciónként 50 forint, autópálya-matrica vásárlása esetén pedig a korábbi 80 helyett 50 forint úgynevezett kényelmi díjat kellene fizetniük.

A viszonteladóknak parkolás esetén 40 forintot, autópálya-matrica vásárlásakor pedig 37 forint 50 fillért kellene fizetniük - az erről szóló kormányrendelet módosításának tervezete a kormany.hu-n jelent meg és január 30-ig lehet véleményezni. Az Országgyűlés még 2011 decemberében döntött az egységes mobilfizetési rendszer kialakításáról, az elfogadott jogszabály sarkalatos törvénynek minősül. A kormány 2012 év végén fogadta el a részletszabályokat tartalmazó rendeletet, amely tavaly nyáron módosult úgy, hogy a rendszer informatikai infrastruktúráját az elektronikus-útdíj-rendszer továbbfejlesztésével kell kialakítani.

A rendszer - amelyet az állami tulajdonú Nemzeti Mobilfizetési Zrt. valósít meg - 2013. szeptember 30-án indult volna, de 2014. július 1-re halasztották az indulást. A nemzeti mobilfizetési rendszer a parkolás és az autópályadíj-fizetés lehetőségével, valamint közlekedési jegy értékesítésével indul el. A kormany.hu-n található módosítási tervezet szerint a nemzeti mobil fizetési szervezet valamennyi ügyfél számára Magyarország egész területén biztosítja a központosított mobil értékesítésű szolgáltatások megvásárlásának lehetőségét a nemzeti mobil fizetési rendszer útján. A rendelet a fizetendő díjakon túl tartalmazza többek között a nemzeti mobil fizetési szervezet feladatait és az elszámolás módját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • halgatyó #3
  Az egész büdös dögrohadék parkolási maffiát meg a velük összejátszó korrupt önkormányzati gazembereket karóba kellene húzni.
  A mobiltelefonos fizetés kiagyalóival együtt.
 • TokraFan #2
  Addig örülj, amíg lehet kp. fizetni. Én ahol csak lehet, így fizetek. Ugyanis, semmilyen húgyfejűnek semmi köze hozzá, hogy mikor, miért és mennyit fizettem. Minden elektronikus teljesítésnről adatbázis készül rólad, pontosan tudják még azt is, hogy mennyit szarsz naponta...(elég megnézni, mennyit költesz WC papírra). Nos, ha neked ez tetszik, hajrá, fizess kártyával...Én amíg csak lehet, kp.-nél maradok...
 • god25 #1
  Az egész világon csökkenteni próbálják a készpénz használatát. Svédországban hamarosan kizárólag bankkártyával és mobilla lehet csak fizetni. Nálunk meg pont az ellenkező. Egy vicc az egész kormány.