Berta Sándor

Az Apple felváltóit keresi chipjeinek a Samsung

A dél-koreai társaság kénytelen az Apple helyett új partnerek után nézni. A jövőbeli megrendelők között lehet az Amazon, a Sony és az nVidia is.

Néhány héttel ezelőtt derült ki, hogy jövőre véget érhet az Apple és a Samsung együttműködése az iPhone és az iPad készülékek esetében. A dél-koreai konszern helyett a a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) szállíthatja majd a processzorokat. Az Apple chipmegrendelésenek kiesése azért jelent komoly problémát a Samsung számára, mert a kaliforniai óriáscég rendkívül sok processzorra tartott igényt, a dél-koreai vállalat pedig az elmúlt években folyamatosan növelte a gyártási kapacitásait, hogy teljesíteni tudja a megrendeléseket. Most azonban hirtelen vége szakad az együttműködésnek és sürgősen új partnereket kellene találnia. Ez viszont közel sem lesz egyszerű feladat.

A Korea Times tudósítása alapján lehetséges alternatívaként felmerülhet az Amazon, a Sony, sőt, akár az nVidia is. Az Amazon jelenleg a táblagépeiben a Texas Instruments (TI) által gyártott, ARM-alapú OMAP CPU-kat használja, emellett a cég szeretné kifejleszteni a saját processzorait. A Sony sem rendelkezik chipgyártó kapacitással és üzemekkel, s szintén az ARM chipjeire épülő CPU-kat alkalmazza a PlayStation játékkonzoljaiban. Az nVidia ugyanakkor már régóta kínál saját ARM-alapú platformokat Tegra néven, amelyek meglehetősen sikeresek.

Májusi adatok szerint a Samsung a harmadik helyet foglalja el a processzorpiacon, maga mögött hagyta az AMD-t, de a Qualcomm megelőzte. Piaci részesedése 8,2 százalék, ez azonban a közeljövőben az Apple megrendeléseinek eltűnésével jelentősen csökkenhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • errorista #3
    http://hup.hu/cikkek/20130715/a_samsung_visszaszerezte_a_legnagyobb_klienset_az_apple-t
  • mortep #2
    Egyetértek veled. Én is néztem, hogy most ez vagy valami, vagy megy valahová.

    Ha legyártott cpu darabszámról beszélünk, akkor rangsorban nincs helye az AMDnek a qulacommnak, az nvidiának stb. Viszont ha a saját tervezésű procik piaci részesedéséről beszélünk, akkor eleve nem számít az apple megrendelései, mert az már nem samsung proci.
  • lmisi #1
    Na ez így nagyon kesze-kusza, mondjuk a samu a processzor forgalmazók között 3.
    Nem világos mit mér a statisztika????
    -Gyártani nagy mennyiségben fizikailag processzort az Intel (x86), TSMC, Samu és a globalfaundries tud, de lehet még ilyen passz. A Qualcomm, Nvidia, AMD nem tud gyártani csak gyártatni.
    -Gyártatásban pl. ki kéne venni a samu eredményéből az apple-t mer az ugyanúgy gyártat mint Qualcomm és amd. Igaz az intel és samu jelentős mennyiséget gyárt magának is, de TSMC pl nem gyárt magának semmit a globalfaundries-el együtt.

    Szóval végre világosan jelezni kéne hogy most (fabless) gyártatóról vagy tényleges gyártót mérnek/tek statisztika/cikkben.