MTI

Végveszélybe került a Loewe televíziógyártó

Végveszélybe került a prémiumkategóriás televízió-készülékeket gyártó Loewe, a német vállalat csődeljárás megindítására kényszerült.

A társaság menedzsmentjének október végéig kell befektetőt találnia, különben a céget felszámolják. A bajorországi Kronachban működő vállalkozás vezetői szerint van esély a túlélésre, jelenleg hat lehetséges befektetővel tárgyalnak. Az Apple nincs köztük - tették hozzá, utalva azokra a találgatásokra, amelyek szerint az amerikai Apple esetleg a német társasággal fejleszt majd újgenerációs televíziókat. A kilencven éve működő Loewe az egyik utolsó német márka a szórakoztatóelektronika piacán. Televíziót mellette már csak az ugyancsak a luxuskategóriás készülékekére szakosodott TechniSat és a Metz gyárt Németországban, ahol az utóbbi években olyan hagyományos márkák szűntek meg, mint a Telefunken vagy a Grundig, amely egy török cég tulajdonába került.


Az egyebek között hangszórórendszerek gyártásával is foglalkozó Loewe négy éve még minden korábbinál jobb eredményekkel zárta az üzleti évet, tavaly viszont 30 millió euró adózás utáni veszteséget szenvedett el, a bevétele pedig 250 millió euróra csökkent a négy évvel korábbi 374 millióról. A visszaesés fő oka az ázsiai gyártók - például a Samsung és az LG Electronics - előretörése révén kialakult árverseny, amely szinte eladhatatlanná tette a viszonylag drága Loewe készülékeket. A cég az idén az első félévben csaknem akkora veszteséget termelt, mint tavaly egész évben, a mínusz 27 millió euró volt, míg a bevétel 40 százalékkal 76,5 euróra csökkent.

A céget egy testvérpár, Siegmund és David Ludwig Loewe alapította Berlinben. Televíziók fejlesztésével 1929 óta foglalkoznak. Az alapítók a nácik elől az Egyesült Államokba menekültek, majd a háború után visszatértek hazájukba. A gyártást fokozatosan Bajorországba költöztették át. A frankfurti tőzsdén jegyzett részvénytársaság az idén júliusban csődvédelmet kért. Az átszervezés során az alkalmazottak létszámát 1000-ről 650-re csökkentették, és megállapodást kötöttek a Hisense nevű kínai céggel. Az állami vállalat azonban nem hozott friss tőkét, csak a technológiai fejlesztésben és a kínai értékesítésben működik együtt a német partnerrel. Kedden, amikor a társaság bejelentette, hogy a szanálásra kapott három hónap alatt nem sikerült új befektetőt találni, és ezért meg kell indítani a csődeljárást, a Loewe-részvény értéke 5,8 euróról 3,5 euróra zuhant.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #5
    Ühüm, azért dobjuk ki a demokráciát, mert az ázsiaiak szorgos népek, és erről a zsidók tehetnek. Értem, minden világos.
  • cloud.strife #4
    Ez szomorú....... :(

    Viszont azt hogy sem minőségben nem versenyképesek, azzal csak az a baj, hogy jelenleg a minőség mint olyan nem is szempont. Szerintem egy 7-es, 8-as Samu tévét simán leverne képminőségben a polcról. Akárhonnan is veszi egyik vagy a másik az alkatrészeket.

    Más a hozzáállás. Igaz egy Loewe-t nem nagyon lehet semmivel sem összehasonlítani.

    Egyébként is ha jól emlékszem a Loewe belül majd mindig egy csúcs Philips tévét rejtett...... :D
  • Sir Cryalot #3
    nagy fekete műanyag tévé for lyfe
  • Tetsuo #2
    Na igen. Az európai termelés/munka visszaállításának menete az lehetne, ha megszuntetnénk majdnem minden importot és magunk próbálnánk eloallítani vagy a már megszokott módon rabolni, kitermeltetni csak a nyersanyagot más foldrészekrol. A beáramló idegeneket pedig visszairanyítanánk oda, ahonnan jottek.
    Az európia gazdaság, mint a nemet a 30-as években, megtáltosodna minden szinten.
    (Persze az egész korrupt cionmaffia rendszert ki kéne soporni a "demoratikusnak" hivott szisztémával egyutt, de ez egy hosszú torténet.)
  • kvp #1
    Mivel mar nagyon hosszu ideje nem gyartottak sajat alkatreszeket, csak az azsiai gyartok alkatreszeibol szereltek ossze sajat nevu keszulekeket, ezert nem igazan meglepo, hogy mar se arban, se minosegben nem voltak versenykepesek a nagy azsiai gyartokkal.