Berta Sándor

Minden eszközön egységes lesz a Windows

Steve Ballmer, a Microsoft távozó vezérigazgatója az ITXpo nevű orlandói Gartner-szimpóziumon elmondta, hogy a fejlesztést abban az irányba akarják folytatni, hogy minden eszközön egyetlen Windows operációs rendszert lehessen használni.

Nem túl meglepően a cél az, hogy az asztali számítógépeken, a táblagépeken és az okostelefonokon egyaránt futtatható szoftvert készítsenek. Az új Windows már a következő fejlesztési ciklusban megvalósulhat. Ballmer szerint mindez azt jelenti, hogy közös, személyre szabható kezelőfelület és programozói interfész lesz, továbbá közös biztonsági architektúra és fejlesztői modell és az alapvető szolgáltatások is azonosak lesznek. Ez előbb vagy utóbb létrejön, a menedzser nem akart konkrét időrendet elárulni.


Ballmer egyúttal azt is bejelentette, hogy hamarosan megjelenik az Office irodai programcsomag iPad-kompatibilis változata. Azonban ez csak akkor valósul meg, hogy sikerül kifejleszteni a teljesen az érintőképernyőkre optimalizált interfészt. Ennek megalkotása már javában zajlik. Ésszerűnek tűnik, hogy az Outlook is megjelenjen az iPad készülékekre, de a távozó vezérigazgató szerint ezt az Apple aligha hagyná. Ballmer ezután beszélt arról a stratégiáról is, miszerint a Microsoft eszközöket és szolgáltatásokat egyaránt kínálna. Közölte: egy új világról van szó és képessé akarják tenni az embereket arra, hogy minden olyan dolgot elérjenek, ami nekik az életben leginkább fontos. Ebben a termékeik és a szolgáltatásaik csupán eszközt jelentenek a személyes és az üzleti célok elérésében. Nincs különbség aközött, hogy a felhasználóknak vagy a cégeknek fejlesztenek ki valamit, mert mindegyik esetben emberekről van szó.

Az előadásból kiderült az is, hogy a Microsoftnál érvényben van egy dizájnirányelv és minden alkalmazás ehhez igazodik. A dizájn- és interakciós szabályok középpontjában a Windows áll. A jövőben nem csupán az érintőképernyős, hanem a digitális tollas kezelés is különleges szerepet fog játszani. Ballmer kiemelte: hisz a digitális tollban rejlő lehetőségekben és hiszi, hogy sok rendszer jelenik majd meg ilyen eszközzel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • teccikérteni #37
    Nekem erről a "skin egységesítésről" a viccbeli szovjet borotvagép jut eszembe. :)
    Szerintem nem kell nagy ész hozzá, hogy milliárdos felhasználói bázis mellett nem lehet olyan felületet szülni, ami mindenkinek tetszik, célravezetőbb (valami alapértelmezett mellett) megadni a felhasználónak a lehetőséget, hogy egy neki kézreállót használhasson.
  • A1274815 #36
    #31 te írtad, nem is olyan régen.

    "Tiszta szerencse, hogy a microsoft propaganda amúgy mentes a bullshittől."

    Az egyértelműség kedvéért soha sem állítottam, hogy a Microsoft nem adott ki bullshit közleményeket és propagandákat. Sőt még írtam is, hogy többek között a Microsoft is eljátszotta ezt a nem fragmentálódó fájlrendszeres bullshitet.
  • gothmog #35
    Márhogy minek az ellenkezőjét nem állítottad?
    ;)
  • gothmog #34
    Ez -vagy valami ilyesmi- lett volna a windows RT. A kutyának se kell.
  • Gauge #33
    lehet egységes, de más a motor. Én inkább skin "egységesítést" gondolnék itt, hiszen valszeg nem lehet ugyanúgy optimalizálni egy mobilra meg egy PCre(bár nem vagyok infomratikus, lehet, hogy butaságot beszélek).
  • A1274815 #32
    És hol állítottam ennek én valaha is az ellenkezőjét?

    Amúgy a Microsoft, az IBM és az Apple is élt ezzel a nem töredező fájlrendszer bullshittel. Csak utoljára, amikor elhittem az IBM-nek a HPFS kapcsán, akkor 14 éves tapasztalatlan, naív tini voltam.
  • gothmog #31
    "Persze, ha fanatikus Windows gyűlölő az ember nem hagyja magát a valóságtól megtéveszteni, csak szigorúan a nem Microsoft propaganda bullshiteknek hisz."
    Tiszta szerencse, hogy a microsoft propaganda amúgy mentes a bullshittől.
  • AgentKis #30
    "Windows-ot azért warezolnak mert megtehetik. Ha nem tehetnék máris felértékelődnének az alternatívák." Így ám! És pont azzal lettek ők nagyok, hogy igazán komolyan sohasem küzdöttek a warez ellen! Így volt, hogy az iskolákban is másolt win 3.1-eken, meg w95, w98-akon nőtt fel egy generáció, aki a linuxot nem azért szidja, mert próbálta, hanem mert windowson nőtt fel, és linuxra meg nincs wörd.
    Na ezt szúrja el mostanában az M$, hogy a verziói annyira eltérnek az elődöktől, hogy másra váltani már rég nem akkora szopás a felhasználónak. Ugye ezzel párhuzamosan, meg azért egyre jobban köztudatba próbálják plánteálni a legális szoftverhasználatot. Ez vezet oda, hogy egy ingyenes alternatíva jobban fog tetszeni Karesz Bának, ha jobban hasonlít a win98-ra, mint a w8. Márpedig ez már nem nehéz dolog...
  • AgentKis #29
    "Másrészt pont az NTFS miatt fognak elhasználódni a memóriacellák" Ha naponta 30x teljesen újraírná is a NTFS (persze ilyet nem csinál, a virtuális memória meg rég nem "divat" már), akkor is több mint 9 évig bírja. Hány db 9 éves wincsit használsz jelenleg?
  • WhiteStar #28
    teljesen egyetértek! jó ötlet a kompatibilitás. tulajdonképpen ez az egyetlen jó ötletük már jópár éve :D