Berta Sándor

Rossz körülmények a Samsung brazíliai gyárában

A manausi államügyészség vizsgálatot rendelt el a dél-koreai cég helyi gyárában tapasztalt súlyos munkajogi hiányosságok és visszaélések miatt. A társaság átszámítva 108 millió dolláros pénzbüntetésre számíthat.

Általában az Apple beszállítóit érik támadások azért, mert súlyos hiányosságok vannak a munkakörülményeket tekintve. A BBC most arról számolt be, hogy a brazil bűnüldöző hatóságok nyomoznak a Samsung ellen, mert megsértette a hatályos munkajogi előírásokat. A manausi szabadkereskedelmi zónában összesen 6000 alkalmazottat foglalkoztat a dél-koreai vállalat. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a munkásoknak túl sokáig kell dolgozniuk, az egyes műszakok akár 15 órán át is tartanak. A dolgozók elmondták, hogy naponta akár 3000 okostelefont kell összecsomagolniuk. Egy mobiltelefon összeszerelési ideje legfeljebb 32 másodperc lehet, az időkorlát a televízióknál 65 másodperc. Az alkalmazottaknak akár 10 órát is állniuk kell, emiatt összesen 2018 személy panaszkodott folyamatosan hátfájásról és izomgörcsökről.


A Samsung sietve hangsúlyozta, hogy teljes mértékben hajlandó együttműködni a brazil hatóságokkal. Megvizsgálják majd a munkafolyamatokat és arra törekednek, hogy a foglalkoztatottaknak olyan munkakörnyezetet biztosítsanak, amely a legmagasabb szintű biztonságot és egészséget teszi lehetővé, és természetesen betartják a régiós törvényeket. A brazil munkaügyi minisztérium jelentéséből ugyanakkor kiderült, hogy a munkások nem tarthatnak szüneteket és a dél-koreai cég eddig nem osztott meg konkrét információkat az emberek munkaidejéről. A brazil munkaügyi minisztérium az általa benyújtott keresetben azt írta, hogy átszámítva 108 millió dolláros pénzbüntetést kér a Samsungra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fecg21 #42
    jobb lett volna ha inkább kussba maradsz....a multi az szar, értem!?
  • Ferrer #41
    "Amúgy meg egy multitól ne várjon senki emberséges munka körülményeket....multi=modern kori rabszolgatartó.... "

    Bírom az ilyeneket. A múúti az rossz, mert Viktor bácsi aszondta.
    Mintha a "multi" valamilyen különleges vállalat lenne. A dolog így működik: létrehozol egy vállalkozást, dolgoztok benne páran, aztán a tőkeakkumuláció során bővültök, mondjuk 100 emberre és országosan, aztán ha annyira jól megy, külföldön is bővülhettek. Közben dolgokat vásároltok (pl. munkát) és adtok el (termékeket). Szívesen a felvilágosítást!
  • fecg21 #40
    Igen, csak ezt azok a vízfejű részvényesek nem akarják megérteni, a gyártás előtt is az megy hogy filléres alkatrészeken megy a szarakodás-ott spórolnak ahol csak lehet-első a profit......
  • SirAlo #39
    Szerintem meg ugyanannyiert el lehetne adni egy telefont akkor is ha jobbak a korulmenyek- felvesznek tobb embert, annyi a kulombseg csak hogy kevesebbet nyer rajta a Samsung-Apple, vagyis egy telefonon nem nyernenek mondjuk 200 eurot csak 150et... pl.
  • jackoneill90 #38
    Aztán Mo-n mi a helyzet? Ja a kutyát nem érdekli.
  • gombabácsi #37
    lehet hibáztatni a nagy cégeket, meg a "gazdagembert", de ha egy cég nem csinál ilyen "ügyeskedéseket" akkor a vevők nem az ő áruját veszik meg

    magyarul a főbűnös az átlagember, mint szinte mindig
  • fecg21 #36
    "Na, most evvel hogyan fogsz vitatkozni, mikor egyet kell értsünk?"

    dehát a zepül az egy innóvatívcég , meg fiatalos meg lendületes, meg mindent főtalának.A gugli meg atöbiek az szar, meg mindenki szar csak a zepül a jó mert megéri megvenni. Ottan amerikába is gyártatnak hogy mindenkinek jó legyen meg ingyen ájpedeket osztogatnak mer a zepül az jófej meg minden.

    Valami ilyesmi szintű válaszra számítok, vagyis semmi konkrétat nem fogunk megtudni, csak annyit hogy a droid az szar , bocsi...:D
  • levente68 #35
    "Kevés a komment :-) mert nem Apple, aki szintén nem ártatlan, mert a csúnya Foxconn rommá dolgoztat mindenkit, és nyilván csak az Alma tehetne róla...... itt tisztán a Samu a bűnös, mégis kevés a komment.... :-) Foteleket elő"

    Az a buta, aki azt képzeli, hogy bármelyik ilyen multinál más lenne a helyzet, de elgondolkodtat-e téged az, hogy amíg ti Apple-t körömszakadtáig véditek még ilyen híreknél is, itt senki nem mosdatja Samsungot, ahogyan én sem. Ez a világ ilyen szemét valóban és baszódjon meg Samsung is, ha ezt hagyja. Márpedig, nyugodj meg, ugyanúgy hagyja, mint a szintén mindent megígérő Apple is, mert azért mindkettő egy-egy véresen kapitalista és kizsákmányoló óriás vállalat.

    Na, most evvel hogyan fogsz vitatkozni, mikor egyet kell értsünk?
  • who am I 7 #34
    Én sem tudom, de ha már a svájciak gondolkoznak rajta..meg cipruson...khm, szóval érted.Az, hogy sokan vagyunk ez egyértelmű, ez el van "bszva" már, kiírtani nem írthatsz ki 6mrd embert...(asszem).Szóval lehetne agyalni a "probléma" megoldásán..máskérdés, hogy a "hatalomnak" nem is érdeke megoldani amúgy.
  • who am I 7 #33
    Vmilyen szinten mindig rá lehetne mondani az adott korra, amíg az állam meg nem szűnik.Ami nem volt, az az igazi kommunizmus, ja ez egész.Mondhatjuk azt, hogy az a rendszer "kommunizmusabb" lenne..vagy hogy, akár.
    Mindenesetre várnám, az alternatívákat a gazdasági felépítésről, hogy, akkor mi lenne a jobb...már, ha kell a rabszolgatartástól és a rotcsildektől jobb rendszer valakinek :D:D:D Ha megerőltetné az ember magát, akkor ki fel lehetne építeni.