Berta Sándor

Nagy piacot jelenthetnek az autók az IT-cégek számára

Napjainkban körülbelül egymilliárd autó közlekedik az utakon és ezek olcsó platformot jelenthetnek az új technológiák elterjesztésének szempontjából.

Elmúltak azok az idők, amikor a navigációs készülékek voltak a járművek legintelligensebb részegységei. Néhány éve a fedélzeti számítógépek gyakorlatilag a gépkocsik alapfelszereléséhez tartoznak és az elterjedésükkel párhuzamosan nő a beépített funkciók száma is. A fedélzeti számítógépek már nem csupán ellenőrző szerepet töltenek be, hanem kommunikációs és szórakoztató központokká alakultak át. Egyre több IT-gyártó fedezi fel azt, hogy az autóiparban mekkora lehetőségek rejlenek és lehetséges óriási piacként tekintenek a járművekre.

A Google például nemrég jelentette be, hogy megalapította az Open Automotive Alliance (OAA) nevű szervezetet, amelynek tagja az Audi, a General Motors, a Honda, a Hyundai és az nVidia. Az OAA legnagyobb vetélytársa az Apple "iOS in the Car" (iOSitC) projektje, amelynek támogatói között megtalálható a BMW, a Toyota, a Mercedes-Benz, a Honda, az Audi, a Hyundai és a General Motors. Sundar Pichai, a Google Androidért felelős alelnöke hangsúlyozta: a mobil operációs rendszer elterjedt és ez lehetővé teszi majd ipari partnereiknek, hogy a mobil technológiákat egyszerűen integrálhassák a modelljeikbe és a vezetőknek lehetőségük lesz arra, hogy teljesen a közlekedésre koncentráljanak.


Nem csupán a szoftverfejlesztő cégek ismerik fel azonban a lehetőséget, hanem a hardvergyártók is, például a Toshiba és a Transcend. George Linardatos, a Transcend ügyvezetője szerint z autóipar hatalmas esélyeket kínál a számukra. A merevlemezek, de még inkább a flashmemórián alapuló adattárolók, az SSD-meghajtók egyre fontosabbá válnak. Emellett az autók fokozatosan átalakulnak WLAN-hotspotokká és persze a Bluetooth-támogatás sem hiányozhat. Thilo Koslowski, a Gartner vezető autóipari elemzője szerint a fejlett számítástechnikai technológiák jelentik az alapját annak, hogy a járművek a jövő leginnovatívabb és legnagyobb teljesítményű mobil eszközeivé váljanak.

Egyre több olyan alkalmazást kínálnak az autógyártók, amelyek okostelefonokon és táblagépeken is futtathatók. Ezek segítségével nyomon lehet követni a gépkocsi legfontosabb adatait, de a jövőben megvalósulhat a különleges szemüvegek integrálása is, így teljesen megváltozhat, egyúttal jóval biztonságosabb lehet a közúti közlekedés. A Gartner prognózisa alapján 2020 végére a járművek több mint 80 százaléka kínál majd különböző csatlakozási lehetőségeket, addigra a gépkocsik a legfontosabb IT-központok közé fognak számítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!